En lederartikkel om påkoblig og avkobling

Leder - Steffen Tomt

Hvilke kuler er det du egentlig ønsker å ha fult påkoblet eller avkoblet? Er det den stadig voksende innboksen med jobb-mails, henvendelser og spørsmål, eller er det tid uten en digital flate i nærheten? Ingen har vel riktig svar på alt, ei heller slike spørsmål.
Foto: Deepmind / Unsplash

Det er vanskelig å skille mellom hva som er viktig og hva som virkelig er viktig inni mellom. Er den meldingen så viktig at du må svare med en gang, eller kan den vente mens middagen / kaffen / (sett inn hva du selv ønsker) konsumeres i gode venners / families-lag? Spørsmålet om å være pålogget, tilgjengelig og i nærheten av en digital flate kan føles overbærende til tider, og det var nettopp dette vi satt med når vi begynte arbeidet på denne april-månedens utgave.

Vår digitaliserte, hel-koblet og tilgjengelige sosiale sfære utvides raskere enn du rekker å oppdatere innboksen din. Eller, sånn kan det hvert fall føles ut som når Chat-GPT går fra å nærmest være totalt ukjent for den sedvanlige personen på gata til å ta over alt av innholdsproduksjon, eller når tek-overhodene i Silicon Valley utformer det nyeste tillegget til vårt allerede sprengte oppmerksomhets-bånd. Det krever mye av oss å leve i vår digitale og tilgjengelige verden, og som noen en gang skrev (husker du kilden på dette så send det gjerne på en e-post til meg på post@presset.no så skal jeg kreditere ordentlig), så har frihet fra skjermbruk gått fra å være et tegn på manglende kapital og muligheter til å bli et statussymbol på noen som har klart det i livet.

Når vi funderte over hva vi kunne fylle denne månedens utgave med, var det litt disse følelsene og tankene vi alle satt inne med. Undrende spørsmål om vår egen tidsbruk og stadig tynnslitte oppmerksomhets-bånd, og om det er noen grep vi kanskje burde, (les: må) gjøre for vår egen helse og trivsel. For er løsning bare å koble helt av, som å kappe av et sykt lem på vår stadig utslitte kropp? Eller er det mindre drastiske måter vi kan få en bedre (les: forhåpentligvis bedre) hverdag på?

Jeg tror ingen kan hevde å ha det korrekte, ei heller politisk riktige svaret på dette spørsmålet uavhengig av hva de enn hevder selv, og det gjør vi heller ikke. Men vi ønsket likevel å ta en titt på dette med vår egen kontinuerlige påkoblet hverdag, stille noen undrende spørsmål, og se med et lite skråblikk på det å koble på, koble av, og i det hele tatt ha noe med digitale koblinger og tilgjengelighet å gjøre. Resultatet, kjære leser, det har du nå foran deg.

Dette ble en samling med seks ulike artikler, tekster, spørsmål og undringer, som forhåpentligvis kan åpne for noen nye tanker hos deg, hos andre, eller bare skape en liten pirrende interesse for noe du kanskje selv ikke har fundert så mye over tidligere. Aller helst håper vi at disse tekstene fanger interessen eller oppmerksomheten din, om intet annet.

Riktig god lesning kjære leser, og husk at det er lov å ta seg en liten eremitt-pause i ny og ne.
– Steffen Tomt, sjefredaktør