NY UKE, NY BINGE - #8

A-liste - Anders Wiig Letnes

For tiden ser jeg Game of Thrones på nytt, kjemper med Twin Peaks sesong 2, raner tog i Red Dead Redemption 2 og leser en 680-siders versjon av American Gods. Alt kunne stått på denne lista, men mye har vært nevnt i PRESSA før. Har jeg nok tid til alt dette? Nei, ikke egentlig, så det går veldig sakte fremover! Dermed blir det heller ikke tid til mye nytt. Denne lista består derfor av noe jeg skulle ønske jeg hadde tid til, noe jeg allikevel får sneket inn og noe fra slutten av 2018.


Burning – kinofilm

FOTO: Pine House Film, NHK, Now Films

FOTO: Pine House Film, NHK, Now Films

Den sør-koreanske regissøren Chang-dong Lee gjør comeback på kino. Han er kritikerrost og prisbelønnet. Jeg må ærlig innrømme at jeg verken har sett hans tidligere filmer eller denne. Burning har dessuten premiere i dag, så det ville vært vanskelig. Derimot har jeg lest novellen filmen er basert på. Her står ingen ringere enn den japanske forfatteren Haruki Murakami bak. Novellen ”Barn Burning” (eller ”Brenne låver” på norsk) er Murakami på sitt beste, en skildring av livets banaliteter og realiteter, med humor og herlige, poetiske vendinger. Det blir spennende å se hvordan den er på film. Skal vi tro kritikerne er den knallgod.

Drapet på kommandanten. Bok 1 – roman

FOTO: Pax Forlag

FOTO: Pax Forlag

 Snakker om sola: Murakami-fantaster kan glede seg over at hans nyeste roman nylig ble sluppet på norsk. Den heter Drapet på kommandanten, og er Bok 1 av 2 (så vidt jeg forstår). Oversetterne er Ika Kaminka (dronningen av Murakami på norsk), og Yngve Johan Larsen. Sistnevnte oversatte blant annet Hør Vinden Synge og Flipperspill, 1973 på mesterlig vis. Alt Murakami tar i blir absurd, komisk og tankevekkende gull, så det er ingen grunn til å tro at Drapet på kommandanten er mindre gyllen. Du kan lese første kapittel på forlagets sider.

Verdibørsen - podkast

FOTO: NRK

FOTO: NRK

Synes du det er kronglete å få slått de podkastsultne klørne dine i NRKs podkaster? Fortvil ikke! Fra januar har de vært lett tilgjengelige på Spotify. Jeg har fått øynene opp for Verdibørsen. Denne passer for de som liker nyhetspodkaster av typen The Daily fra New York Times eller Forklart fra Aftenposten, men har større fokus på etiske problemstillinger. Samtidig er den like dagsaktuelt som de andre. Min anbefaling er serien om kunstig intelligens. Overvåking, datalagring, smartphones og sci-fi står på menyen. Eller er sci-fi blitt virkelighet?

Welcome to Night Vale – podkast

FOTO: Night Vale Presents

FOTO: Night Vale Presents

Jeg kommer stadig sent til ting, enten det gjelder t-banen eller podkasten Welcome to Night Vale. Den begynte i 2012, har 141 episoder på rundt 25 min hver, og regnes allerede som ”cult”. Heldigvis går den fortsatt! Ikke la episodeantallet skremme deg. Man kan hoppe inn hvor som helst, og trenger ikke høre alt. En klar styrke i disse dager, hvor folk som av en eller annen grunn ikke har sett Game of Thrones ”ikke orker å sette seg inn i det nå”. Serien handler om et fiktivt radioshow i den fiktive byen Night Vale, hvor alle konspirasjonsteorier sanne. Radioverten Cecil presenterer nyheter fra en by som overvåkes av hemmelig politi, hvor alskens fantasiskapninger holder til og en rekke bisarre hendelser forekommer. Allikevel fortelles alt i en helt naturlig tone. Jeg digger den tørre humor, ironien og satiren. Dessuten er det en innovativ fortellerstil. Jeg startet med episode 141, som var den nyeste, og har hørt altfor mye etterpå (når skal jeg bli ferdig med alt jeg nevnte innledningsvis?). 141 handler om en ”underground” platesjappe hvor LP-ene er så ”underground” at de må graves opp fra jorda i kjelleren. Finnes på Spotify og en rekke andre steder.

Bandersnatch

FOTO: Netflix

FOTO: Netflix

Bandersnatch kom i romjula. Filmen er riktignok alt annet enn julestemning, så hvis du utsatte den til nyåret, men har glemt den: Sjekk den ut! Folk som har spilt Mass Effect eller The Walking Dead, eller lest Choose Your Own Adventure-bøkene Bandersnatch er inspirert av, vil kjenne seg igjen. Bare den innovative måten å lage film på gjør det verdt det. På samme tid får man en fortelling i kjent Black Mirror-stil om teknologi, som er både ubehagelig og spennende. Denne anbefalingen kommer riktignok med en advarsel. Det viser seg at Netflix lagrer alle valgene man gjør underveis. Og man kan gjøre ganske mange sprø valg (uten at jeg vil spoile for mye). Så hvis man vil verne om dataene sine er det kanskje bedre å styre unna. For de som allerede har sett Bandersnatch: Føles ikke dette litt som begynnelsen på en Black Mirror-episode? (Vår sjefredaktør Steffen Tomt har skrevet en artikkel om Bandersnatch i temanummeret ”Usosiale medier”)

Jenny Førland