NY UKE, NY BINGE - #9

A-liste - Jenny Førland

Natt til mandag 25. februar gikk endelig den 91. Oscarutdelingen av stabelen. Dette er en største prisutdelingen innenfor film verden har sett, og få utdelt en Oscarstatuett er noe av det gjeveste du kan få. Derfor skal denne ukens PRESSA gi deg de fem viktigste Oscarfilmene gjennom tidene som du kan binge denne helgen.


A Beautiful Mind (2001)

FOTO: Universal Pictures

FOTO: Universal Pictures

“A Beautiful Mind” er den biografiske filmen om John Forbes Nash Jr., en nobelprisvinnende matematiker. Den var i sitt år nominert til en rekke priser, og gikk hjem med beste film og beste regi, beste adapterte manuskript, i tillegg til at Jennifer Connelly tok med seg statuetten for beste kvinnelige birolle. Filmen forteller historien fra da Forbes Nash Jr. uteksaminerer fra Princeton University og følger ham videre gjennom livet. Tidlig i filmen utvikler karakteren schizofreni som byr på utfordringer. I hovedrollen finner vi newzealender Russell Crowe, som virkelig har kontroll på hvordan han vil formidle rollens historie. Det er en sterk skuespillerprestasjon som tar drar publikummet rett inn i handlingen. Crowe er heller ikke ukjent for Oscaren, og har fått flere priser og nominasjoner gjennom tidene. Det kan derfor virke betryggende at Crowe står som hovedrolleinnehaver i denne filmen.

Good Will Hunting (1997)

FOTO: Miramax Films

FOTO: Miramax Films

Filmen som skapte duoen Ben Affleck og Matt Damon, var i 1998 nominert for Best Picture. De gikk hjem uten beste film-statuetten, som heller gikk til “Titanic”. God film, men kanskje litt ufortjent i forhold til “Good Will Hunting” som forteller historien om en ekstremt smart vaktmester, han viser seg å være et mattegeni. Han blir oppdaget av en matteprofessor som ønsker å gi Will Hunting rom for å skinne, men først må han få ryddet opp i sin tunge bakgrunn, og får hjelp av en psykolog for å finne riktig vei i livet. Psykologen blir spilt av Robin Williams, som vant en Oscar for beste mannlige birolle. Forfatterne av filmen, Ben Affleck og Matt Damon - som begge spiller i filmen og begge siden har blitt store og anerkjente skuespillere - vant Oscar for beste originalmanus, og har siden blitt sett på som en duo. Det er en svært gripende film, som gjerne kan gi deg en klump i halsen. Fotografen tenkte kanskje forut sin tid og viser oss en spennende måte å skyte en slik film på. Virkelig verdt å ta en titt innom “Good Will Hunting”, eller “Den enestående Will Hunting” som den heter på norsk.

Forrest Gump (1994)

FOTO: Paramount Pictures

FOTO: Paramount Pictures

“Forrest Gump”, med en av mine favorittskuespillere i hovedrollen; Tom Hanks, forteller historien om den litt korte og mindre intelligente Forrest Gump. Man følger ham fra barndommen av, gjennom hele livet og ser hvordan mennesker han møter, endrer retningen på livet hans. Dessuten fører alltid veiene ham tilbake til sin store kjærlighet, Jenny. Om denne filmen ikke får deg til å tørke deg i øyekroken, lurer jeg på hvor hjertet ditt er. Den er søt, fin og faktisk ganske morsom - og har gitt oss sitater som er kjent for alle i dag, som “Run, Forrest, run!” og “Stupid is what stupid does”. Om du ikke har fått med deg denne klassikeren enda, burde du ta turen rett inn på Netflix og ta en filmkveld, for denne filmen må man se før man dør.

Schindler´s list (1993)

FOTO: Universal Pictures

FOTO: Universal Pictures

En av de få filmene jeg har blitt tvunget til å se på skolebenken, men som virkelig har grepet meg så mye at tårene trilla i klasserommet, er “Schindler´s List”. Den forteller den virkelige historien om Oskar Schindler, en nazist, som reddet livet til flere hundre jøder under den andre verdenskrigen. Han var en anerkjent forretningsmann og ved å ansette jøder i din våpenfabrikk, reddet han dem fra konsentrasjonsleirer. Det er en Steven Spielberg-film, mannen bak “Jurassic Park”, “E.T.” og “Haisommer”. Filmen har gått inn i historien som en klassiker, og gir et sterkt og nogenlunde realistisk syn på Holocaust. Den er i svart/hvitt og Spielberg selv sier at grunnen for det er at det eneste bildet vi har av andre verdenskrig er gjennom svart/hvitt-bilder. På den måten virker filmen svært realistisk for publikum. Den eneste fargen gjennom hele filmen, er den røde jakken til en ung jente - som senere i filmen skal dø - og et lys som blir slukket. Disse tingene skal symbolisere at håpet dør ut. En gripende film som absolutt står på topp ti filmer du må se før du dør.

The Artist (2011)

FOTO: Warner Bros.

FOTO: Warner Bros.

Den franske stumfilmen vakte stor oppmerksomhet da den ble vist i svart/hvitt på lerretet i 2011. Det er en romantisk komedie og forteller historien om en stumfilmskuespiller i Hollywood som begynner å gå mot slutten av sin karriere, parallelt med en ung skuespillerinne som akkurat begynner sin - noe meta, da filmen handler om at den unge mannen ikke vil innse at lydfilmen kommer for å bli. Han må fra sidelinjen se den unge skuespillerinnen skinne i lydfilmen. Det er en klassisk historie om mann som har alt, mister alt og må jobbe for å få alt tilbake. I 2012 var filmen nominert til ti forskjellige Oscarer, og vant fem av de, deriblant beste film, beste mannlige skuespiller og beste regi. Filmen hyller tiden da Hollywood var en drømmefabrikk - noe det til en viss grad fremdeles er, men det fremdeles var mulig å håpe og drømme om å få en bit av Hollywoodkaka. Det er en film litt utenom det du pleier å begi deg på, så for å få litt variasjon, er det virkelig et godt tips å se “The Artist”.

Jenny Førland