NY UKE, NY BINGE - #10

A-liste - Jenny Førland

Det er endelig fredag og endelig kvinnedagen! Denne helgen burde du ta deg tid til å se filmer med et feministisk preg over seg. Ikke vær redd, jeg mener ikke at du skal se dokumentarer om feminisme i helgen. Du kan se filmer som består den såkalte Bechdel-testen, og ikke en gang legge merke til at det du ser kjemper for kvinners rettigheter!

Er Bechdel-testen ukjent for deg, skal jeg forklare kort. Det er såre enkelt - det går ut på at to navngitte, kvinnelige karakterer møtes i en scene, de skal ha en samtale og den samtalen skal ikke handle om en mann. Det er enkle krav, men overraskende nok er det mange filmer som ikke oppfyller de kravene. Jeg skal lage en liste for deg med hvilke fem filmer som består Bechdel-testen og er underholdende på samme tid.


Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

FOTO: Twentieth Century Fox Norway

FOTO: Twentieth Century Fox Norway

I “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” møter vi Mildred Hayes som mistet sin datter i et grusomt drap et år tidligere. Etterforskningen rundt drapet går treigt, politiet har ingen mistenkte i saken en gang. Derfor tar Mildred saken i egne hender, og leier tre store reklametavler langs veien i Ebbing. På plakatene spør hun politisjefen hvorfor han ikke har gjort noe enda. Politisjefen er en godt likt mann, som i tillegg har kreft, så anklagelsene på plakatene faller ikke i god jord hos Ebbing-folket. Det er en hjerteskjærende og trist historie, men som likevel finnes til tider morsom. Vi følger en frustrert kvinne som gjør alt hun kan for å rettferdiggjøre datterens død - man er kanskje ikke alltid enig i hvordan hun håndterer smerte, men man kan ikke annet enn beundre hennes pågangsmot. Det er bare på hengende håret at filmen består Bechdel-testen, da det er få scener mellom to eller flere kvinner alene, men hengende håret er godt nok. Skuespillerne har blitt belønnet med fine kritikker og priser for gode skuespillerprestasjoner. Både Golden Globe og Oscar pryder Frances McDormand - som spiller hovedrollen - sin peishylle og det vel fortjent.

The Hunger Games

FOTO: Liongate

FOTO: Liongate

Denne tenårings-bokserien ble fra 2012 laget filmserie av. Vi følger Katniss Everdeen i en fjern fremtid hvor USA - nå kalt Panem - er delt opp i 12 distrikter utenfor hovedstaden “Capital”. To fra hvert distrikt, en gutt og en jente, skal delta i “Dødslekene” hvor de skal sloss for livet for å bli stående igjen som vinneren. Katniss og Peeta Mellark representerer distrikt 12 og ved å oppføre seg rebelsk og forelsket under Lekene, blir begge to kåret som vinnere - noe som ikke faller i smak hos Panems president. I fire filmer følger vi Katniss Everdeen som ved ulike anledninger trenger seg ut av det faste systemet i samfunnet, og mot slutten går i krig mot hovedstaden. Alle fire filmene består faktisk Bechdel-testen og er en typisk franchise for å fremme sterke kvinner. Det er uheldigvis blandet inn et litt uinteressant kjærlighetsdrama i det hele hvor Katniss må velge mellom Peeta eller kompisen Gale - men utenom dette møter vi en selvstendig kvinne som ofrer alt for seg selv og sin familie.

Chicago

FOTO: Miramax Films

FOTO: Miramax Films

Denne filmadapsjonen av Broadwaymusikalen fra 2002, handler om Roxie Hart som har drept sin tidligere elsker. Hun blir satt i fengsel og får hyret byens beste advokat, Billy Flynn. I fengsel får hun møte mange ulike kvinner som har begått drap, blant dem Velma Kelly, som blir veldig sjalu for Roxies fremgang i rettsaken sin. Historien handler utelukket om kvinner som er overordnet menn, og er fylt med mange kule sanger. Mest kjent er kanskje “Cell Block Tango” hvor alle de kvinnelige innsatte forteller om hvorfor og hvordan de har drept sine menn. Den ble i 2003 nominert til hele tolv Oscar-priser og tok med seg 6 av de hjem. Deriblant Best Picture og Best Actress in a Supporting Role. Til tross for at filmen stort sett handler om kvinners forhold til menn, består den Bechdel-testen. De to hovedrollene, Roxie og Velma, er begge kvinner og opp til flere scener og musikalske nummere handler om andre ting enn menn, for eksempel det å ville være kjendis. Kvinnene i denne filmen blir portrettert på en måte som gjerne er film ukjent - yey to that!

Hidden Figures

FOTO: 20th Century Fox

FOTO: 20th Century Fox

“Hidden Figures” ble i 2017 nominert til Oscar i tre ulike kategorier; Writing Adapted Screenplay, Best Actress in a Supporting Role og den gjeveste av dem alle, Best Picture. Den gikk ikke hjem med noen av prisene, til tross for at historien som blir fortalt er svært viktig. Vi møter tre fargede kvinner, Kathrine, Mary og Dorothy, som blir hentet inn av NASA for å bli med på utregningen av komplisert matematikk før det første mennesket skal sette sine føtter på månen i 1969. Det skaper ståhei når kvinner inntar dette mannsdominerende yrket, og spesielt da det er mørkhudede kvinner. Filmen er basert på virkelige hendelser fra 1960-tallet og beskriver konflikter som virkelig har vært en realitet i mange år. Det er en viktig film å fortelle, og er kanskje den filmen med det største feministiske preget på listen - i hvert fall et direkte preg. I Bechdel-testen skårer den naturligvis på alle tre kriteriene ganske kjapt - med tre kvinner i hovedrollene, skal bare den første samtalen som ikke handler om menn, gi bestått på testen.

Mean Girls

FOTO: Paramount Pictures.

FOTO: Paramount Pictures.

“Mean Girls” har nå gått inn i filmhistorien som en klassiker - det har kommet en oppfølger og den spiller til og med for fulle hus på Broadway for tiden. Er du en av de 0,0000001% som ikke har sett denne filmen, skal jeg forklare kort hva den handler om. Filmen fra 2004 tar oss med i stakkars Cady Herons overgang fra å bli hjemmeskolert i Afrika til å begynne på High School i USA. På skolen møter hun sine soon-to-be venner Janice og Damien - de rare på skolen - og hennes soon-to-be fake-venner Regina George, Karen Smith og Gretchen Wieners - skolens mest populære. Cady, Janice og Damien går sammen om å kødde med Regina George, skolens alfa, og gjøre så hun mister alt. De tar fra ho statusen som skolens populære, men på veien mister Cady seg selv og hennes ekte venner. Filmen handler primært om jenter, og det finnes scener mellom for eksempel Cady og Janice hvor de snakker om Regina. Det finnes og scener hvor Regina, Karen, Gretchen og Cady i samtaler som ikke nevner menn. Den består altså Bechdel-testen ganske godt, i tillegg til at det er en god guilty pleasure-film som er verdt å se flere ganger enn en.

Jenny FørlandComment