NY UKE, NY BINGE - #6

A-Liste - Magnus Biringvad

Helgen er like rundt hjørnet, og det er da det som oftest er tid for å slappe av med underholdning. Ukens PRESSA består av kinopremierer, tilgjengelige filmer og pågående serier.

Climax

Climax ser ut til å bli litt av en visuell opplevelse. Foto: Rectangle Productions.

Climax ser ut til å bli litt av en visuell opplevelse. Foto: Rectangle Productions.

Glem Alita: Battle Angel eller Ben is Back. Kinopremieren som gjelder denne helgen er den franske filmskaperen Gaspar Noes tilbakekomst på det store lerretet. Noes forrige ytring var den middelmådige nesten-pornofilmen Love som brøt med hans utradisjonelle bruk av neonfarger, flytende kamerabevegelser og eksplisitt vold som var tilstede under hans ikoniske filmer Irreversible og Enter the Void. Climax handler om en gruppe dansere som samles i et bygg for å øve, men etter at noen har lurt i dem lsd blir kvelden omgjort til et hallusinerende mareritt. Dette ser ut som en filmopplevelse uten like, og tidlige anmeldelser hyller den for sin originalitet. En film som blir et must å få med seg på kino.

True Detective

Detektiven spilt Mahershala Ali får hjelp av skolelæreren spilt av Carmen Ejogo til å løse et makabert mysterium. Foto: HBO.

Detektiven spilt Mahershala Ali får hjelp av skolelæreren spilt av Carmen Ejogo til å løse et makabert mysterium. Foto: HBO.

Den beste serien som går på tv nå. Sesong tre har fremdeles tre uker igjen på å runde av, men det er mange episoder å ta igjen på. Mahershala Ali spiller detektiven Wayne Hays som er hjemsøkt av en grusom sak som enda står uoppklart 30 år senere. Gjennom tre tidsperioder i Waynes liv blir vi godt kjent med mannen og saken som formet han. Nic Pizzolatto er en av de beste manusforfatterne som jobber for tiden, og måten han tilbakeholder informasjon gjennom de tre tidsperiodene er briljant konstruert til å holde enhver seer på tå hev. Ali er utrolig som Wayne og alle andre gjør en fenomenal jobb. HBO beviser igjen hvorfor de er kongen av tv-serier. Om du venter på å få alle episodene tilgjengelige på en gang, hvorfor ikke bare se første sesongen om igjen?

They Shall Not Grow Old

Et eksempel på den eksemplariske overhalingen av gammelt materiale satt side om side. Foto: House Productions.

Et eksempel på den eksemplariske overhalingen av gammelt materiale satt side om side. Foto: House Productions.

En filmopplevelse uten like. Fredag 8. Februar setter Vega Scene opp to forestillinger av denne historisk viktige dokumentaren fra Ringenes Herre-regissør Peter Jackson. Dokumentaren kommer til å ha et begrenset løp på kino så få den med deg om du får muligheten. Jackson og hans team har fått haugevis av filmklipp fra første verdenskrig fra det Britiske nasjonalbiblioteket. De har overhalt alt materiale og fargekorrigert det til å se ut som det ble skutt i nyere tid. I tillegg har de leid inn profesjonelle leppelesere til å tolke det som soldatene sa på det gamle materialet, fått stemmer innspilt og et helt nytt lyddesign på miljøet rundt for å gi en så autentisk opplevelse som mulig. Dokumentarens narrativ er satt sammen av stemmene til veteraner som snakker om krigen fra da de naivt vervet seg, slåss på en blodig slagmark og til de dro hjem som forandrede menn. Det Jackson og hans team har fått til her er intet annet enn et mirakel på film. En utrolig viktig dokumentar som viser en av historiens verste konflikter på en helt ny og skummelt virkelighetsnær måte.

En Spike Lee-aften

“Let me tell the story of the left and right hand”. Ikonisk scene fra en ikonisk film. Foto: Four Acres and a Mule Productions.

“Let me tell the story of the left and right hand”. Ikonisk scene fra en ikonisk film. Foto: Four Acres and a Mule Productions.

Elsket du den Oscar-nominerte BlacKkKlansman og vil se mer fra filmskaperen bak den? Protip: Mubi, en utrolig streamingtjeneste, er gratis for enhver student. De har en ny film hver dag og fokuserer på å fremheve mer ukjente filmer fra over hele verden. Akkurat nå har de to Spike Lee-filmer: Hans banebrytende klassiker Do The Right Thing og den litt mer mainstream Inside Man. Begge kom ut på hver sin side av karrieren hans og er to perfekte eksempler på variasjonen i en av amerikas mest ikoniske filmskaperes filmografi. Do The Right Thing er en håndgranat av energi og spenning. Lee forteller historien om menneskene fra et gatehjørne i New York-ghettoen på dens varmeste dag der forskjellige etnisiteter kolliderer sammen i en ildkule av fordommer, hat og avsky. Med ikoniske karakterer, scener, musikk og mening er Lees gjennombruddsfilm like relevant i dag som den var i 1989. Inside Man handler om en briljant bankraner som spiller alle rundt seg etter at et perfekt ran ble til en gisselsituasjon. Denzel Washington spiller den hardbarkede politimannen som prøver å forhandle med raneren. En spennende film med en stor twist på slutten. Om du er sulten for flere Lee-filmer kommer etter denne aftenen anbefales Malcolm X og 25th Hour sterkt.

Kingdom

En spennende periode i Korea kombinert med zombier. Foto: Netflix

En spennende periode i Korea kombinert med zombier. Foto: Netflix

Istedenfor å kaste bort tiden på de uendelige middelmådighetene Netflix spyr ut på seriefronten hver dag eller The Walking Dead, så kan du kose deg med Kingdom, en sørkoreansk serie som skildrer Koreas føydalsamfunn med zombier. Hva kan være bedre? Serien har høstet store lovprisninger og er en av Netflixs mest originale storsatsninger i år. Sør-Korea er et av de mest interessante landene som produserer film og tv for tiden. Fjorårets favoritt Burning kommer på kino denne måneden også, så der fikk du to anbefalinger i en smekk.

Jenny Førland