NY UKE, NY BINGE - #12

A-liste - Scott Sjøstrøm

Det er endelig fredag igjen, så om du enten stresser over eksamen, jobb eller hvilket antrekk du skal ikle deg kveldens fest, er det fortsatt nok tid til å oppdatere deg på hva du burde få med deg av kulturelt innhold før mandagen igjen gjør sitt inntog. Her er hvert fall fem forslag.


Eighth Grade - kinofilm

Foto: United International Pictures

Foto: United International Pictures

Barn og unge verden over har i dag mobilisert for å ta et kraftig opprør med voksne menneskers manglende håndtering av den stadige voksende klimaproblematikken. Det er derfor på tid å gjøre oss bedre kjent med generasjon z.

Filmen «Eighth Grade» skildrer en tenårings liv på ungdomsskolen i USA. Filmens hovedkarakter er 14 år gamle Kayla som går sin siste uke av åttendeklasse. På andre siden av sommerferien venter high school. Kayla er en «usynlig» jente, som lever det meste av livet sitt på sosiale medier. Den kuleste jenta i klassen inviterer Kayla i bursdagen sin, og sistnevnte øyner endelig et håp om å få seg venner før sommerferien starter. «Eighth Grade» bringer opp temaer som angst og usikkerhet, som mange kan kjenne seg igjen i når en tenker tilbake til tiden som fjortenåring. Filmen blir i disse dager vist på utvalgte kinoer landet rundt.


Us - kinofilm

Foto: United International Pictures

Foto: United International Pictures

Jordan Peele ble for alvor kjent da han vant Oscar for beste originalmanus med brilliante «Get Out» i 2017. Nå er han tilbake med den nye horrorfilmen «Us», som i likhet med sin forgjenger tar opp flere underliggende temaer knyttet til det amerikanske samfunnets raseskille. I «Us» møter vi en liten jente som forviller seg inn i et skummelt hus på et tivoli. Jenta blir traumatisert og skrekkslagen da strømmen går. Vi møter den samme jenta rundt 30 år senere, da med mann og to barn, i et feriehus ute på landet. Det viser seg at ekteparet blir forfulgt av to dobbeltgjengere, som på ingen måte har gode hensikter med de to. Filmen varierer mellom skrekkelig horror og hysterisk komedie, begge akkompagnert på strålende vis. «Us» får du sett i de fleste kinosaler.


Leaving Neverland - dokumentar

Foto: NRK, Channel 4, HBO og AMOS Pictures Production

Foto: NRK, Channel 4, HBO og AMOS Pictures Production

Det er ikke til å unngå å nevne den dystre dokumentaren «Leaving Neverland», som omhandler den avdøde superstjernen Michael Jacksons påståtte seksuelle overgrep mot små barn. Populærkulturen, som i lang tid har unnskyldt Jacksons spesielle liv med «at han var et barn selv», må i kjølvannet av dokumentaren muligens ta seg en ekstra kikk i speilet. «Leaving Neverland» maler et bilde av en voksen mann som på systematisk og kynisk vis gjennom auditions valgte ut ofre han seksuelt kunne misbruke, uten at noen egentlig grep inn. I dokumentaren møter vi to voksne menn, som i dag forteller detaljene rundt Jacksons seksuelle overgrep, og hva det har gjort med dem. «Leaving Neverland» kan ses på NRK.no.


After Life – Netflix-serie

Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

Den britiske komikeren og skuespilleren Ricky Gervais har opparbeidet seg et stort navn i Hollywood siden starten av åretusenet. Han er hjernen bak sitcomen «The Office», og kjent for sin kompromissløse og hysteriske rolle som hovedvert for flere Golden Globe-utdelinger. Nå er han tilbake med den mørke komedien «After Life», som av mange anmeldere omtales som hans beste verk hittil. I serien møter vi hovedkarakteren Tony (spilt av Gervais), som mister konen som følge av brystkreft. Tony har til da levd et «perfekt» liv, men dette snur fort etter konens bortgang. Han vurderer selvmord, men velger heller å «straffe» verden for konens død, ved å si og gjøre hva enn han vil. Oppgaven er ikke helt problemfri, da folkene rundt ham ønsker å gjøre han til en god person igjen. Serien er både endeløs trist og hysterisk morsom, og kan ses på strømmetjenesten Netflix.


198 Land med Einar Tørnquist – Podcast

Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

Om du, som mange andre, har en hverdag fulgt av hastverk og planlagte møter på kalenderen, kan det muligens være en smule utfordrende å sette av verdifull tid til å klistre deg foran TV-skjermen eller kinolerretet. Podcasten «198 Land med Einar Tørnquist» er et perfekt alternativ til alle som er i farta, og trenger rask underholdning til en ellers kjedelig trikketur. Sistnevnte går i lag med sine gjester gjennom alle verdens land og hva de har å by på, uten at lytteren trenger å foreta seg ett eneste tastetrykk underveis. Innholdet kan variere mellom alt fra usbekisk valuta og mattilbud, til amerikanske oppfinnelser og presidenter, på underholdene, lettbeint og kunnskapsrikt vis. Podcasten er tilgjengelig i iTunes.

Jenny Førland