NY UKE, NY BINGE - #19

A-liste - Alexandra P. Drakopoulos

Endelig er helga her atter en gang, og takk gud for det, eller universet, takk hva enn slags høyere makt du måtte tro på! Det er hvertfall fri fra alt som heter skole og jobb, og vi i PRESSA. gir deg en rekke filmer og tv-serier du kan slappe av med denne helga!


Our Planet

FOTO: Netflix

FOTO: Netflix

Our Planet er langt i fra en fersk nyutgivelse, men noe absolutt alle burde få med seg. De fleste har sikkert sett det grusomme klippet av hvalrosser som faller over en klippekant som har sirkulert på nettet de siste ukene. Den kommer fra denne Netflix-dokumentaren, som også er den første naturdokumentaren Netflix produserer. Selveste David Attenborough, britenes nasjonalskatt, er forteller til dokumentaren, og tar for seg en rekke dyr og dyrehabitat og problemene rundt å konservere disse habitatene. Dokumentaren omhandler hovedsakelig miljøkrisa og hvordan global oppvarming påvirker natur- og dyrelivet på planeten vår, at naturlivet ikke er like stabilt som før, og har ikke de mulighetene til å fikse seg selv slik det en gang var. Dokumentaren viser til hvor viktig det er å ta miljøkrisa på alvor, ikke bare for vår egen del som mennesker, men også dyrene og naturen vår også.

Lucifer

FOTO: FOX/Netflix

FOTO: FOX/Netflix

Hvem skulle tro at djevelen skulle bli mesterdetektiv i det 21. århundre, sikkert ikke sjølveste storkaren oppe i himmelen. Serien var opprinnelig under den amerikanske tv-kanalen FOX, men ble kansellert i fjor. Etter stor ståhei og mange protester mot kanselleringen, tok Netflix i tradisjon tro opp stafettpinnene og lagde en fjerde sesong til serien, som hadde premiere nå 8. mai. Serien foregår som et tradisjonelt detektivdrama, hvor hver episode tar for seg en kriminalsak som må løses. Til forskjell fra andre liknende serier, er detektiven her akkompagner Satan i egen person. Etter flere år som regjerende konge i helvete, drar Lucifer Morningstar, aka Djevelen, opp til Los Angeles og starter nattklubb, hvor han etter hvert bli involvert i en mordsak, som etter hvert fører til at han blir invitert til å bli en konsulent til politiet. Serien gir en morsom og interessant vri på detektivdramaet, samtidig som den tar med en rekke religiøse og kristne historier, og er absolutt verdt en titt. 

Mid90s

FOTO: arthaus

FOTO: arthaus

Storsuksessen til Jonah Hill har endelig kommet til Norge! Filmen hadde riktignok premiere her til lands 26. april men har ikke gjort en opptreden i PRESSA. hittil så jeg slenger den med i og med at hvert fall jeg har ventet på at denne endelig skulle komme ut i nesten et år. Jonah Hill er både manusforfatter, samtidig som han debuterer som filmregissør her med mid90s. Filmen tar sted på midten av 90-tallet, åpenbart, i Los Angeles og følger den 13 år gamle Stevie, som begynner å henge med en gjeng med eldre skatere for å unnslippe den aggressive eldre broren sin, som ofte banker han opp, mens moren ofte er fraværende. Filmen er ikke bare en nostalgitur gjennom 90-tallet, men tar også opp viktige temaer som omsorgssvikt og selvskading. I og med at filmen hadde premiere 26 april, er det ikke lenge før visningene trappes ned på kinoer, så dere bør absolutt skynde dere til nærmeste kino!

Quicksand

FOTO: Netflix

FOTO: Netflix

Enda en serie fra Netflix sin storsatsing på nordisk-produserte serier, som også er den første svenske Netflix-originalen. Serien er basert på boken av Malin Persson Giolito, «Størst av Alt», og tar for seg en skoleskyting på en privatskole i Sverige, hvor vi følger handlingsforløpet i etterkant av hendelsen, samtidig de hendelsene som ledet opp til skoleskytingen. Serien hopper frem og tilbake i tid, hvor seerne følger hovedsakelig hovedpersonen Maja Nordberg sitt synspunkt, som var en del av skoleskytingen og er anklaget for å være medskyldig sammen med kjæresten sin Sebastian. Serien tar opp en rekke kontroversielle temaer som sosialt press, rusmisbruk, fremmedfrykt og omsorgssvikt. Serien er ingen nyvinning, men er absolutt verdt en titt, med tanke på at det er satt i et velferdssamfunn hvor det tilsynelatende virker som om alt er perfekt, og at en slik hendelse er helt utenkelig.

Extremly Wicked, Shockingly Evil and Vile

FOTO: Netflix

FOTO: Netflix

Tidligere i vår kom Netflix med dokumentaren om Ted Bundy med en rekke opptak fra seriemorderen selv, mens nå kommer en filmatisering om Ted Bundy, hvor perspektivet nå er fra Bundy selv og hans nærmeste. Filmen følger Ted Bundy, spilt av Zac Efron, og hans forhold med Liz Kendall, spilt av Lily Collins, og hvor flott forholdet deres var helt fram til anklagene og den påfølgende rettssaken mot Bundy. Filmen viser en helt annen side til Bundy en hva de aller fleste av oss er vant til. De fleste som kjenner til Bundy vet jo hvor sjarmerende han var, og at dette var grunnen til at han klarte å lokke til seg så mange ofre, men å se det in action er noe helt annet. Zac Efron gjør en overbevisende jobb med å spille Bundy, hvor man som seer selv blir like overbevist som Liz Kendall om at han er uskyldig. Man tar seg selv i å nesten heie på Bundy og håpe på at han vinner rettssaken, selv om man vet hvordan alt hender og at han faktisk er skyldig i de utallige drapene.

Jenny Førland