NY UKE, NY BINGE - #37

A-liste – Anders Wiig Letnes

 Undertegnede klarer knapt å vente på storspillet Cyberpunk 2077. Stadig får vi nye drypp med nyheter, rykter og trailere. For de som sliter med ventetiden, for de som vil varme opp, eller som vil vite mer om cyberpunk før spillet kommer – denne listen er for dere. Under følger fem essensielle cyberpunk-klassikere.


Foto: earthlightbooks /  Flickr

Foto: earthlightbooks / Flickr

Neuromancer (1984) – roman

Med denne romanen «oppfant» William Gibson cyberspace – før Internett. Boka handler om Case, en hacker som ikke lenger kan koble seg til cyberspace, eller «The Matrix». Eller enkelt og greit det vi kaller «nettet» i dag. Case vandrer gjennom Night City – en havneby i nærheten av Tokyo – uten mål og mening. En dag blir han rekruttert til et oppdrag, og får muligheten til å koble seg på igjen.

 Gibson bruker mange egne slangord, uttrykk og konsepter – som «ice», en slags brannmur. Dette gjør Neuromancer noe tunglest. Samtidig skaper det en helt egen atmosfære, som mange har latt seg inspirere av. Eksempelvis har The Matrix mye å takke Gibson for.


Foto: Bill Lile /  Flickr

Foto: Bill Lile / Flickr

Bladerunner (1982) & Bladerunner 2049 (2017) – filmer

Mens Neuromancer oppfant «språket» til cyberpunk, oppfant Bladerunner «det visuelle». Mørket senker seg aldri helt over regnfylte Los Angeles. Overalt finnes det neonskilt, lysreklame for Coca-Cola og Pan Am, eller for «Offworld-koloniene». Bilene flyr. Vanlige dyr er utryddet og erstattet av syntetiske. Gatene passer bedre inn i Tokyo enn LA. Og i bakgrunnen spiller mørke synthesizere fra en fjern fremtid.

 På toppen av det hele har vi selvsagt de eksistensielle spørsmålene. Hva er et menneske? Hva skiller mennesker og roboter? Hvor kommer minner fra? Kan man stole på dem? Kan man elske en maskin? «Do Androids Dream of Electric Sheep»? Både Bladerunner og Bladerunner 2049 reflekterer rundt dette, og ser skammelig bra ut mens de gjør det.


Foto: jawavs /  Flickr

Foto: jawavs / Flickr

Ghost in the Shell (1995, 2004) – anime-film

Ghost in the Shell-franchisen – IKKE Hollywood-filmen med Scarlett Johansson – har også en selvsagt plass på denne listen. Hovedpersonen, Major Motoko Kusanagi, er en cyborg, altså en blanding av menneske og robot. Tittelen referer hvorvidt det er en sjel («ghost») i roboten («shell»). Filmene tar altså for seg mange av de samme spørsmålene som Bladerunner. Og som Bladerunner er den også en fryd for øyet.

Anime-filmen Ghost in the Shell kom i 1995, men utgitt i oppdatert versjon i 2008. Det kom også en oppfølger, Ghost in the Shell 2: Innocence. Begge anbefales på det sterkeste! For cyberpunk-entusiasten finnes det også flere anime-serier i universet. Men styr for all del unna Hollywood-filmen fra 2017!


Foto: miss_millions /  Flickr

Foto: miss_millions / Flickr

Transmetropolitan (1997-2002) – tegneserie

Denne tegneserien er fullstendig galskap! Skrevet av Warren Ellis, tegnet av Darick Robertson, og ledet an av hovedpersonen Spider Jerusalem. Spider er journalist i «The City» – en forvokst metropol han hater over alt på jord, men som samtidig er det eneste stedet han kan skrive.  

Cyberpunk foregår som regel i en verden hvor kapitalismen har fått løpe løpsk. «The City» er et prakteksempel. Matretter av alle sorter og fasonger (f. eks. reinsdyrøyne). Den ene TV-kanalen mer banal enn den forrige. Ikke bare kroppsmodifikasjon – men artsmodifikasjon også. I tillegg til å være en skarp satire av dagens forbrukersamfunn, går også Spider Jerusalem løs på politikken. Han er besatt av å finne «the Truth» med stor T, og lar seg ikke stoppe av noen.


Foto: Alexis Ziritt /  Flickr

Foto: Alexis Ziritt / Flickr

The Long Tomorrow (1975) – tegneserie-novelle

Av en eller annen grunn har cyberpunk funnet seg godt til rette i tegneserieform. En grunn kan være at den franske tegneserieskaperen Jean Giraud, også kjent som Moebius, har inspirert mange med sin unike stil og snodige fortellinger. The Long Tomorrow er skrevet av Dan O´Bannon, og tegnet av Moebius. Selv om Bladerunner er basert på en roman av Philip K. Dick, henter den tydelig visuell inspirasjon herfra.

Ifølge brmovie.com har Williams Gibson uttalt at både han og Ridley Scott lot seg inspirere av tegningene i «Metal Hurlant» – bladet The Long Tomorrow dukket opp i. Gibson har sagt at måten romanen hans «ser ut», og måten Bladerunner ser ut – i grunn alt som kalles cyberpunk – har hentet mye inspirasjon fra bladet.