NY UKE, NY BINGE - #48

A-liste – Emma Magdalena Glimstad

Etter en lang høst trenger man påfyll av ting som kan gi tilværelsen litt mer mening, som alt fra å sitte inne med en god bok og en kopp kaffe, til å danse foran speilet til sanger fra 80-tallet. Her er våre topp 5 favoritter for mørke dager før vi lar julestemninga virkelig sette inn!


Opphavsrett: X-Filme Creative Pool / Foto: IMDb

Opphavsrett: X-Filme Creative Pool / Foto: IMDb

Babylon Berlin

For å matche det vintertunge været, anbefales den spenningsfylte, politisk-historiske krimserien Babylon Berlin på det sterkeste. Serien er preget av den mørke mellomkrigstida i Berlin, mord, prostitusjon, narkotika og dramatiske traumer fra første verdenskrig. Med en økende oppslutning til nasjonalismen, særlig innad i politiet, og kommunistfrykt, framstiller serien historien på en detaljrik og gripende måte. 

Du kan blant annet se den på NRK og HBO Nordic.


Opphavsrett: Cappelen Damm / Foto: cappelendamm.no

Opphavsrett: Cappelen Damm / Foto: cappelendamm.no

Prosessen Franz Kafka

Å sitte innendørs med en god bok er noe som hører dårlig vær til. Prosessen fra 1925 er en roman som handler om en mann som blir stilt for retten uten å få beskjed om hva han er anklaget for. Å lese Kafkas lille stikk mot byråkratiet i denne surrealistiske boka, er noe som står høyt opp på prioriteringslista for helga.

Hvis du vil gjøre det enkelt kan du lese den gratis på Nasjonalbiblioteket sine sider. Ellers finnes den som lydbok hos Cappelen Damm. Det er også laget en tegneserieversjon.


Opphavsrett: Clue

Opphavsrett: Clue

Hormonal podcast

Ukas tredje anbefaling er podcasten Hormonal. Den jobber med å belyse spørsmålet om hormoner og hvordan de påvirker hverdagen til, ikke bare folk med livmor, men alle mennesker. Selvom likestillingskampen gjør framskritt hver dag, er det fortsatt mye som ikke snakkes om når det kommer til hvilke utfordringer som oppstår når hormoner er i full sving. Og når det først snakkes om, preges samtalen gjerne av uvitenhet og stigmatiserende forståelser (som at det er kvinner som reagerer “feil” ved å bli sinte når mannen deres heller tar seg en øl enn å hjelpe til hjemme, som det snakkes om i episoden “PMS Is Real. PMS isn’t Real.”). Man kan høre podcasten på Spotify.


Opphavsrett: Forlaget Oktober / Foto: oktober.no / Design: EXIL DESIGN

Opphavsrett: Forlaget Oktober / Foto: oktober.no / Design: EXIL DESIGN

Min kamp Karl Ove Knausgård

Om du ikke allerede har lest den første boka i bokserien Min kamp av Knausgård, begynner det å bli på tide. Boka til Knausgård er like tung og dyster som tida før vi henger opp julestjerna, men minst like fin. Oppvekstromanen tilbyr interessante refleksjoner, som også får deg til å se deg selv utenfra. Den er dessuten så god at man kan gå så langt som å si at alle bør få med seg i hvert fall den første boka.


Foto: Bruce Mars / Unsplash

Foto: Lovefreund.de / Unsplash

#tbt til de beste sangene opp igjennom!

For å sprite opp de mørkelagte dagene, er det alltid en god idé å sette på alle de klassiske hitsene opp igjennom på full guffe. “Like a Prayer” av Madonna, alt av Britney og “Conga” av Gloria Estefan står alle øverst på pallen i disse dager.


Har du lest Prosessen eller Min kamp? Hørt Hormonal eller sett Babylon Berlin? Og hva spiller du når nettene blir lange, kulda setter inn og det fortsatt hakket tidlig med julesanger? Legg igjen en kommentar under!