NY UKE, NY BINGE - #4

A-liste – Maria Sharpova

På kino i helgen? Januar har gitt en pangstart på kinoåret, og i helgen er det mange spennende titler og premierer som vises på kinolerretet. PRESSET. har tatt en titt på fem av dem. Under følger en god blanding av humor og gravalvor.


Opphavsrett: Warner Bros. / Foto: IMDb

Opphavsrett: Warner Bros. / Foto: IMDb

100 Ting

Da krangelen mellom bestekompisene Toni (Matthias Schweighöfer) og Paul (Florian David Fitz) endte i et veddemål på at de klarer seg uten eiendelene sine i hundre dager, regnet nok ikke Paul med at feststuntet ble tatt helt bokstavelig. Først da han dagen derpå våkner klissnaken i en tom leilighet slår det ham hva han virkelig har gått med på. Brått blir hverdagen uhyre kompleks når kameratene må sprade halvnakne for å vinne tilbake én eiendel om gangen, for hver dag de holder ut. Klarer de hele hundre dager uten forbruk? 100 Ting byr på lettfordøyelig humor om vennskap og materialisme (eller avkallet på det), som garantert vil få deg til å dra på smilebåndet.


Opphavsrett: Twentieth Century Fox / Foto: IMDb

Opphavsrett: Twentieth Century Fox / Foto: IMDb

Jojo Rabbit

Når ensomme unge Jojo (Roman Griffin Davis) kommer utstøtt hjem fra nazileir under andre verdenskrig, blir Adolf Hitler (Taika Waititi) hans eneste (fantasi)venn. Med en fjollete Hitler hviskende over nakken lever Jojo seg inn i en absurd gutteverden fylt med fanatisme og jødefrykt, med mål om å bli en stor og sterk nazist. Men når han oppdager at moren holder en jødisk jente skjult i huset, settes Jojos fantasi på prøve. Jojo Rabbit er en politisk ukorrekt satire om en radikalisert ung gutts ville fantasi under en av historiens mørkeste tider, og søker å sette latterkulene i sving så vel som å røre deg med sine alvorlige undertoner.  


Opphavsrett: Universal Pictures & Storyteller Distribution Co. / Foto: IMDb

Opphavsrett: Universal Pictures & Storyteller Distribution Co. / Foto: IMDb

1917

Mens skyttergravskrigen er på sitt blodigste, får Blake (Dean-Charles Chapman) og Schofield (George MacKay) i oppdrag å levere ordrer om retrett til soldatene i en isolert bataljon. Haken er at for å nå dit må de krysse den tyske fronten. Sjansene for å lykkes er små, men mislykkes de vil 1600 personer marsjere inn i tyskernes felle – Blakes bror inkludert. Tappert kaster Blake og Schofield seg alene ut i slagmarken, med livet som innsats for å advare sine menige. Dette kritikerroste og hele ti ganger Oscar-nominerte krigsdramaet har blitt feiret for sin fortellerteknikk og sine medrivende spenningsscener, som inviterer oss på en rundtur gjennom første verdenskrigs farlige og uforutsigbare terreng.


Opphavsrett: A24, New Regency Pictures, RT Features / Foto: IMDb

Opphavsrett: A24, New Regency Pictures, RT Features / Foto: IMDb

The Lighthouse

The Lighthouse er den grøssende skildringen av fyrvokteren Thomas Wake (Willem Dafoe) og hans assistent Ephraim Winslows (Robert Pattinson) kamp mot isolasjonen og naturkreftene de møter under sitt fire uker lange opphold i et fyrtårn på en liten, øde øy. Samtidig som spritforbruket øker i takt med mistilliten mellom fyrvokter og assistent, vokser også usikkerheten rundt hvem av dem som egentlig er i ferd med å miste forstanden. The Lighthouse tar et mørkt dypdykk i en isolert tilværelse hvor galskap og virkelighet flyter over i hverandre. Dysterheten og turbulensen blir nærmest til å ta og føle på gjennom filmens velskrevne manus og sparsommelig belyste svart-hvit bilde, hvis originalitet raskt høstet applaus blant internasjonale kritikere.


Opphavsrett: Saban Films / Foto: IMDb

Opphavsrett: Saban Films / Foto: IMDb

Richard Says Goodbye

Engelsk-professor Richard (Johnny Depp) har kreft. Tiden han har igjen er knapp, og han nekter å la den svinne. Brått slipper den ellers pertentlige professoren lystene løs og tillater seg endelig å leve i nuet – om det så innebærer alkohol, dop eller tilfeldig sex. Endelig kan han stå frem og erkjenne ting som de virkelig er, til sine nærmeste og ikke minst til seg selv. Men lærdommen han tar fra skuffelsene i livet sitt får også en innvirkning på hans egen familie, studenter og kollegaer. Richard Says Goodbye gir en humoristisk vri til den ellers sentimentale siste refleksjonen om meningen med livet, hvor Johnny Depp glir rett inn i rollen som kynisk antihelt.   


Skal du se noen av disse i helgen? Fortell oss hva du synes etterpå!