NY UKE, NY BINGE - #53, NYTTÅRSSPESIAL

Nyttårsspesial - Steffen Tomt

Da var vi straks ved veis ende, og det som har vært som et helt tiår i seg selv og litt til, er straks over. 2020 har vært et krevende år for de aller fleste, og det er med stor glede at vi går mot nye tider, nye filmer, nye opplevelser og et helt nytt år med 2021 - så la oss lade opp med noen skikkelig gode filmer før vi teller ned til midnatt, snurr film!


Opphavsrett: Red Granite Pictures & Paramount Pictures / Foto: Film-grab

Opphavsrett: Red Granite Pictures & Paramount Pictures / Foto: Film-grab

“The Wolf of Wall Street” (2013 / HBO Nordic, ViaPlay & Netflix)

En av Leonardo DiCparios beste prestasjoner noensinne, spør du undertegnede.

En karismatisk stock broker klyver seg oppover i Wall Streets brutale verden, og tenker i nye baner for å få til det han ønsker - å bli den aller beste.

Historien er basert på ekte hendelser, og mot slutten av filmen får man faktisk med seg et kort glimt av den ekte Jordan Belfort. Dra frem boblene og finstasen, og feire i ekte 80-talls stil med Wall Street klasse, en virkelig god avslutning på et langt år.


Opphavsrett: SEE CREDIT - © 1958, 1965, 1986 United Feature Syndicate / Foto: IMDb

Opphavsrett: SEE CREDIT - © 1958, 1965, 1986 United Feature Syndicate / Foto: IMDb


”Happy New Year Charlie Brown!” (1986 / Amazone Prime med VPN)

Knøttenes nyttårsspesial med Charlie Brown og gjengen ble for første gang vist i 1986, og har siden den gang blitt en elsket del av knøttenes lille film-univers.

I likhet med julespesialen er denne også en del av historien om vennegjengen og Snoopy, men med et litt annerledes format og historie enn de vanlige episodene i tv-serien.

Dette er virkelig en liten perle av tegnet animasjonsfilm, og passer ypperlig sammen med gode venner og starten på et nytt år - så skål!


Opphavsrett: Warner Bros. Pictures / Foto: Film-grab

Opphavsrett: Warner Bros. Pictures / Foto: Film-grab

“Casablanca” (1942 / YouTube)

En virkelig klassiker hvis det finnes én – har du ennå ikke fått sett denne fantastiske sort-hvitt filmen med stjerner som Humphrey Bogart og Ingrid Bergman, så har du ingen flere unnskyldninger nå. I en krigsherjet verden stortrives Rick, den sjarmerende, vel-artikulerte kafé-innhaveren seg stort i den frie byen Casablanca, uten en eneste bekymring i verden.

Men snart blir alt snudd på hodet når hans tidligere kjæreste Ilsa, og hennes nåværende ektemann trenger hjelp og ly. Straks blir Ricks sikre og frie livsstil i Casablanca endret for alltid, og sjarmøren står med et vanskelig valg om kjærlighet. Dette er en film som virkelig er verdt å se på det store lerretet, men inntil kinoene åpner igjen og muligheten kan by seg ved noen av landets mindre kommersielle kinoer, er den en perfekt film å avsluttet 2020 med.


Opphavsrett: Sony Pictures / Foto: Film-grab

Opphavsrett: Sony Pictures / Foto: Film-grab

“Once Upon a Time… In Hollywood” (2019 / ViaPlay)

To DiCaprio filmer på én og samme liste blir nesten litt for mye av det gode, men ikke når det gjelder denne kombinasjonen. En av fjorårets virkelig store suksesser, Once Upon a Time… In Hollywood er stjernespekket fra ende til annen, og har en herlig kombinasjon av historier, ekte hendelser, og dramatiske gjengivelser.

Brad Pitt og Leonardo DiCaprio spiller fantastiske sammen, i rollene som både stunt-double og hovedskuespiller – og alt dette samtidig som Manson kulten herjer rundt om i USA og Sharon Tate møter sin ende. En film med ekstremt mye fest, action, drama og 60-tallets vanvittige preg. Snurr film og hev glassene!


Opphavsrett: Opus Pictures, Moho Films & The Weinstein Company / Foto: Film-grab

Opphavsrett: Opus Pictures, Moho Films & The Weinstein Company / Foto: Film-grab

Snowpiercer (2013 / ViaPlay)

I en dystopisk verden hvor jorden har havnet i en ny istid, er det bare et sted menneskeheten overlever – ombord på isbryter-toget Snowpiercer, som kjører i en endeløs runde rundt jorden i påvente av varmere temperaturer og levelige forhold.

Regissør Joon-Ho Bong, som kom med en av fjorårets største suksesser Parasitt, er en mesterlig regissør med øye for detaljer og ikke minst gripende historiefortelling, og Snowpiercer er intet unntak. Chris Evans spiller også helt fabelaktig i denne dramatiske sci-fi thriller, og undertegnede hadde stor glede av å se den kjente og kjære skuespillere i noe annet enn Captain Marvel. Som en av få filmer faktisk satt til nyttårs, er denne filmen en skremmende god avslutning på året 2020, og det i påvente av et helt nytt år – god film!