NY UKE, NY BINGE - #8

Redaktørspesial – Steffen Tomt

Februar er heldigvis en kort måned, og vi er om ikke altfor lenge på vei inn i vårens varme hverdag. I mellomtiden må vi forholde oss til lange, mørke dager, med glimt av sol. Denne redaktørspesialen er en samling med noen av mine aller største favorittfilmer for tiden, og den kan forhåpentligvis også gi deg noen nye favoritter – snurr film!


Frances McDormand i rollen som beinharde Mildred.  Opphavsrett: Blueprint Productions / Foto: IMDb

Frances McDormand i rollen som beinharde Mildred.
Opphavsrett: Blueprint Productions / Foto: IMDb

“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (ViaPlay, gratis)

En brutal, ærlig og hardtslående beretning om en kvinnes krigføring mot den lokale og udugelige politistyrken i en liten by i Missouri.

Frances McDormand gjør kanskje en av sine aller beste roller i denne sterke filmen, som sammen med sin motskuespiller Woody Harrelson former en filmopplevelse du virkelig ikke vil gå glipp av. For å gjøre det hele bedre, så får du en gang for alle svaret på hva som faktisk er lov å putte på billboards – selv om budskapet kanskje ikke er hyggelig.


Timothée Chalamet som Kong Henrik den 5 i “The King”.Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Timothée Chalamet som Kong Henrik den 5 i “The King”.

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

“The King” (Netflix)

En grandios, visuelt slående og gjennomført fantastisk film. Veien fra bortkommen prins til Kong Henrik den 5. av England spiller den unge lovende Timothée Chalamet overbevisende på alle mulige måter.

Etter hans tyranniske fars dødsfall blir den fordrukne unge prinsen kronet den nye kongen av England, som fører meg seg problemer på alle kanter, særlig den franske. En dramatisk og fantastisk filmopplevelse av slikt kaliber leter man lenge etter, så når du først har funnet den, bør du virkelig bruke tid på den. Vi kan alle trenge en liten oppfriskning på historiekunnskapene våres, og hva er bedre enn det visuelle mediet?


Adam Sandler gjør sin karrieres sterkeste prestasjon som den sleipe gullsmeden i “Uncut Gems”.  Opphavsrett: Elara Pictures / Foto: IMDb

Adam Sandler gjør sin karrieres sterkeste prestasjon som den sleipe gullsmeden i “Uncut Gems”.
Opphavsrett: Elara Pictures / Foto: IMDb

“Uncut Gems” (Netflix)

Adam Sandler – komedie, humor, barnslig. Den karismatiske skuespilleren har forlatt det humorfylte lerretet, og beveget seg inn i beinhard dramatikk, drastisk kriminalitet, og den glitrende verden til en gullsmed i det mørke markedet i New York.

Men det å balansere high-stakes veddemål, kriminelle kontakter, et ekteskap og familie på en og samme tid er så stressende som det høres ut, og som med alle andre fører stress med seg uønskede endringer for den amerikanske gullsmeden i “Uncut Gems”. Sandlers desidert sterkeste prestasjon hittil – men hvem vet hva som vil skje videre?


Nicholas Cage er mer enn bare en skuespiller som gjør seg bra på familievennlige filmer, han er også en brutalt dyktig dramatisk skuespiller.Opphavsrett: SpectreVision / Foto: IMDb

Nicholas Cage er mer enn bare en skuespiller som gjør seg bra på familievennlige filmer, han er også en brutalt dyktig dramatisk skuespiller.

Opphavsrett: SpectreVision / Foto: IMDb

“Mandy” (Netflix)

Det romantiske parets avskårne liv i skogene rundt Shadow Mountains, California, blir smadret i biter og sendt inn i et mareritt av vold, blod og brutal hevn idet kulten Children of the New Dawn inntar skogsområdene.

Nicholas Cage gjør en av sine sterkeste roller noensinne på lerretet i denne blodige og brutale skrekkfilmen, som minner mer om et mareritt enn noe annet. Cage er så mye mer enn bare lettbeinte familiefilmer og nasjonale skattejakter, han er også en brutal hevner og blodig bra dramatisk skuespiller. Anbefales for de hårsåre og de beinharde, for denne prestasjonen av Nicholas Cage må oppleves.


Christian, den karismatiske og turbulente kuratoren som kjemper med en ny, utfordrende kunstutstilling, her spilt av fantastiske Claes Bang.Opphavsrett: Plattform Produktion / Foto: IMDb

Christian, den karismatiske og turbulente kuratoren som kjemper med en ny, utfordrende kunstutstilling, her spilt av fantastiske Claes Bang.

Opphavsrett: Plattform Produktion / Foto: IMDb

“The Square” (YouTube, leie)

En bisarr kunsutstilling, en bisarr historie, en bisarr opplevelse, og ikke minst en fantastisk og mørk film. Den respekterte og anerkjente kuratoren Christian, spilt av Claes Bang, finner seg selv i en periode med personlig og profesjonell krise i tilknytning til en ny og utfordrende kunstutstilling i Stockholm.

Grensene for komedie, drama og thriller hviskes effektiv ut med denne hardtslående, uforutsette filmopplevelsen. Den er til tider både hysterisk morsom, skremmende og dramatisk, noe som maner frem denne kunstneriske filmopplevelsen satt til den svenske hovedstaden. Claes Bang gjør en fantastisk rolle på alle mulige måter, og er virkelig filmens største stjerne. Se på dette som det ukentlige, kulturelle påfyllet vi alle trenger.


Har du sett noen av disse? Hva synes du? Legg igjen en kommentar under!