NY UKE, NY BINGE - #14

A-liste – Anders Wiig Letnes

Når verden er et usikkert sted, og hjemmekontor-verden begynner å bli klaustrofobisk og kjedelig, er det fint å kunne flykte til andre verdener og alternative virkeligheter. Her får du en annerledes fantasyverden, en verden hvor USA vant Vietnam-krigen, en sc-fi-verden robotene prøver å ta over og en verden på havets dyp.


Opphavsrett: OverDrive, Inc. / Foto: Skjermdump fra Libby-appen

Opphavsrett: OverDrive, Inc. / Foto: Skjermdump fra Libby-appen

Libby – app

Deichman Bjørvika skulle egentlig åpnet forrige helg, og invitert hele Oslo inn i bøkenes verden. Som alt annet er åpningen av det nye hovedbiblioteket satt på vent. Samtidig er alle filialer stengt, alle lån forlenget og alle bestillinger utsatt.

Jeg er selv en ivrig låner, og skulle gjerne tilbrakt innetiden i litteraturens rike. Da er det herlig at Deichman samarbeider med appen Libby om lån av e-bøker og lydbøker. eBokBib har hatt samme funksjon, men er nå erstattet av Allbok – som inntil videre er fullstendig ubrukelig. Deichman-lånere får også tilgang til en rekke aviser og magasiner gjennom PressReader.


Opphavsrett: Orion Publishing Group / Foto: Orion Books

Opphavsrett: Orion Publishing Group / Foto: Orion Books

The Wise Man´s Fear – roman

En av bøkene du finner på Libby, er The Wise Man´s Fear, andre boken i The Kingkiller Chronicle, en fantasyserie av Patrick Rothfuss. Første bok er selvsagt også tilgjengelig. Rothfuss tar deg med til en fantasyverden som er enda mer tonet ned enn Game of Thrones. Her spilles det på troper i ett sett. Magien er både subtil og dramatisk. Logisk og fantastisk på samme tid. Et egnet reisemål for den som kjeder seg!

Her fortsetter fortellingen om Kvothe: magiker, musiker og sagnomsust helt. En perfekt bok for deg som savner Game of Thrones, men som synes A Song of Ice and Fire virker uoverkommelig. The Name of the Wind og The Wise Man´s Fear er også ekstremt lange, men jeg kan love at det er givende å komme til side 994. Bøkene har alt jeg elsker: Et fortellerperspektiv hvor en karakter ser tilbake på sitt yngre jeg, en perfekt blanding av introspeksjon og skildringer, en god mengde mystikk og en stil som nekter å følge etablerte sjangernormer.


Opphavsrett: HBO / Foto: IMDb

Opphavsrett: HBO / Foto: IMDb

Watchmen – serie (HBO)

I Watchmen-universet vant USA Vietnam-krigen ved hjelp av superhelter, og Vietnam er blitt en amerikansk stat. Den legendariske originaltegneserien fant sted i et fiktivt 1985. Denne oppfølgeren er satt til 2019. Superheltene – som var bannlyst i tegneserien, og måtte jobbe i hemmelighet – er nå mytiske skikkelser. Samtidig har politiet begynt å bruke masker for å beskytte sin identitet. Med andre ord er skillet mellom superhelter og politi tynt.

Alan Moores tegneserie (som også finnes på Libby!) var superhelter med en twist. De Utrolige og The Boys ville aldri eksistert uten Watchmen. Moore brukte samtidig sjangeren til å komme med viktige politiske budskap. Zac Snyder tok antiheltene Rorschach, The Comedian, Ozymandias, Nite Owl, Silk Spectre og Doctor Manhattan til kinolerretet, men tv-serien følger tegneserien.  


Opphavsrett: 2K Games / Foto: IMDb

Opphavsrett: 2K Games / Foto: IMDb

BioShock – videospill

Velkommen til Rapture. En by bygget på havets bunn. En by som har gått fullstendig av skaftet, hvor zombie-aktige skapninger jakter ADAM, et stoff som gir dem krefter, og enorme roboter som beskytter zombie-aktige småpiker, som er kilder til ADAM. En by bygget på erkekapitalisme – byens grunnlegger og spillets skurk, Andrew Ryan, er oppkalt etter Ayn Rand. Estetikken er en salig blanding av 50-tall, Metropolis og steampunk. Det perfekte reisemål!

Etter en stund begynner karakterene i spillet å stille deg spørsmål. Hvorfor er du kommet til Rapture? Hvem har sendt deg? Hva vil du? Det er en perfekt twist på en kjent spilltrope. Ofte spiller man som soldat, men tenker sjelden over hvorfor man er i krigen. Og så begynner man å lure selv, da: Hva gjør jeg her? Spillet kom i 2007, men holder seg utrolig godt. Dette er en first-person shooter med en twist, en fantastisk miljøskildring og en knakende god historie. Rundt 140 kr. digitalt til PC eller konsoll.


Opphavsrett: HBO / Foto: IMDb

Opphavsrett: HBO / Foto: IMDb

Westworld: Sesong 3 – serie (HBO)

Westworld tar et steg ut av fornøyelsesparken Westworld og inn i en annen verden. Det føles som et veldig riktig grep i en serie som til tider føltes noe klaustrofobisk. Westworld har hele tiden åpenbart foregått i en fremtidig sci-fi-verden, og nå får vi endelig se hvordan den ser ut. Nok et flott reisemål!

Sigurd Vik i Filmpolitiet kaller Westworld «TV-verdens vakreste hodepine» i sin anmeldelse. Kanskje den perfekte måten å beskrive serien på? For ja, Westworld har alltid vært vakkert, men har samtidig alltid vært ufattelig komplisert. En gang skal jeg se gjennom sesongene på nytt, for å sjekke om alt faktisk henger på greip, eller om alt det vakre bare blender oss.


Har du sjekket ut Libby? Hva leser, ser og spiller du for tiden? Legg igjen en kommentar under!