NY UKE, NY BINGE - # 25

A-liste – Anders Wiig Letnes

Søvnløse tropenetter, grader som pusher 30, late dager på stranda. Sommeren er her! Noen tilber sola som solguden Ra, andre foretrekker å døse i skyggen. Her har du noe som kan nytes i sola, og noe du kan gjøre når du trenger et avbrekk. Husk solkrem!


Opphavsrett: BMG Rights Management / Foto: Amazon

Opphavsrett: BMG Rights Management / Foto: Amazon

RTJ4 – Run the Jewels

Run the Jewels slapp nylig det etterlengtede fjerde albumet i serien til jubel og sterke anmeldelser. Fenomenet startet som et prosjekt hvor Killer Mike og El-P kunne være friere enn på soloalbumene sine. Samarbeidet var en knallsuksess, og det er tydelig at duoen både utfyller og inspirerer hverandre.

Et kjennetegn ved albumene er steinharde bars, noe uvanlige beats og – kanskje mest av alt – at gutta virker som de har det utrolig gøy med prosjektet. RTJ4 er likedan, men er også politisk og aktuelt. Sånn sett slippes det på et perfekt tidspunkt. På «walking in the snow» rapper Killer Mike:

And you so numb, you watch the cops choke out a man like me
Until my voice goes from a shriek to whisper, "I can't breathe"
And you sit there in the house on couch and watch it on TV
The most you give's a Twitter rant and call it a tragedy


Opphavsrett: Naughty Dog / Foto: IMDb

Opphavsrett: Naughty Dog / Foto: IMDb

The Last of Us: Part II

Hvis det blir for varmt i sola med RTJ4 på anlegget, kan du trekke inn og spille oppfølgeren til et av tidenes beste spill. The Last of Us var zombie-action og sniking på sitt beste, og hadde også en fantastisk fortelling om familie, vennskap, tap og veien videre. Nå er The Last of Us: Part II endelig her.

Det kommer utvilsomt til å knive om årets spill med Cyperpunk 2077, Ghost of Tsushima, Animal Crossing: New Horizons og kanskje en og annen joker. Men det er svært overraskende om det ikke blir i alle fall topp 3. Rune Fjeld Olsen skriver på NRK: «Det er så bra det er mulig for spill å være i 2020».


Opphavsrett: Mututal Intentions / Foto: Platekompaniet

Opphavsrett: Mututal Intentions / Foto: Platekompaniet

Tøyen Holding 2 – Tøyen Holding

Apropos etterlengtede hip-hop-duoer: Tøyen Holding slapp nylig oppfølgeren til sin herlige førsteskive. Ikke hørt den enda? Da er det på høy tid! Mest Seff og Fredfades passer perfekt til den som vil sløve i sola med beroligende jazzsamples, og rolige, kreative og ofte hysterisk morsomme bars. Mest Seff – navnet er jo i seg selv fantastisk – er tross alt fyren som spyttet disse eventyrlige linjene fra «247»:

Stein på gress som en gravlund
For mye stress i vårt samfunn
Oslo, jeg kjenner sulten her som Hamsun
Det her er ghetto Knausgård, min kamphund


Opphavsrett: Tinna Ludviksdottir / Foto: mynewsdesk

Opphavsrett: Tinna Ludviksdottir / Foto: mynewsdesk

Deichman Bjørvika

Nå er Deichman Bjørvika endelig åpent! PRESSET. har tidligere dekket at åpningen ble utsatt, og Lene Myrum Haugen kalte da det nye hovedbiblioteket en «gavepakke som ikke kan åpnes – ennå».

Nå er riktignok papiret av, og biblioteket er åpent med smitteverntiltak på plass. Det innebærer noe begrenset kapasitet – 1000 istedenfor 3000 besøkende, pleksiglass, håndsprit og ingen arrangementer. Utover det skal biblioteket fungere som normalt, og passer perfekt som et stopp på vei til en solfylt dag på Sørenga.


Opphavsrett: Toho-Towa / Foto: IMDb

Opphavsrett: Toho-Towa / Foto: IMDb

Weathering with You

Enten du vil flykte fra den brennende sola, eller er hjemme fra en lang dag på stranda, så kan et kinobesøk være midt i blinken. Kinoene er åpne med smitteverntiltak, men mange storfilmer uteblir denne sommeren. Heldigvis hadde den japanske animefilmen Weathering with You premiere i dag! Dette er den nyeste filmen til Makoto Shinkai, som er mannen bak den strålende Your Name.

Studio Ghibli er kongene på anime-haugen, men det er viktig å ikke glemme Shinkai, for han har mye fint å by på. Weathering with You er også en sommerfilm! Hodaka flytter fra landsbyen til Tokyo, og møter en dag energiske Hina, som kan styre været.


Hva skal du denne sommeren? Liker du varmen, eller blir det for varmt?