Ny uke, nye anbefalinger #26 – Sommerns kinoperler

Anbefalingsliste - Lars Olav T. Mørk

Er du utsatt for slitasje, utbrenthet, motivasjonsmangel og stress? Ikke fortvil deg! Nå nærmer det seg endelig fellesferie, og en gyllen mulighet til å gjøre noe annerledes, lade batteriene og nyte alt sommern har å by på for deg. Med sol som kanskje steker litt for mye, et behov for å sette seg ned og puste ordentlig, og litt feriepenger i baklomma, kanskje kino kan være fristende for deg? De to siste åra har de store filmdistributørene prøvd å utsette premierene sine, men i år er det endelig kinosommer igjen. Så her er mitt beste forsøk på å anbefale filmer jeg ikke har kunnet se!


Jessie Buckley spiller filmens protagonist, Harper, etter å ha forlatt London i etterkant av en personlig tragedie. Opphavsrett: Nordisk Film Distribusjon / Filmweb

Men (2022) – Kinopremiere 3. juni

Men er den tredje og nyeste filmen fra regissør og manusforfatter Alex Garland. Garlands bakgrunn som historieforteller begynte som romanforfatter, der han blant annet skrev The Beach – boka bak 2003-filmen ved samme navn med Leonardo DiCaprio i hovedrollen. I nyere tid har Garland skrevet og regissert to filmer og en serie, der han ble nominert til en Academy Award for beste originalmanus med debutfilmen Ex Machina i 2016.

Mens hovedrolleinnhaver, Jessie Buckley, vil du muligens gjenkjenne fra HBOs mini-serie Chernobyl, Charlie Kaufmans I’m Thinking of Ending Things, eller fjerde sesong av Fargo. I filmen spiller hun med Rory Kinnear, best kjent for å portrettere Bill Tanner i Craig-æraen av James Bond.

For meg betyr Garlands filmer et godt håndverk for dramafilm med påvirkning av skrekkfilmkonvensjoner av nisje subsjangere; science fiction-grunnlagt psykologisk thriller i Ex Machina, cosmic horror i Annihilation, og nå i Men, folk horror. Buckley og Kinnear er ikke fremmede for oss i publikum, men har nå med denne filmen en større sjanse for å skinne på lerretet enn tidligere i sine karrierer. Dette virker lovende mener jeg, og jeg gleder meg til å se Men.


Natalie Porter returnerer til MCU som Jane Foster, her sammen med Chris Hemsworth som tittelkarakteren, Thor. Opphavsrett: Walt Disney Company Nordic / Filmweb

Thor: Love and Thunder (2022) – Kinopremiere 6. juli

Jeg vet ikke med dere, men forholdet mitt til Marvel er evig ambivalent. På en side er det noe med å se barndomsheltene på kinolerretet som alltid river meg litt med, og på den andre så virker det egentlig rimelig at jeg har godt lei etter 14 år med de samme filmene i en stadig mer komplisert og selvhøytidelig orge av karakterer og sammenvevde narrativer.

Men her bryter Thor: Love and Thunder med forventningene jeg vanligvis har til Marvel. Jeg tror de fleste som så den forrige installasjonen i Thor-filmene, Thor: Ragnarok, merket filmen var betydelig annerledes enn det meste annet fra Marvel Studios. Dette er takket være regissøren, Taika Waititi, som nå har både regissert og skrevet Thor: Love and Thunder.

Waititi er New Zealands lille Hollywood stjerneskudd, og ble først ordentlig kjent internasjonalt etter komedie-mockumentaren What We Do in the Shadows, som han spilte i, skrev og regisserte sammen med Jemaine Clement. I nyere tid har han også skrevet og regissert Jojo Rabbit, en herlig gut-punch komedie om en tysk gutt i nazi-Tyskland og hans mor, absurde fantasivenn og en ukjent jente i huset. Så hva denne karen kan få til med en ny installasjon i Marvel Cinematic Universe med både regi og manus – det tror jeg kan bli gøy.

Chris Hemsworth returnerer selvfølgelig som Thor, for hva som etter traileren kan virke som hans siste portrettering av tordenguden – for at Natalie Portman kan returnere og bli tordengudinnen. Tessa Thompson og Jaimie Alexander er også gamle kjenninger fra Thor-universet, men blant universets ferske fjes finner vi to store navn: Russell Crowe, og Christian Bale som filmens antagonist.


Komikeren Henry McHenry (Adam Driver) og operasanger Ann Defrasnoux (Marion Coutillard) spiller det unge ekteparet som i filmen blir foreldre til dattera Annette. Opphavsrett: Another World Entertainment / IMDb

Annette (2021) – Kinopremiere 5. august

Annette har ligget på min backlog over filmer jeg vil se i nesten et år allerede, men nå som den kommer på kino blir den kanskje fort borte. Etter vi i fjor ble rettmessig bombardert med nyheter om hvordan Verdens verste menneske gjorde det så utrolig i Cannes, forsvant festivalens åpningsfilm og vinner for beste regi, voldsomt under radaren her i Norge – kanskje fram til nå.

Filmen er beskrevet som en romantisk drama-musikal, og den følger et ungt ektepar igjennom vanskelige karrierer og transformerte liv som følge av deres nyfødte barn. Marion Coutillard og Adam Driver spiller her hovedrollene Ann Defrasnoux og Henry McHenry.


Brad Pitt er den slitene leiemordern, Ladybug, på hva han håper blir sin siste jobb, i Bullet Train. Opphavsrett: SF Norge / IMDb

Bullet Train (2022) – Kinopremiere 5. august

Til tross for gjentatte utsettelser av premieredato, ser Bullet Train ut til å ankomme kinoene i tide før sommern er helt over. Tilsynelatende en enkel, action-tung film med Brad Pitt som en sjarmerende protagonist. David Leitch er på ingen måte noe husholdningsnavn, men kanskje du henger litt med hvis jeg sier «han ene som lagde John Wick»?

Leitch regisserte John Wick sammen med Chad Stahelski, som videre også regisserte oppfølgerne. Begge to begynte sine Hollywood-karrierer som stuntpersoner, der Leitch til og med var Pitts egen stunt-dobbel i fem forskjellige tilfeller. Som stuntperson og -koordinator lover Bullet Train god koreografi og action, men det er nok Leitch allerede bevist med sine tidligere filmer.


Haywood-søsknene (Daniel Kaluuya, Keke Palmer) er våre hovedkarakterer igjennom den nye filmen fra Jordan Peele. Opphavsrett: United International Pictures / IMDb

Nope (2021) – Kinopremiere 12. august

Som den første filmen på denne lista er også dette en ny skrekkfilm fra en nykommer, men profilert, manusforfatter og regissør innafor sjangern. Dette er den nyeste filmen fra Jordan Peele, mest kjent for sitt eget sketsj-komedie show på Comedy Central, Key & Peele, med Keegan-Michael Key. I nyere tid en av det store lerretets favorittfilmskapere av skrekkfilm, og står bak filmer som Us og Get Out.

I Nope som i Get Out har Peele fått seg Daniel Kaluuya i hovedrollen, nå sammen med Keke Palmer og Steven Yeun. Kaluuyas karakter OJ Haywood skrev Peele med den Oscar-vinnende skuespilleren i tankene, og jeg er igjen spent på å se hvordan han som regissør evner å fange Kaluuyas talent på film igjen.