Ny uke, nye anbefalinger #24 – Binging

Anbefalingsliste - Alexandra M. Lunstøeng

Etter to år med pandemi, så kan vi endelig ønske en nokså normal sommer velkommen. En sommer uten strenge koronarestriksjoner kan åpne opp for at nordmenn pakker kofferten full av hawaiiskjorter, solbriller og solkrem, og setter seg på første fly til varmere strøk. Andre fikk kanskje smaken på norgesferie under pandemien, og plotter inn Lofoten på GPS-en i bilen, som er stappet med telt, primus og hengekøyer. Uansett om man skal reise utenlands eller innenlands i sommer, så ønsker jeg å presentere fem TV-serier som kan sees fra fly- og bilsetet, men også fra pauserommet på sommerjobben eller fra sofakroken hjemme.


Det er ikke bare på flyet at flyvertinnen Cassandra opplever turbulens. En natt i Bangkok skal nemlig snu livet hennes på hodet og endre det for alltid. Opphavsrett: Warner Media, LLC / IMDb

The Flight Attendant (HBO Max, 2020-)

Flyvertinnen Cassandra Bowden våkner opp med forferdelig bakrus på et hotellrom i Bangkok. Ved siden av henne ligger one night standet fra kvelden før myrdet, men Cassandra aner ikke hva som har skjedd. The Flight Attendant er en mørk komedie om hvordan hele livet plutselig kan forandre seg over natten.

Vonde tanker om tilværelsen i thailandske fengsler fyller seg opp i hodet på Cassandra, i det øyeblikket hun oppdager at mannen hun har tilbrakt natten med ligger brutalt myrdet ved siden av henne i sengen. I sjokktilstand begynner hun å vaske og rydde hotellrommet, før hun forlater åstedet i full panikk. Alt dette gjør hun uten å ringe politiet. Når hun omsider ankommer flyplassen hjemme i New York, venter det allerede et par FBI-agenter som ønsker å komme i kontakt med henne. Det er nå Cassandra må renvaske seg selv, samtidig som hun må bearbeide den traumatiske hendelsen som skjedde i Bangkok. Oppi alt kaoset, må hun samle tankene sine og prøve å huske hva som faktisk skjedde den skjebnesvangre natten. Cassandra blir detektiv i drapet som hun selv blir mistenkt for å ha begått.

The Flight Attendant er basert på Chris Bohjalians roman med samme navn. Det er Kaley Cuoco, kanskje mest kjent som karakteren Penny i The Big Bang Theory, som spiller den vimsete og alkoholiserte Cassandra, som både oppleves som sjarmerende og irriterende. I serien får man et innblikk i hvordan hun flykter fra og døyver følelser hun ikke kan takle, samt traumer fra barndommen, med alkohol og en evigvarende strøm av engangsligg. Det er til tider ekstra vondt å se hvordan Cassandra på ingen måter har livet på stell. Hun drukner sorgene sine i miniatyrflasker med vodka, og det er særlig når det virker som at livet hennes er på bunn, at man som seer virkelig får sympati for henne. Samtidig er det i denne krisesituasjonen, når alt føles håpløst og umulig, at Cassandra knytter ekstra sterke bånd med kollegaene sine, og finner trøst og støtte i advokatvenninnen Annie.


I The Bold Type møter vi de tre sterke og tøffe bestevenninnene Kat, Sutton og Jane. Når livet er en berg-og-dal-bane, så er det godt å ha gode venninner som alltid er der for deg. Opphavsrett: Disney Enterprises, Inc. / IMDb

The Bold Type (Netflix, 2017-2021)

I The Bold Type følger vi trioen Jane, Kat og Sutton, som lever det som må være manges drømmeliv i storbyen New York. De er alle tre bestevenninner, i sin beste alder og jobber sammen i (det beste) motemagasinet Scarlet Magazine. I denne dramaserien blir vi ordentlig kjent med de tre hovedkarakterene og deres roller i det fiktive magasinet. De prøver alle å komme seg opp og frem, både karrieremessig og i livet generelt.

Jane er journalist, Sutton er personlig assistent og Kat jobber med sosiale medier, og gjennom fem sesonger følger vi livene deres i en av verdens tøffeste bransjer i et av verdens tøffeste arbeidsmarked. I tillegg til et hardt og krevende arbeidsliv, hvor de føler at de alltid må prestere, må jentene også forholde seg til kompliserte kjærlighetsforhold og identitetskriser. De har heldigvis hverandre, og de støtter hverandre både i oppturene og nedturene.

The Bold Type er en serie som også viser ekte og aktuelle problemstillinger som kvinner kan møte på i dagens moderne samfunn. Særlig den viktige #metoo-bevegelsen er et tema flere ganger i løpet av hele serien. Dette er et tema som til og med får magasinets redaktør, Jacqueline, til å fortelle sin historie om hvordan det var å starte som ung kvinnelig journalist i en mannsdominert bransje. The Bold Type er en serie som kan få deg til å både le og gråte. I 2018 kunne NRKs kommunikasjonsansvarlig, Marianne Skøien Krognes, skrive følgende om serien: “Karriere, vennskap, kjærlighet, sex, mote, drama, selvutvikling og feminisme. Den amerikanske TV-serien “The Bold Type” er litt “Sex og singelliv”, litt “Gossip Girl”, litt “Girls”, og har hatt stor suksess”. Dette er en serie som jeg virkelig vil anbefale å sjekke ut, og hvis den faller i smak, så kan jeg nesten garantere deg at du kommer til å sluke den.


Det er aldri en kjedelig dag på jobb som brannkonstabel eller ambulansearbeider på brannstasjon 51. Opphavsrett: NBCUniversal Media, LLC / IMDb

Chicago Fire (Netflix, NRK TV, Viaplay, 2012-)

I Chicago Fire følger vi de modige mennene og kvinnene som jobber som brannkonstabler og ambulansearbeidere ved Chicago Fire Departments brannstasjon 51. Vi følger brannmannskapet både på et personlig og profesjonelt nivå. Det er særlig brannsjef Wallace Boden og de to brannløytnantene Matt Casey and Kelly Severide vi følger og blir ekstra godt kjent med. For hvert oppdrag brannmannskapet blir sendt ut på, kan hvert valg de tar utgjøre en forskjell mellom liv og død. Det nådeløse presset om å hele tiden redde liv, gjør også at mannskapet ved brannstasjon 51 knytter ekstra sterke bånd til hverandre, og behandler hverandre som en familie.

Som brannsjef har Boden ansvar for alle brannkonstablene og ambulansepersonell ved brannstasjon 51. Han er en mange års erfaring som brannkonstabel og bærer brannuniformen med stolthelt. Boden er i tillegg ekstremt beskyttende overfor brannmannskapet sitt, og han setter sin egen karriere på spill flere ganger for å hjelpe dem. Severide og Casey har vært venner helt siden de begynte på brannskolen, og begge har jobbet målrettet for å oppnå lederstillinger. I motsetning til Casey er Severide karismatisk, og han blir ofte fremstilt som en skjørtejeger. Casey er mer tilbakeholden, men til tross for det, er han sterkt beskyttende overfor brannkonstablene under han. Han er lojal og behandler dem med respekt. Når en kjær og felles kollega dør på jobben, blir forholdet mellom brannløytnantene anstrengt. Begge klandrer hverandre for kollegaens bortgang, og vennskapet blir satt på prøve.

I serien følger vi hverdagen til Boden, Severide og Casey, men også de andre brannkonstablene og ambulansearbeiderne man blir introdusert for. Her er hver dag annerledes, og jeg kan røpe såpass at det aldri er en kjedelig dag på jobb når man jobber på brannstasjon 51. Chicago Fire er den perfekte blandingen mellom action, drama og såpeopera. I hver episode er det nesten alltid liv som står på spill og som må reddes. Samtidig følger man relasjonene som bygges mellom karakterene. Det oppstår intriger og romanser på jobb, men man følger også karakterene som privatpersoner. Mens noen av dem kommer hjem til storfamilien og bleieskift etter jobb, må andre rydde opp etter søsken som roter seg borti kriminelle gjengmiljøer. Etter å ha sett flere av sesongene, og fulgt med på serien i flere år, så føler man også at man nærmest kjenner karakterene. Chicago Fire er en serie skapt av den amerikanske TV-produsenten Dick Wolf, som også står bak flere av seriens spin-off-serier, deriblant Chicago P.D. og Chicago Med. I likhet med Chicago Fire har disse seriene også holdt på i flere år, de er veldig spennende, og alle sesongene kan strømmes på Viaplay.


Det på MacLaren’s Pub at den morsomme vennegjengen møtes (litt for ofte) og forteller hverandre om hva som foregår i livene deres. Opphavsrett: CBS Broadcasting Inc. / IMDb

How I Met Your Mother (Disney+, 2005-2014)

How I Met Your Mother er en amerikansk situasjonskomedie som handler om hovedpersonen Ted Mosby. I år 2030 setter han seg ned sammen med datteren og sønnen sin for å fortelle dem om, som tittelen kan avsløre, hvordan han møtte moren deres. For den observante leser kan man merke seg at seriens første sesong hadde premiere i 2005, mens den niende og siste sesongen ble sendt i 2014. Uten å avsløre for mye, særlig for deg som aldri har sett serien, så kan jeg vel si såpass at det ikke er med det første at morens identitet blir avslørt, men det er vel akkurat det som gjør serien så spennende.

Historien som Ted forteller barna sine, begynner i 2005. Han er på dette tidspunktet 27 år og bor i New York med sine bestevenner, Marshall og Lily, som også er kjærester. Det er når Marshall frir til Lily, at Ted begynner å tenke på at han nærmer seg 30-årene, og da bør det ifølge han være på tide å gifte seg. I jakten på den utkårende, får han råd av Pikenes Jens i rundbrenneren Barney Stinson, men Ted er ikke lik rådmannen sin. Ted er en romantiker som liker å gjøre ting på den rette måten. Det skal allikevel vise seg at det stadig skjærer seg på damefronten – det er alltid noe som ikke stemmer. Men så blir han introdusert for den ambisiøse journalisten Robin Scherbatsky. Han faller pladask, men Robin er ikke klar for noe forhold. Tidlig i serien blir det også avklart at Robin ikke er moren til Teds barn, da han i år 2030 viser til henne som «tanten» deres. Til tross for denne avsløringen, slutter man ikke å lure på hvem som er moren. Ted møter stadig på nye damer og vikler seg inn i kompliserte og mindre kompliserte forhold. I tillegg til å fortelle barna sine om alle sine tidligere forhold som skal lede han til moren deres, forteller han også om hvordan vennegjengen bestående av han, Marshall, Lily, Barney og Robin former og utvikler seg opp gjennom årene.

Det som gjør at jeg liker serien så godt er kanskje de lange karakterutviklingene og samspillet mellom karakterene, i tillegg til unødvendige morsomme replikker, særlig fra Barneys side. Når en serie og handling pågår i så mange år, som det How I Met Your Mother gjorde, knytter man på en måte et slags bånd til karakterene. Det føles nesten ut som at man blir en del av Teds morsomme vennegjeng, og man vil aldri at eventyrene sammen med dem skal ta slutt. Det er vel kanskje derfor mange, inkludert meg selv, kan se denne serien om og om igjen, til tross for at man kjenner til morens identitet.


Når hverdag i den fattige og grå bydelen i utkanten av Napoli er tøff og brutal, er det godt at Elena og Lila har hverandre. Opphavsrett: HBO / IMDb

My Brilliant Friend (HBO Max, 2018-)

Ingen vet hvem Elena Ferrante er, men pseudonymforfatteren har solgt over en million eksemplarer av bokserien «Napoli-kvartetten» på verdensbasis. I 2018 kom gladnyheten om at HBOs dramatisering av «Mi briljante venninne» («My Brilliant Friend»), det første bindet i bokserien, var klar for å bli sendt på TV-skjermen i november samme år. TV-serien My Brilliant Friend ble svært populær, og har gang på gang blitt fornyet for en ny sesong. I februar i år hadde den tredje sesongen premiere, og det ble nylig kjent at serien ble fornyet for en fjerde og siste sesong, som skal ta for seg bokseriens siste bind, «Historia om det tapte barnet».

I My Brilliant Friend følger man historien om Elena og Lila. De to jentene vokser opp i en fattig, men pulserende bydel i utkanten av Napoli i Italia – et fattigkvarter som er preget av vold og brutalitet. Elena og Lila skiller seg ut fra majoriteten av innbyggerne i bydelen ved at de er svært intellektuelle, og det er særlig på skolen at de utmerker seg. I motsetning til Elena, er Lila utagerende og oppfinnsom. Hun kan beskrives som trassig og fryktløs. Jentenes oppvekst i den røffe og harde bydelen, lærer dem å stole kun på hverandre. Når Lila er kun elleve år gammel, må hun avbryte skolegangen for å jobbe i farens skomakerbutikk. Elena fullfører skolegangen sin, og begynner senere å studere ved et universitet. Lila er 16 år når hun må gifte seg med den velstående kjøpmannen Stefani Carracci, som er sønn av den forhatte Achille. Dette er starten på det som skal bli et mareritt for Lila og familien hennes, men også Elena.

My Brilliant Friend er en italiensk TV-serie om oppvekst i et drabantbymiljø, hvor den største frykten er å ende opp som foreldrene sine. Elena Ferrante har skapt en rørende fortelling om vennskap mellom kvinner, men også en fortelling om Italia som nasjon og hvilke drastiske endringer som foregår innad landegrensene fra 1950-tallet og frem til i dag.