Ny uke, nye anbefalinger #22 – En fjern galakse

Anbefalingsliste - Steffen Tomt

Og der var vi, endelig fredag igjen! Skolefri, eksamensfri, jobbfri - det spiller ingen rolle hvor hard eller lei denne lange juni uka har vært, for nå er det helg, og med det kommer det en splitter ny anbefalingsliste. Til ære for en av årets mest etterlengtede serier (ja, selvfølgelig er det snakk om Obi-Wan Kenobi), får du her fem herlige saker hentet hele veien fra en fjern galakse langt unna du kan bruke helga di på. Det skal hvert fall jeg!


Duellen du virkelig ikke vil gå glipp av!
Opphavsrett: Disney+ / Disney+

Obi-Wan Kenobi (Disney+, 2022-)

Serien som ikke trenger en introduksjon, men som fortsatt skal få en – denne anbefalingslista er jo tross alt i Obi-Wan (eller skal vi si Ewan McGregor)s ære!

10 år etter tidenes mest vanvittige kampscene på Mustafar og Anakin Skywalkers fall til den mørke siden, lever den tidligere Jedi-mesteren Obi-Wan Kenobi et liv i eksil på ørkenplaneten Tatooine, mens han våker over unge Luke. Imperiet hersker over galaksen, og Jedi-jegere fra Imperiet jakter nådeløst på alle som viser den minst inklinasjon til å være følsomme ovenfor Kraften. Og rett som det er, blir Kenobi dratt inn i sitt livs største kamp, for ham selv, for fremtiden, og ikke minst for Anakins sårbare Luke og Leia.

Obi-Wan Kenobi er det første tilfellet som utforsker den 19 år lange perioden mellom Revenge of The Sith og A New Hope, som ingen av de hittil nye installasjonene i Star Wars universet har utforsket før. Så nå må du bare legge vekk alle unnskyldninger, pelle deg til den nærmeste skjermen din, og skru på Obi-Wan Kenobi. Pronto!


Star Wars som du aldri har sett det før.
Opphavsrett: Disney+ / Disney+

Star Wars: Visions (Disney+, 2021-)

En virkelig original vri på det så alt for velkjente Star Wars universet, på en måte jeg aldri hadde sett for meg hvert fall! Her får du se kampen mellom det gode og det onde, lyssabler og fantastiske historier alt pakket pent inn i en animasjonstil du kanskje har hørt om tidligere: anime. Denne tegneserien lener seg kraftig på den asiatiske sjangeren, og presentere det vi alle kjenner så utrolig godt på en overraskende, slående vakker måte!

Men, som de fleste ting her i livet er ikke denne tegneserien for absolutt alle. Med det sagt så er det verdt å ta en titt, utfordre deg selv litt, og kanskje gå noe nytt i møte? Selv om det nye er noe du kanskje har kjennskap til fra før, kan jeg nesten garantere deg at du ikke har sett det på denne måten før.


Historiene som fyller ut hele galaksen.
Opphavsrett: Disney+ / Disney+

Star Wars: The Clone Wars (Disney+, 2008-2020)

Vel, hvis du ikke allerede har fått kavet deg gjennom ett par sesonger av The Clone Wars, da er det bare å få ræva i gir. Jeg vet, grafikken og det visuelle i de første sesongene er latterfremkallende og noe langdragt, men altså nyhetsoppleser-formatet og de utallige historiene som fortelles veier opp for det ene og det andre! The Clone Wars er et fantastisk stykke med visuelt arbeid som gjennom serienes lange fartstid (det hele startet heeeelt tilbake i 2008!), utvikler seg i takt med teknologien. Vi følger Obi-Wan og Anakin i deres utallige kamper gjennom klonekrigene, hvor ingen ringere enn et helt flust av karakterer fra Ahsoka Tano til Darth Maul, Asajj Ventress og Count Doku, for å nevne noen, spiller noen viktige biter av denne langstrakte tegneserien.

Med hele syv sesonger kan du tilbringe hele helga i senga uten å røre på deg - høres ut som en drøm, ikke sant?


1978 ringte, de vil ha oppmerksomheten din!
Opphavsrett: Disney+ / Disney+

Star Wars Vintage: The Story of the Faithful Wookiee (Disney+, 1978)

Avhengig av hvor høyt opp i fanbasen du rangerer ditt eget ståsted og dedikasjon til Star Wars universet, så har du enten hørt om (og kanskje allerede sett?) denne skjulte perlen av en liten spesiell sak. Som en del av den sagnomsuste Star Wars Holiday Special, som aldri så dagens lys utenom en TV-sending i 1978, er nå The Story of The Faithful Wookiee tilgjengelig for oss alle på Disney+. Mens sønnen til Chewbacca venter på farens hjemkomst til helligdagen Life Day, ser han på tegneserier. Her, på videoboken, dukker den mystiske figuren Boba Fett opp, og blir venner med Luke og hans kamerater, men det avsløres raskt nok hvor Fetts egentlige allianse ligger.

Denne tegneserie-spesialen fra 1978 er en historisk sak uten sidestykke. Dette er første gange karakteren Boba Fett vises, tegneserien er usedvanlig godt laget for tidsperioden, og majoriteten av skuespillerne fra filmen er stemmene for sine respektive karakterer. Dette må bare sees og oppleves, så kast deg i vei tilbake til det glade, fargesprakende 70-tallet med denne godbiten.


En Imperial General, en filmregissør og en skuespiller gikk inn i en bar, vent, var det sånn spøken startet? Opphavsrett: Disney+ / Disney+

Disney Gallery: Star Wars: The Mandalorian

Ukas siste anbefaling er for alle dere film-nerder der ute (sikter til meg selv og, åpenbart). Har du noen gang lurt på hvordan ting egentlig funker? Hvordan de klarer å få noe så vanvittig som Star Wars til livet? Vel min venn, du trenger ikke å lure lenger!

Kjærnekaren Jon Favreau, du kjenner han som Happy fra Marvel-filmene, dro selvfølgelig en James Cameron i møte med utviklingen av The Mandalorian, stjerneserien som virkelig pustet nytt liv inn i Star Wars universet. For det var ikke nok å lage en ny serie som tok en annen tilnærming til Star Wars, neida, her måtte det selvfølgelig lages splitter ny tek! Og ny teknologi, det ble det – en helt særegen, banebrytende måte å visualisere hele landskap, interiører og bakgrunner. Helt uten en green screen!

Ble du nysgjerrig nå? Håper det, for løsningen er å selv dykke ned i ukas siste anbefaling, og det anbefales på det sterkeste!

God hælj som vi sier i Østfold!