Ny uke, nye anbefalinger #20 – Naturlig

Anbefalingsliste - Steffen Tomt

Endelig helg, nok en gang – og vi skal ikke svikte deg denne gangen, så her får du ei aldri så liten kort og god anbefalingsliste over hva du kan fryde hjernebarken med denne helga. Nyt i vei!


Opphavsrett: BBC / NRK Nett TV

Den Blå Planeten (NRK Nett TV, 2001)

Dokumentarserien som startet det hele, og som mange av oss kanskje ha kjære minner til.

Jeg husker fortsatt første gang jeg så plakaten til Attenboroughs store mesterverk i et Illustrert Vitenskap magasin, og hvordan jeg tryglet moren min om å få lov til å bestille de på dvd - noe jeg heldigvis fikk lov til. Er det lenge siden sist du hørte stemmen til Attenborough, eller har du kanskje aldri fått surret deg til å se denne fantastiske dokumentarserien om planten vår? Vel, da er det bare å hoppe i det - kos deg!


Opphavsrett: Paprika Films / Humanfilm

Snøleoparden (VEGA Scene, søndag 22. Mai kl 14:45, 2022)

Hvis det er en ting du burde få med deg av disse fem anbefalingene, så er det virkelig Snowleopard. Dette er ikke din vanlige, storstilte og effektfulle naturdokumentar med filmbudsjett i millionklassen.

Dette er derimot en rå, ekte og ærlig dokumentar som følger to venner, den verdenskjent naturfotograf Vincent Munier og forfatteren Sylvain Tesson i deres reiser gjennom Tibet på jakten etter et glimt av den skye, sagnomsuste snøleoparden. Filosofiske opplevelser, ektefølt glede, og ikke minst en oppriktig beretning om alt det harde arbeidet og motgangen som følger med en dokumentar produksjon.


Opphavsrett: Disney+ & National Geographic / Disney+

America The Beautiful (Disney+, 2021-)

Kanskje det hadde vært greit å se USA i et annet lys enn hva vi ofte får servert med morgenavisa? Vel, svaret er her. America The Beautiful tar oss gjennom landet med ulikhet, men denne gangen i ulike faunaer, klima, miljø og biologisk mangfold.

Fra kysten av California til vidstrakte fjellkjeder får vi et innblikk i en annen del av frihetens land, en du kanskje ikke har sett før. I ekte National Geographic stil er denne dokumentaren både visuelt slående, og historiemessig rørende fra ende til anne, så her er det bare å forundre seg over skjønnheten som finns i landet med de femti stater.


Opphavsrett: Netflix / Gauteng

Hva jeg lærte av en blekksprut (Netflix, 2020)

Stillingen som menneskets beste venn ble offisielt utfordret i 2020, når en vågal filmskaper tok til sjøen og tareskogen langs den sørafrikanske kystlinjen og fant en uforventet venn med åtte armer.

Gjennom denne uvanlige dokumentaren utfolder vennskapet du kanskje ikke tenkte var mulig seg, og blekkspruten viser seg å være mer enn bare et bløtdyr med blekk utallige sugekopper. Havets hemmeligheter og skjønnheter åpenbarer seg gjennom dokumentaren, og presenterer et friskt pust inn i den konvensjonelt tunge sjangeren.

Be right back, skal bare sjekke hvordan jeg kan skaffe meg en blekksprut - snurr film imens!


Opphavsrett: BBC / BBC

Eden - den ville planeten (NRK Nett TV, 2021-)

BBC har gjort det igjen og igjen og igjen - og denne gangen så har de nesten gjort det bedre enn noengang tidligere. I Eden - den ville planeten får vi reise verden rundt, med et særlig blikk på uutforskede, utilgjengelige og ufattelig vakre steder.

Fra Borneos glemte jungler til den brennende varmen Skjelettkysten langs Afrika, til de svimlende høye fjellene og massive isbreene i Patagonia og videre til den tempererte regnskogen i Alaska får vi se en helt annen side av planten vår enn hva vi er vant til.

La forundringen begynne!