Ny uke, nye anbefalinger #18 – Movie's from the 90's

AnbefalingslisteVilde B. Dalstø

Det er ingen tvil om at 90-tallet var en gullalder for filmen, med flere store klassikere som Titanic, Fight Club, og Silence of the Lambs. For ikke å snakke om Pulp Fiction, Forrest Gump og Schindlers liste – noen av de mest kjente filmene gjennom historien (om jeg får si det selv). Og listen er lenger. Dette var en kategori det rett og slett altfor mye godsaker å ta av, men jeg klarte overraskende nok til slutt å lande på fem personlige favoritter. 


The Shawshank Redemption (HBO Max, 1994)

Tim Robbins og Morgan Freeman sammen i The Shawshank Redemption. Opphavsrett: Castle Rock Entertainment / IMDb

Det er ikke uten grunn at denne filmen er på første plass på IMDb sin topp 250 filmer liste. Den oscarnominerte filmen handler om fengselsdømte Andy (Tim Robbins), som havner i Shawshank Redemption fengsel etter å ha blitt beskyldt for å ha drept kona si og elskeren hennes. Der møter han Red (Morgan Freeman), en fange som har vært der i over ti år, og de danner et usannsynlig vennskap. Seeren får følge hva som skjer innenfor de fire fengselsmurene; konflikter mellom fanger, korrupte overordnede, oppturene og de svært lave nedturene. Etter mange år i fengsel klarer Andy med sin intellektuelle kløkt å jobbe seg oppover i fengselssystemet. Og hva er hans plan videre? 

Hvis du ikke allerede har sett denne klassikeren er det et must at du setter av tid for den i helgen – hvem elsker vel ikke en altoppslukende og gripende historie som får deg til å gispe på slutten? Den kan ses på HBO Max.


10 Things I Hate About You (Disney+, 1999)

Heath Ledger og Julia Stiles sammen i 10 Things I Hate About You. Opphavsrett: Touchstone Pictures / TMDB

Dette er vel en av de mest kjente, klassiske chick flickene (med mindre du har levd under en stein). Den romantiske komedien med Julia Stiles og Heath Ledger i hovedrollen er faktisk basert på et stykke av Shakespeare, nemlig The Taming of the Shrew. To svært forskjellige søstre lever under farens strenge regime, og de får ikke lov til å date. Den yngste søsteren Bianca vil date skolens mest populære fyr, mens den eldste søsteren Kat kunne ikke brydd seg mindre om dating eller hva folk tenker om henne. Faren får derfor den fikse idéen om at Bianca kan begynne å date – hvis søsteren Kat gjør det. 

Intriger, kjærlighet og Heath Ledger er argumenter nok til hvorfor du burde åpne opp Disney+ appen, ta fram litt snacks, og gjøre deg klar for en av de beste chick flickene i historien (spør du meg).


Léon (Netflix, 1994)

Jean Reno og Natalie Portman sammen i Léon. Opphavsrett: Columbia Pictures / Netflix

Dette brutale og hjerteskjærende action-dramaet var faktisk Natalie Portmans film debut. Hun spiller 12 år gamle Mathilda som lever i en svært dysfunksjonell familie, og søker selskap hos hennes nye nabo, Léon (Jean Reno). En dag som alle andre drar Mathilda ut for å handle mat for familien. Farens involvering med korrupte DEA agenter og stjeling av kokain gjør at hele familien hennes blir drept når hun er ute. Mathilda blir ikke annet enn nødt til å søke tilflukt til Léon når hun skjønner hva som er skjedd. Men Mathilda oppdager fort at Léon ikke er en vanlig fyr. Hva skal 12 år gamle Mathilda gjøre hos en leiemorder?

Hvis du vil se Gary Oldman gå berserk, et vanvittig imponerende og overbevisende skuespill fra Portman og et gripende og spennende plot? Da er dette neste filmen du burde se. Filmen kan du finne på Netflix.


The Talented Mr. Ripley (ViaPlay, 1999)

Matt Damon, Jude Law og Gwyneth Paltrow i The Talented mr. Ripley. Opphavsrett: Paramount Pictures / IntoFilm

Ah, hvor skal jeg starte med denne filmen? Første gang jeg så den hadde jeg ikke noen særlige forventninger, og ante fred og ingen fare om at dette kom til å bli en av mine favoritter. Matt Damon spiller en av sine beste roller som multitalentet Tom Ripley, som med en lånt jakke under en pianokonsert blir antatt for å være en Princeton-elev. Tilskueren spør om Ripley kjenner sønnen hans Dickie (Jude Law), og det blir ikke første gangen Ripley spiller med og later som han er en annen en seg selv. Løgnen om hans kjennskapet til Dickie gjør at han blir tilbudt tusen dollar for å dra og finne Dickie i Italia, for å overbevise han om å returnere tilbake til USA. Med sine mange talenter og smigrende personlighet, får han både mange identiteter og venner på turen i Italia. Men hva skjer når hans ulike kretser begynner å møtes, og løgnene kommer for en dag? 

Denne psykologiske thrilleren og dramaet vil du ikke gå glipp av, og er en film jeg kan anbefale på det sterkeste. Du kan se den på Viaplay. 


Ghost (Amazon Prime, 1990)

Demi Moore og Patrick Swayze sammen i Ghost. Opphavsrett: Paramount Pictures / YouTube

Jeg kunne selvfølgelig ikke fullføre en anbefalingsliste uten en ordentlig kjærlighetsfilm. Klassikeren Ghost handler om det stormforelskede kjæresteparet Sam Wheat (Patrick Swayze) og Molly Jensen (Demi Moore). Sam jobber i en bank, og oppdager plutselig uvanlige høye saldoer på mistenkelige bankkontoer. Samme dagen han sier han skal etterforske kontoene, blir han skutt på åpen gate. Han ser plutselig Molly gråtende over sin egen kropp, og innser at han er blitt et spøkelse. Når han innser mordet ikke var tilfeldig, blir han nødt til å beskytte Molly. Han snubler tilfeldigvis over Oda Mae, en bedrager som later som hun kan snakke med de døde. Hun blir sjokkert når hun oppdager sin synske gave og kan høre Sam. Hun blir plutselig hans eneste håp om å beskytte Molly fra hans drapsmann. 

Hvis du ønsker en skikkelig kjærlighetsfilmen, men også søker noe mer spennende, er dette filmen for deg. Den kan streames på Amazon Prime.