Amandas låttips

Anbefalingsliste - Amanda Barth Gulbrandsen

Følelser tar titt og ofte overhånd. Her vil jeg presentere sanger som kan gi deg et utløp for det du føler. Dette er musikken du vil høre på når du ikke vil høre noe annet. Overdøvende, og kanskje til tider overbærende?


Illustrasjon: Anne Line Fjeldstad


Metteson - Put it to sleep (2024)

Sceneteppet faller ned. Med en sår, følelsesladd stemme følger Metteson deg hjem fra klubben. Hjertet dundrer etter spenningen i kroppen. Den våte mars-snøen trekker inn i boblejakka, og kveldens minner går i reprise. Blikk som ble møtt, og blikk som gikk tapt. 

Vi trenger alle en sang vi kan danse til på vei hjem, og ikke minst dagen derpå. En låt som ber oss slutte å tenke, og som forteller oss at ingen vil huske vårt navn.

Denne sangen fra Mettesons er perfekt. Har du lang vei hjem kan du også danse til resten av låtene på hans nye album «Look to a star».


Blomst - Ro deg ned (2015)

Denne sangen kommer jeg ofte tilbake til. Føler du at du har mistet deg selv i vinter, kan denne låta hjelpe deg å bli kvitt alle bekymringer om at du har endret deg, på godt og vondt... Blomst kan nemlig fortelle deg at du har vært deg selv hele tiden.

Genial, brutal vokal som gjør at du kan finne roen i kaoset. Blomst gir deg garasje-punk, med artige tekster.

Jeg kan også anbefale deres nye utgivelse fra bandet Schtøgg, som blant annet handler om å brodere i korssting... Den fungerer godt om du trenger å få utløp for litt passiv aggresjon.


Rakkerpak - Lad vær’ at tale til mig (2022)

Med denne sangen kan du trekke deg tilbake og være i fred. Du nikker og smiler til kollegaer, forelesere og veiledere hele dagen, men innimellom trenger du å si: «Ikke snakk til meg». Istedenfor at du skal virke frekk kan Rakkerpak gjøre det for deg.

Tilfeldigheter gjorde at jeg snublet over dette bandet, snodig, men kan ikke klage på energisk dansk-rap.

Singelen fra 2023 “Hovedet fyldt, tomme lommer” kan også tipses om for alle oss blakke studenter.


Little Simz - Mood Swings (2024)

Little Simz' kraftfulle rap gir en stemme til våre følelsesmessige svingninger. Kanskje det er denne sangen du trenger for å validere dine følelser?

Den London-baserte rapperen er, om det faktisk er mulig, litt kulere enn deg. Om det går opp og ned for Little Simz, er det helt innafor at det går litt rundt i ethvert topplokk.

Sangen er fra det nye albumet «Drop 7», som har en utforskende og funky stil, hvor den britiske rapperen til tider synger på portugisisk. Definitivt verdt å sjekke ut!


Fay Wildhagen - don’tknowwheretogo (2024)

Når jeg føler meg umenneskelig skrøpelig er det bare musikk som forteller meg at jeg ikke er alene som hjelper. Heldigvis ga Fay Wildhagen nylig ut et helt album som gjør nettopp dette. Hun gir deg følelsen av at noen passer på deg, og ikke minst vil deg godt.

Fay setter ord på følelsen av at verden er for stor, men på et vakkert vis får hun den til å ikke virke litt mindre håpløs.

Albumet har den passende tittelen “Let’s keep it in the family”. Med mellomstikk av private familieopptak, deilig gitar og koring sender hvert fall jeg inn mine adopsjonspapirer.