Vivis blinkskudd

Anbefalingsliste - Vivi L. Eng

Jeg har alltid hatt en interesse for fotografering, og til 13-årsdagen min fikk jeg mitt aller første speilreflekskamera av foreldrene mine (etter ekstremt mye mas fra min side). Noe av det beste med å ta bilder er å kunne fange øyeblikk og fryse tiden. Det er alltid gøy å se tilbake på bilder man har tatt oppgjennom tiden, og se hvor mye som har forandret seg. Hva jeg velger å ta bilde av, hvordan jeg tar bilde og måten jeg velger å redigere bilder har endret seg en god del siden jeg først begynte. For meg er ikke bilder bare minner, men også et utløp for kreativiteten. Og i denne spesialen vil jeg gjerne dele noen av dem med dere.


Troye Sivan konsert 2019 / Foto: Vivi Eng

Konsertfoto - Troye Sivan

Jeg skulle så gjerne ønske jeg kunne si at dette var nøye planlagt, men sannheten er at jeg var utrolig heldig. Artisten på bildet, Troye Sivan, valgte å dukke opp midt blant publikum, noe han senere fortalte at han aldri hadde gjort før. Det var bare flaks at jeg allerede hadde mobilen oppe for å fange øyeblikket. Lite visste jeg da at dette skulle bli et av mine favorittbilder fra denne konserten.

Hvorfor sort/hvitt? Jeg tror jeg brukte uendelig lang tid på å redigere dette bildet i farger, men alt føltes feil og at ingenting fungerte som jeg ville. Til slutt fant jeg ut av at jeg skulle se hvordan det ble i sort/hvitt. Jeg må si at 2024-meg er fremdeles veldig enig med 2019-meg om at dette var et godt valg. Det at artisten valgte å bruke en lys dress var virkelig i min favør. Det at omgivelsene rundt er mørkt utenom lyset fra mobiltelefonene, og artisten blir lyst opp gjør at blikket med en gang fester seg til objektet i bildet. Igjen, så var dette ren flaks siden dette ikke er omstendigheter hvor jeg kunne bestemme noen ting. Ikke lys, ikke bakgrunn, ingenting.


Dragartist Artica 2020 / Foto: Vivi Eng

Studioportrett - Dragartist Artica

Når jeg ser tilbake på studietiden min i Kristiansand vil jeg nok si at dette er en av de beste minne jeg har derfra. Jeg aner ikke hvor lenge vi var i studioet på universitet, og prøvde alt mulig rart med lys, vinkler og poseringer, men vi fikk noen blinkskudd til slutt. Det er også noe jeg liker med fotografering, å kunne prøve seg frem og teste ut forskjellige ting for å se hva som fungerer eller ei.

Det var vanskelig å skulle velge mellom alle bildene som ble tatt den dagen, men valget landet til slutt på dette portrettbilde av Artica. Det jeg liker ved dette bildet er at det er kunsten av drag som er i fokus, at Artica får skinne uten at det skal være et stort spetakkel. Det minner meg også litt om gamle Hollywood fotografier, noe jeg synes er utrolig fint. Det skal sies at bildet er ganske så redigert når det kommer til å få frem den blå fargen, den røde leppestiften, vippene og håret til Artica. Jeg ser på det å redigere bilder som en type kunst, og så lenge man ikke gjør personen til en helt annen så skal det være lov til å kunne leke seg litt med forskjellige uttrykksformer.


Tusenfryd 2019 / Foto: Vivi Eng

Analogt - Tusenfryd

Dette bildet er fra en periode der det ble ekstremt populært å ta bilder med analoge kamera. Alt fra polaroidkamera, filmkamera og engangskamera ble hyppig brukt av fotoentusiaster verden over, meg selv inkludert. Rundt denne tiden endte jeg opp med å grave frem et gammelt kamera fra da foreldrene mine var unge, og fant til og med en ubrukt rull med film. Det meste av erfaring innen foto for min del er å arbeide digitalt, så det å kunne utforske den analoge verdenen når det kommer til fotografering var nytt og spennende. Det er noe med det å ikke helt vite hvordan et bilde blir før man har levert filmrullen til fremkalling.

Dette lille, gamle kamera endte opp med å bli med meg overalt, til og med på tur til Tusenfryd. Dette er et av de bildene jeg har valgt å ikke gjøre så mye med. Det eneste jeg har gjort er å beskjære det litt, men ellers er det ubehandlet. Det kan ha vært både hvitbalansen, og det av filmrullen jeg brukte var rundt 30 år gammelt, som resulterte i det rosalilla skjæret - noe jeg likte. Bildet føles litt ekstra lekent, noe som er veldig gøy med tanke på at bildet er tatt i en fornøyelsespark.


Venezia 2022 / Foto: Vivi Eng

Feriebilder - Venezia

Når jeg ser på dette bildet kjenner jeg med en gang på varmen jeg kjente på når jeg var i Venezia på ferietur med ei venninne. Det er noe spesielt med å kunne tusle rundt, stoppe helt opp og se på omgivelsene rundt seg som er så annerledes fra det man vanligvis er vant til, og det at vi kan være så heldige å få oppleve andres kultur.

Når jeg er på ferietur tar jeg så mye bilder at det blir en del å gå gjennom til slutt. Grunnen for at jeg valgte meg ut nettopp dette bildet er fordi det veldig tydelig representerer Venezia for meg, og det vekker alle de gode minnene fra turen. Bildet har jeg valgt å redigere i varme toner, men ikke så mye at fargene i bildet ser unaturlig ut. Jeg ville fremheve den varme fargen som er i muren på bygningene, men likevel beholde det grønne som kommer fra vannet og trærne. Dette kan nok kategoriseres som et ganske typisk feriebilde, både selve bildet, men også hvordan jeg har valgt å redigere det. Bildet er i all hovedsak tatt for at jeg skal kunne se tilbake på en hyggelig tur, og ikke fordi jeg skulle gå helt vill med redigering i Lightroom eller Photoshop.


Hemsedal 2021 / Foto: Vivi Eng

Norsk Landskap - Hemsedal

I 2021 så herjet jo korona fremdeles, og det ble en del små og store turer rundt om i Norge. Denne sommeren var jeg på to lange bilturer, hvor den ene gikk til Bergen. På veien stoppet vi i Hemsedal for å kunne strekke litt på beina, og da måtte jeg jo frem med kamera for å forevige den flotte, norske naturen omkring oss.

Dette var rundt den tiden det også var populært å bruke engangskamera og analoge kamera igjen. Dette er ikke tatt med noen av delene, men en sliten Iphone 8. Jeg ville jo åpenbart være med på denne trenden, og redigerte bildet så det skulle se ut som om det var tatt med et engangskamera. Så selv om dette er tatt med mobilen vekker det uansett litt av den nostalgifølelsen i meg. Det minner meg om gamle bilder som foreldrene mine tok da de var på Norgesferie og brukte det gamle analoge kameraet som jeg selv har endt opp med å ta i bruk. Skulle jeg ha redigert dette på nytt så hadde jeg fokusert mer på å få frem de grønne og blå fargene, og fremhevet bevegelsene i vannet.