Ny uke, nye anbefalinger #26 - Sommerens seriefråtsing

Anbefalingsliste - Alexandra M. Lunstøeng

Sommeren er endelig her, og hva er vel bedre enn å bruke den til å ta igjen alle de spennende TV-seriene som du ikke har hatt tid til å se tidligere? Enten du vil dykke inn i en verden av intense familieintriger, drap og mysterier eller få deg en god latter, så har jeg fem TV-serier som er perfekte for sommeren. Så sett deg godt til rette og nyt timevis med underholdning – god binging!


Jen (spilt av Christina Applegate) mister plutselig mannen sin og deltar i en sorggruppe for å bearbeide sorgen sin. Her møter hun Judy (spilt av Linda Cardellini), og dette er starten på et unikt vennskap som er bygget på løgner og hemmeligheter. Opphavsrett: IMDb

Dead to Me (Netflix, 2019-2022)

I Dead to Me følger vi Jen som akkurat har mistet ektemannen sin i en tragisk ulykke. Han ble påkjørt og drept, og drapspersonen er på frifot. Jens liv blir plutselig snudd på hodet. Samtidig som hun skal være alenemor til de to sønnene sine, selge hus i solfylte California som eiendomsmegler og sørge over mannen sin, så er hun også fast bestemt på å finne ut av hvem som drepte han. For å bearbeide sorgen sin, deltar Jen i en sorggruppe, der hun møter den livlige og mystiske Judy. De to utvikler raskt et sterkt og unikt vennskap. Sammen avslører de hemmeligheter som Jens mann har holdt skjult for både henne og barna deres. Samtidig viser det seg at Judy også skjuler noen svært alvorlige hemmeligheter som kan ødelegge relasjonen hun har fått med Jen.

Dead to Me er en fengslende TV-serie, som er full av uforutsigbarheter, mørk humor og spenning. Hver episode er relativt kort, noe som gjør serien helt ideell for seriefråtsing. Jeg likte serien godt, særlig på grunn av dens stadige vendinger og tvister. Serien holder publikum på tå hev, og avslører litt etter litt hemmeligheter og konflikter som utfordrer hovedpersonenes vennskap og deres egen moral. Det spesielle vennskapet mellom Jen og Judy er også en sentral del av serien, og kjemien deres er en glede å følge med på som seer. Selv om serien kategoriseres som en komedieserie, så sirkler den også rundt alvorlige og dype temaer, som død og sykdom.


Michaela (spilt av Melissa Roxburgh), Ben (spilt av Josh Dallas) og flere av de andre passasjerene er forvirret når de møter på militære styrker etter å ha landet med flyet Montego Air Flight 828. Opphavsrett: NBC Universal Media, LLC/ IMDb

Manifest (Netflix, 2018-2023)

Passasjerene på Montego Air Flight 828 fra Jamaica til New York opplever en kraftig turbulens, hvor folk begynner å skrike febrilsk og pc-er og mobiler blir kastet rundt og knuser. Heldigvis går det fort over, og flyet lander trygt i New York. På flyplassen blir de møtt av militære styrker. Det viser seg at Montego Air Flight 828 forsvant fra radaren for fem år siden. Det vil si at imens passasjerene var oppe i luften, så har det gått fem år på jorden, men for dem så føles det ut som om det kun har gått noen timer. Hvordan er det mulig? Slik starter første episode av Manifest.

Hovedpersonene i serien er søskenparet Ben og Michaela Stone, som begge var om bord på det mystiske flyet. Nå står de plutselig overfor en forvirrende virkelighet hvor de må håndtere både de fysiske og følelsesmessige konsekvensene av alt som har skjedd. Ben er en familiefar som er fast bestemt på å finne ut hva som skjedde imens han var om bord på flyet. Michaela er en politibetjent som sliter med å finne plassen sin i denne nye virkeligheten. Vi følger også de andre passasjerene som også prøver å forstå hva som har skjedd og hva de har gått glipp av de siste fem årene.

Manifest er en TV-serie som kombinerer drama, mysterier og science fiction. Serien er spennende og holder publikum stadig på kanten av stolen imens den utforsker mysteriene bak tidsforvridningen, og hvordan det påvirker både hovedpersonene og samfunnet rundt dem. Samtidig utforsker den temaer som familie, tro og overnaturlige krefter.


TV-seriens sesong om Diana (spilt av Emma Corrin) er spesielt spennende, fordi publikum følger hennes vei inn i den britiske kongefamilien, utfordringene hun møter på og kampen hennes for å finne sin egen plass i den. Opphavsrett: Netflix / IMDb

The Crown (Netflix, 2016-)

The Crown tar publikum med inn i den praktfulle og intrikate verdenen til den britiske kongefamilien, og utforsker dronning Elizabeth IIs regjeringstid. Gjennom flere sesonger får vi et innblikk i livet hennes, både det profesjonelle og private, og de komplekse utfordringene hun møter på som en av verdens mest kjente monarker. Samtidig utforsker serien de politiske og historiske begivenhetene som har formet både Storbritannia og verden. The Crown tar oss så langt gjennom hendelser fra 1940-tallet og frem til 1990-tallet. Det betyr at vi får se dronningens regjeringstid utvikle seg gjennom flere tiår og som seere er vi vitner til store endringer i det britiske samfunnet og i verden. Noen av hendelsene som skjer er Suezkrisen, Margaret Thatchers regjeringstid og Falklandskrigen. Men en av de mest ikoniske delene av serien er når den tar for seg prinsesse Diana, hennes komplekse rolle i kongefamilien, og hennes kamp for å finne sin egen plass.

Uansett om du er interessert i britisk historie og kongelige intriger, eller bare vil se en TV-serie spekket med drama, så er The Crown en serie det er lett å bli hektet på. Den er også perfekt å binge denne sommeren, fordi seriens sjette og aller siste sesong er rett rundt hjørnet. Det forventes at sesongen vil fokusere på tidsperioden 1997-2005, og vil blant annet skildre Dianas død og starten på forholdet til prins William og Kate Middleton.


Camille Preaker (spilt av Amy Adams) vender tilbake til den lille hjembyen sin i Missouri for å avdekke sannheten bak en rekke mord. Samtidig avdekker hun gufne hemmeligheter om sin egen familie. Opphavsrett: Fox/HBO / IMDb

Sharp Objects (HBO Max, 2016)

Mini-TV-serien Sharp Objects er en mørk og foruroligende psykologisk thriller basert på Gillian Flynns roman med samme navn. Serien tar publikum med til den lille byen Wind Gap i Missouri, der vi følger journalisten Camille Preaker. Hun vender tilbake til hjembyen sin for å dekke en makaber drapssak. Samtidig som hun skal dekke saken, sliter Camille med sin egen traumatiske fortid. I serien møter vi blant annet Camilles overbeskyttende mor Adora og hennes yngre halvsøster Amma. Imens Camille dykker dypere inn i mordmysteriet, oppdager hun også mørke hemmeligheter og traumer som har formet henne og forholdet hennes til familien.  

Sharp Objects bygger opp en mystisk og ubehagelig stemning som kan fange publikum fra første øyeblikk. Den utforsker hele tiden mørke og sjokkerende temaer, og det er nettopp det som gjøre serien så spennende. Publikum blir trukket inn i et nett av hemmeligheter, løgner og psykologisk manipulasjon, som gjør at man bare må fortsette å se for å avdekke sannheten bak de skremmende hendelsene i Wind Gap. Serien skaper en følelse av ubehag, slik at jeg selv ikke likte å se serien alene om kvelden. Sharp Objects er en serie som balanserer på grensen mellom det psykologiske og det skremmende, og den ga meg ofte frysninger nedover ryggen. Noen av episodene kan være litt trege, men det er akkurat det som bygger opp spenningen og gir deg tid til å fordøye alt som skjer. Med sin mørke og mystiske atmosfære, og sjokkerende vendinger, er denne serien både intens og uhyggelig, men verdt å se. I 2018 beskrev NRK P3s Filmpolitiet serien som en liten godbit for de som elsker å bade i det ubehagelige.


Frank Gallagher er stadig ute å kjøre, noe som gjør at eldste datteren Fiona hele tiden må passe på og ta vare på familien. Men hvem tar vare på Fiona? Opphavsrett: Showtime / IMDb

Shameless (HBO Max, 2011-2021)

Shameless er en amerikansk dramakomedie, som tar publikum med inn i den kaotiske verdenen til den dysfunksjonelle Gallagher-familien. Handlingen utspiller seg på sørsiden i Chicago, hvor vi blant annet møter faren, Frank Gallagher, som er ustabil og konstant alkoholisert. På grunn av Franks manglende evne til å ta ansvar, har eldste søsteren Fiona blitt tvunget til å ta på seg morsrollen for sine fem yngre søsken: Lip, Ian, Debbie, Carl og Liam. Gallagher-familien befinner seg i konstant økonomisk nød, og hverdagen deres er en kontinuerlig kamp for å få endene til å møtes.

Alle karakterene i Shameless sliter med sine egne utfordringer og personlige kamper, men de holder sammen som en familie, til tross for deres utallige krangler og konflikter. Det er denne kombinasjonen av kjærlighet, lojalitet og kaos som gjør familien så spennende og morsom å følge med på. Samtidig utforsker den problemstillinger som publikum kan relatere til, og tar opp viktige temaer som berører. Serien sirkler blant annet rundt temaer som fattigdom, avhengighet, mental helse, seksualitet og familiedynamikk. Gjennom Gallagher-familiens opp- og nedturer utforsker serien kampen for overlevelse og betydningen av å holde sammen som en familie. For min del, så var det blandingen av humor og alvor som virkelig gjorde at serien fenget meg. Shameless balanserer mellom å være hysterisk morsom og hjerteskjærende. Karakterene roter seg stadig opp i ville og absurde situasjoner som får meg til å le høyt. Shameless er en fengende og hjertevarmende TV-serie som lar publikum bli kjent med den unike og fargerike familien Gallagher, som stadig utfordrer de konvensjonelle normene.