MSN, hvor ble det av deg i alt mylderet?

Den alt for velkjente logoen til det som på mange måter ble foreløperen til nåtidens raske meldingstjenester.
Foto: Techspot

Artikkel - Tuva M. Sørum

-  Hei, hva skjer?
- Hei, lenge siden vi har snakket sammen her 
- Ja, hva skjedde egentlig med MSN?

MSN Messenger har en stor nostalgisk plass i hjertene til en hel generasjon. Bare meldingslyden alene er nok til å vekke følelser hos mange og for mange er det nettopp med denne meldingstjenesten man kanskje husker best fra ens første tid på internett.

Hvis vi skal snakke om MSN er det aller først viktig at vi avklarer en ting. Det som for mange er MSN er egentlig en direktemeldingstjeneste levert av Microsoft under navnet MSN Messenger senere Windows Live Messenger. MSN er nemlig mye mer enn bare meldingstjenesten. Det er en fullverdig internett-portal som har levert og leverer en rekke internett-tjenester og som originalt var en modembasert internettjeneste. The Microsoft Network ble lansert på 90-tallet sammen med Windows 95 og var en internettleverandør før det ble reetablert i 1998 som en web-portal.

MSN Messenger er altså bare en av de mange programmene Microsoft utga under MSN-plattformen. Det er likevel den som huskes best og for de fleste er det den som er MSN. Messenger ble lansert i 1999 og var tidlig ute med å la brukerne sine sende meldinger, se online-statusen til venner og dele statusoppdateringer. På mange måter la den grunnlaget for mange av de sosiale mediene som fulgte den. Både Facebook og Skype har for eksempel hentet komponenter fra MSN. I 2009, nå under navnet Windows Live Messenger, nådde MSN sitt høyeste brukertall med 330 millioner brukere i måneden. Samtidig som dette skjedde hadde resten av den teknologiske verden beveget seg over i smarttelefonens tidsalder og grensene for hva som var mulig for et sosialt medium var drastisk flyttet.

Det var en utfordring for MSN å holde seg relevant i møte med konkurrenter som MySpace og Facebook. Til tross for nye funksjoner som bildedelingstjenester og spill, for å nevne noen gikk brukertallene stødig nedover. Det siste kapitlet i sagaen om MSN kom etter Microsofts oppkjøp av Skype i 2011. Skype var et internett-program som lot brukerne gjennomføre videosamtaler over internett og hadde siden oppstarten i Danmark i 2003 blitt en av de sosiale media gigantene. I 2013 ble MSN Messenger fullstendig integrert i Skype og siste rest av det gamle programmet ble avviklet i 2014.

Et vanlig syn å se de gamle boksene vi kalte for stasjonære PC’r før. Det vekker noen nostalgiske følelser, gjør det ikke?
Foto: Techspot

Det e ingen tvil om at MSN Messenger holder en spesiell plass i hjertene til mange. De var tidlig ute med å forstå betydningen av internett og en av de første til å tilby direktemeldinger. Mange vil nok huske godt følelsen av å komme hjem fra skolen og skru på pcen for å snakke med, gjerne de samme folka du nettopp hadde vært med, på MSN. Det ble en ny måte for folk å kommunisere på. Mer privat, mer intim, men også mer tilgjengelig. Den la i stor grad grunnlaget for gigantene som har kommet etter. Selv om Facebook har blitt mye mer er også det i bunn og grunn bare en tjeneste for å bringe folk sammen på internett slik MSN var i sin tid. MSN var direktemeldingenes tidlige gullalder og til tross for at den nå er internetthistorie er det ingen tvil om at, for en hel generasjon av internett-brukere var den på et tidspunkt helt uunnværlig. Nå, er den et godt og ikke minst koselig minne om en tid da det fortsatt gikk an å ta en pause fra internettets mas. Det var bare å sette statusen sin til «usynlig».