Trump vil forby TikTok i USA

Artikkel - Susanna Mathea Arsky

TikTok står i fare for å miste hele sitt amerikanske publikum, med mindre de selger den amerikanske virksomheten sin. Konspirerer kinesiske myndigheter mot USA ved å utrente data om deres ungdom, eller er dette Trump sin måte å trumfe Kina under deres pågående handelskrig?

Handelskrigen mellom USA og Kina har pågått i 2 år. Det er mye som tyder på at den ikke vil ende med det første.Foto: Monring Brew / Unsplash

Handelskrigen mellom USA og Kina har pågått i 2 år. Det er mye som tyder på at den ikke vil ende med det første.

Foto: Monring Brew / Unsplash

Appen TikTok, populær blant ungdom for humor og kreativitet, uttrykket gjennom videosnutter, er siste i rekka av kinesisk-eid teknologi beskyldt for å anvendes som spionasjeverktøy. Anklagene kommer fra Det hvite hus og rettes mot kinesiske myndigheter. Dette er ikke første kinesiske selskap som får kjenne på den amerikanske presidentens maktkamp med Kina; Trump-administrasjonen har også nylig skapt overskrifter ved å stille spørsmål til motivet for salg av kinesiske Huaweitelefoner, på bakgrunn av mistanker om kinesisk konspirering. 

Anspent forhold mellom stormaktene USA og Kina

Tiktok eies av det kinesiske selskapet ByteDance, som også står bak relaterte apper som Douyin og Toutiao, noen av Kinas mest populære sosiale mediedestinasjoner for ungdom. Med hovedkvarter i Beijing, og rykter om at TikTok henter inn data fra sine brukere, har Trump-administrasjonen konkludert med at den amerikanske ungdommen indoktrineres i Kinas kommunistiske politikk gjennom appen.

TikTok er populær blant den yngre generasjonen verden over, men det er først og fremst appens amerikanske bruker som leder trendene og innholdet. Foto: Amanda Vick / Unsplash

TikTok er populær blant den yngre generasjonen verden over, men det er først og fremst appens amerikanske bruker som leder trendene og innholdet.

Foto: Amanda Vick / Unsplash

No, TikTok does not censor videos that displease China, he said. And no, it does not share user data with China, or even with its Beijing-based parent company. All data on TikTok users worldwide is stored in Virginia, he said, with a backup server in Singapore,

forteller leder av TikTok Alex Zhu

Til tross for gjentatte uttalelser fra TikTok og ByteDance der de tar avstand til Kinas datainnsamlingspolitikk, har ikke Trump-administrasjonen gitt antydning til å rykke seg fra sin oppfatning om appens trussel mot amerikansk ungdoms private data. Dette har ført til en vurdering av Trump om å forby appen i USA. At Trump ikke ønsker å lytte til ledelsen av TikTok kan komme av at denne situasjonen kun er et annet “trekk” i den pågående handelskrigen mellom landene. Denne konflikten utarter seg ved at de pålegger toll på hverandres varer.

TikTok vil selge virksomheten

For å kunne blokkere appens virksomhet i USA planlegger Trump å anvende posisjonen sin til å gi en “executive order”, altså en presidentordre som alle føderale etater må etterfølge. 

For ikke å miste sin amerikanske kundegruppe har TikTok nå gitt anledning for tredjeparter å kjøpe den amerikanske delen av appens virksomhet. Angivelig skal Microsoft være en interessent i en potensiell transaksjon, noe NY Times mener at grunner i selskapets “ukule” image blant ungdommen.