President Trump

Artikkel - Ida Andersen

I 2016 ble Donald Trump valgt til USAs 45. president. Dette skapte, og fortsetter å skape overskrifter verden over. Hva var det som sjokkerte oss?

President Donald Trump med nåværende visepresident Mike Pence.Foto: History in HD/ Unsplash

President Donald Trump med nåværende visepresident Mike Pence.

Foto: History in HD/ Unsplash

Forretningsmannen Donald Trump har vært en kjent skikkelse i amerikansk offentlighet siden 1980-tallet. Han er blant annet kjent for skyskraperen Trump Tower, som åpnet i 1983, for flere luksushoteller og kasinoer i Atlantic City og for å ha vært produsent og programleder for NBCs realityserie The Apprentice i tidsperioden 2004 til 2015.

Trump velger politikken

I 2015 valgte han å steppe inn i politikken. Trump registrerte seg da som kandidat til Det republikanske partiets nominasjon ved presidentvalget og overrasket mange da han tok ledelsen på de fleste landsdekkende meningsmålingene. I juli 2016 mottok Trump formelt partiets nominasjon under landsmøtet 18.–21. juli, med Mike Pence som visepresidentkandidat. Trump stilte til valg uten noen form for politisk erfaring. Samtidig hevdet han under valgkampen sin at årsaken til USAs problemer var at de tidligere folkevalgte i hovedstaten var udugelige. Trump stilte også til valg på å ville bedre USAs stilling økonomisk og utenrikspolitisk, noe han mente han ville klare fordi han var intellektuelt bedre utrustet enn de som tidligere hadde forsøkt.

I presidentvalget i USA 2016, ble Donald Trump valgt til landets 45. president og tiltrådte som president 20. januar 2017. De fleste husker da presidentvalget pågikk - spesielt tankene som spant da han vant. De fleste av oss var sjokkerte - og er det fortsatt kanskje til den dag i dag. Men, hva er det som sjokkerte oss?

“Fiendene av folket”

Begrepet “Fake news” går hånd i hånd med den nåværende presidenten. Likevel har hvordan vi skal være kritiske til det vi leser og hører om i nyhetene lenge vært et tema, spesielt i vestlige samfunn der valgmulighetene våre er store. Vi kan lese om det vi vil, der vi vil. Vi bruker også gjerne flere plattformer samtidig og antallet på de sosiale mediene våre kan virke uendelige. De fleste av oss bruker sosiale medier med litt skepsis. Noe vi der i mot ikke var like kjent med, var at presidentkandidater i USA stilte seg så kritiske til pressen at det skapte overskrifter verden over.

Donald Trump har en rekke ganger beskyldt amerikansk presse for å publisere falske nyheter og for å være en direkte fiende av folket. Ifølge NRK har det hvite hus i år oppfordret alle føderale byråer til å kansellere abonnementene sine på New York Times og Washington Post. NRK meldte også i november i år at myndighetene i Citrus county i Florida nekter det lokale biblioteket å abonnere på den liberale avisa The New York Times. Årsaken som oppgis er ifølge NRK de er enig med president Donald Trump i at avisa sprer falske nyheter, skriver Orlando Weekly.

Ja, det er et stort problem

Det har blitt helt vanlig, nesten et rituale, at Donald Trump velger å lange ut mot pressen. Det kommer i hvert fall aldri som noen overraskelse lenger at Trump kommer med statistikker vi aldri har hørt om, eller hendelser ingen har nevnt før. Gjerne er årsaken til de fleste problemer tett knyttet opp mot praksisen til pressen.

Og ja, det er selvfølgelig et problem. Det er et stort problem at en amerikansk president, som gjerne skal ha både tilliten og respekten til de folkevalgte, velger å kritisere hovedkilden vår til nyheter om politikk og aktuelle hendelser. At dette blir gjort, også uten hverken fakta eller noen form for bevis, er svært urovekkende. Å poengtere utfordringer tilknyttet pressen basert på virkelige fakta, er en av de mange realistiske oppgavene til politikerne våre. Det som ikke er en oppgave, spesielt ikke til en statsleder, er å forvirre velgerne i et samfunn med påstander det ikke er hold i.