Reisen du kanskje ikke så komme

Artikkel - Steffen Tomt

Det er mange trender å følge med på i det digitale samfunnet som utgjør de sosiale mediene de fleste av oss omgir oss med. En du kanskje ikke fikk med deg i havet av impulser og nye inntrykk denne våren kan være den 9 minutter lange YouTube-videoen og 3D-utfordringen “Infinite Journeys” - en reise gjennom evigheten basert på innsendte bidrag fra over 2000 deltagere.

Med kun en beskrivelse og ett krav, åpnet Clinton Jones, bedre kjent som PWNISHER, en av vårens største utfordringer og trender, en som skulle vise seg å sveipe gjennom samtlige deler av 3D-artisters kollektiv samfunn på sosiale medier. Setningen “infinite journeys”, og kravet om å inkludere et fartøy i bevegelse, ga 3D-artister verden over muligheten til å delta i et sosialt eksperiment man ser sjeldent av på sosiale medier. Konkurransen var et nytt innslag i en lang rekke med lignende utfordringer arrangert av Jones, som ofte gir 3D-artister og designere verden over muligheten til å komme sammen i en felles utfordring. Utfordringen bestod i å laste opp sitt bidrag til YouTube og andre videotjenester som Vimeo med tittelen “Infinite Journeys”, hvor PWNISHER så ville velge ut de 100 beste bidragene til den endelige kortfilmen.

100 bidrag høres kanskje mye ut, men tallet blekner når man ser på antallet med innsendte bidrag. Totalt arbeidet 2488 3D-artister med utfordringen, som til sammen utgjør ca. 18,8 år med arbeid, spredt utover utfordringens spe 30 dager. Utfordringene som Jones presenterer til 3D-samfunnet på nett har alltid ment å bringe artister og designere sammen, og skape en grobunn for deling av kunnskap, ferdigheter og ikke minst bygge opp under det allerede eksisterende fellesskapet verdens 3D-artister utgjør. Som Jones kunne avsløre til nettstedet Maxon:

I just hope they learn and have fun. […] I hope the creative spark inside of them is lit and that this helps it grow. And, if it's not lit already, that this helps light it.

- Clinton Jones, @PWNISHER

Og resultatet? Vel det taler nesten for seg selv – Jones smeltet de 100 beste bidragene sammen i en fantastisk, utenomjordisk, morsom, overraskende, skummel og drømmende 9 minutters lang reisesekvens. Fjerne galakser, bisarre vesner, kjente karakterer og utrolige scener utspiller seg i et fantastisk karakter-basert 3D landskap. Mot kortfilmens slutt møter man de fem beste bidragene, hvor 1. plassen gikk til 3D-artistene Kris Theorin og Euan Morrison. Theorins vinnende design er som en merkelig men koselig sammesmeltning av et lilla, loddent romvesen og noe som minner om noe fra Star Wars: A New Hope

I ett par innlegg på Instagram avslører Theorin hvor mye arbeid som faktisk inngår i det omfattende 3D-arbeidet for å virkeliggjøre matingen av et lilla romvesen med navn Space Nombler. Prosessen starter som andre illustrasjonsprosjekter med ulike skisser i forskjellige stadier, før det hele smeltes sammen til en sømløse liten snutt med et sultent og loddent romvesen.

“A cross between the turret fight scene from ‘Star Wars: A New Hope’ and the Luma feeding mechanic from Super Mario Galaxy.”

– Kris Theorin, 3D-artist

Men stjernestatusen ligger ikke bare hos Theorin og Morrison. Et av de mange bidragene som snek seg hele veien inn til de 100 inkluderte klippene stammer fra den norske 3D-artisten Karsten Fridstrøm (26), som forklarte til NRK at muligheten “Infinite Journeys” ga var et perfekt påskudd til å bygge på porteføljen sin. Som nyutdannet 3D-artist med bachelor i animasjon og digital kunst fra Høgskolen i Innlandet brukte Fridstrøm rundt 50 timer på den snaue 5 sekunders lange snutten, i håp om å bli en del av de endelige 100. Fridstrøms lille bidrag i den ellers smekkfulle YouTube videoen viser en ung mor og hennes baby på reise gjennom verdensrommet, der stjernene smelter sammen utenfor vinduet.

“Jeg visste at jeg ikke kunne hamle opp med de aller beste, fordi de er så sykt bra. Men det er veldig tilfredsstillende å se hele videoen og så se sitt eget bidrag dukke opp. Nivået er så høyt at jeg noen ganger har tenkt at min ikke fortjener å være med blant de andre”

– Karsten Fridstrøm, 3D-artist

“Infinite Journeys” viser hvordan samfunn og sosiale grupperingen på internett kan komme sammen, dele kunnskap og ikke minst produsere noe som forhåpentligvis kan treffe oss alle på en eller annen måte. Så benytt muligheten til å se evigheten rulle forbi i Jones og hundrevis av 3D-artisters fantastiske arbeid i “Infinite Journeys” – den har tross alt blitt sett av 4,1 millioner visninger på YouTube allerede.

PS: Har du ekstra god tid burde du kaste deg inn i den nesten tre timer lange YouTube filmen Jones har delt, hvor alle de innsendte bidragene til Infinite Journeys er samlet opp. Denne kan du se under her: