Facebook bekjemper Iransk og Russisk manipulasjon

Nyhetsartikkel - Mathea Arsky

I påvente av det amerikanske president- og kongressvalget i 2020 kommer det frem i et NBC-intervju med Facebookgründer Mark Zuckerberg, at Russland og Iran forsøker å anvende plattformen til propaganda.  

Zuckerberg legger frem i intervjuet at Facebook har identifisert kampanjer fra Russland og Iran som de mener er lagt til grunn for fremtidig politisk manipulasjon. Kina er også et av landene som vil ha en finger med i spillet.

-Det vi i dag praktisk talt annonserer er at vi har funnet et sett med kampanjer. De er høyst sofistikerte. De signaliserer at disse nasjonalstatene har med hensikt å være aktive under de kommende valgene, fortalte Zuckerberg til NBC.

Facebooksjefen er derimot sikker på at plattformen er godt rustet for å hindre slik manipulering. Han trekker frem tidligere valg i blant annet Tyskland og Frankrike som eksempler der Facebook har kjempet mot ytre politisk påvirkning.

-At vi har greid å proaktivt identifisere dem og ta dem ned er på en måte et signal om at systemene våre mye mer avanserte nå enn de var tidligere, sier han til NBC.

Ønsker mer åpenhet

I en pressemelding på Facebook Newsroom står det at et av tiltakene plattformen gjør for å bekjempe ytre påvirkninger er å øke innsikten i facebook-poster. 

-I løpet av de siste årene har vi tatt steg for å sikre at sider er autentiske og mer transparente ved å vise folk sidenes primære landsplassering, og hvor vidt siden er slått sammen med andre sider. Dette gir folk mer kontekst på siden og gjør det lettere å forstå hvem som står bak den, skrives det i meldingen.

Sammen med å eksponere organisasjoner som står bak produksjonen av sider mener Facebook at de gir et godt innblikk, som kan hjelpe deres brukere å vurdere informasjonen de tar inn.