Tomine Harket tar oss med på en berg-og-dal-bane

Intervju – Lene M. Haugen

Med sin første egne EP ute får vi se hva Tomine Harket har å by på. «I’m Not Crying, You Are» er full av følelser og gir oss en smakebit av hennes verden. Hun er ekte, et friskt pust og det gleder meg å høre at hun er klar for mer.

EP-coveret er laget med visuell artist/fotograf @saratonning, denne estetikken følger også alle singel-coverene. Opphavsrett: MADE records

EP-coveret er laget med visuell artist/fotograf @saratonning, denne estetikken følger også alle singel-coverene.

Opphavsrett: MADE records

Tomine går solo

I vår ukentlige anbefalingsliste PRESSA, skrev jeg i mai om norske artister jeg kunne glede meg over denne våren. Blant dem var Tomine Harket, som nå har kommet med sin første EP, «I’m Not Crying, You Are». Til nå har artisten gjort feature på mange hits, men nå har hun endelig fått sitt eget prosjekt.

EP-en er fylt med 5 sanger som tar oss på en reise der følelsene mellom Tomine og en fyr stadig endrer seg. Til PRESSET. sier hun at hun kun skriver om ting hun faktisk har opplevd, og det skinner igjennom. Hun bruker egne opplevelser som utgangspunkt, noe som er modig, og som gir det mer troverdighet. Tomine starter EP-en med en flørt, og ender den med et slags fuck you med sangen «Dead To Me». I løpet av 14 minutter har hun fortalt oss om en flørt som ikke endte så bra.

“Jeg vil jo dele alt egentlig”

EP-en er basert på Tomines egne opplevelser, men det er klart at å ha hele livet sitt på en EP kan være utfordrende. Hun sier selv at «About You» var en av sangene der det ble ganske privat. «Det handler vel om å pakke det inn på riktig måte så man ikke blir for privat. Jeg vil jo dele alt egentlig, men sånn som den som handler om et panikkanfall jeg sleit mye med, så er det fint å kunne pakke det inn litt».

Låten har endt opp med å bli et nokså ærlig stykke musikk. Hun tar oss med igjennom fortvilelse og redsel. Låten handler egentlig ikke om deg, sier hun selv (i sangen). Hun sier til PRESSET. at det har endt opp med å bli en av hennes favoritter, selv om det var sårt lenge. «About You er så personlig og sår, samtidig veldig fin. Tok lang tid før jeg kunne høre den uten å gråte. Men nå elsker jeg å høre på den. Blir litt som terapi.» Mange kan nok kjenne seg igjen i følelsene i denne sangen, og jeg er glad for at den fikk plass på EP-en.

Tomine poserer med hunden hennes Miley Harket, som også har sin egen Instagram: @mileyharket. Opphavsrett: MADE records

Tomine poserer med hunden hennes Miley Harket, som også har sin egen Instagram: @mileyharket. Opphavsrett: MADE records

Full av ideer

Tomine er fornøyd med sin første soloplate, og det virker som om hun har fått blod på tann. «Det føles utrolig deilig å endelig kunne slippe et eget prosjekt alene. Det gjør vel egentlig bare at jeg vil fortsette med nye prosjekter med en gang.» Det gleder mitt hjerte å høre at Tomine vil fortsette, for jeg vil ha mer. Som jeg skrev i PRESSA kan det være at vi har en ny norsk stjerne. Hun er ekte, hun streber ikke etter å passe inn i en boks, som er et friskt pust. Selv sier hun at hun vil lage mye forskjellig musikk, og ikke lever etter noen begrensinger. «Plutselig ønsker jeg å lage noe som er mer r&b og andre dager er jeg mer i pop-hjørnet f.eks. Jeg elsker at det er innafor nå.» Det eneste som er helt sikkert, er at hun ønsker å skape mye mer musikk.

Musikk som får deg til føle deg bra

Vi spurte Tomine hva slags følelser hun vil vekke hos lytterne med «I’m Not Crying, You Are», og hun er klar i sin tale: «Jeg vil at de føler seg bra som de er. At de føler de kan gjøre hva de vil og «være» hvem de vil! Jeg elsker låter hvor jeg bare føler meg jævlig fet av å høre på låta, om du skjønner? Og det er litt den samme greia der jeg vil oppnå.» 

Uansett hvordan du tolker EP-en, håper i hvert fall Tomine at du føler deg fri til å være deg selv. Man kan forstå sangene på godt og vondt, men hun ønsker i grunn at folk skal føle seg fete når de synger med, i hvert fall til «Affection», det hun selv mener er sangen med den mest sexy beaten. Jeg føler selv at låten «I’m Gone» er et bra eksempel på en låt som gjør at jeg føler meg sterk og selvsikker. Det er en låt som kan virkelig gjøre meg i bedre (og litt mer sassy) humør.

Det er ikke hver dag plateselskaper sender meg egne memes av artister, men jeg kan like det. Denne tilhører sangen “Dead To Me” som ender EP-en. Opphavsrett: MADE records

Det er ikke hver dag plateselskaper sender meg egne memes av artister, men jeg kan like det. Denne tilhører sangen “Dead To Me” som ender EP-en. Opphavsrett: MADE records

Inspirasjon uten grenser

Til PRESSET. sier Tomine at hun ikke har en spesiell inspirasjon for musikken sin, men at det kan være så mangt. «Det kan være jeg starter session med å være inspirert av et tema bare, eller en beat i en Kehlani-låt f.eks. Også bare tar vi det derfra. Ender ofte annerledes enn man først tenker. Men det er det som er så sinnsykt fett med å lage musikk». Hun er villig til å forme seg etter prosessen, og denne EP-en viser dette klart. Ved å ikke holde fast i en følelse og lage EP av det, eller ved å gi oss noe mer enn det vi forventer fra pop.

Tomine tør å ta sjanser, og sikter ikke egentlig på et felt, hun går inn for å lage det hun selv føler er meningsfylt, noe jeg setter pris på. Denne EP-en treffer hjertet mitt, og er noe du bør sjekke ut om du tør å sette deg på berg-og-dal-banen.