Forurensning - forskjellen mellom rik og fattig

Artikkel - Ida Andersen

Tenker du på hvor mye du som enkeltperson forurenser? Eller hvor stor forskjell det er på forbruket til folk? Professor Stefan Gössling har kartlagt disse forskjellene ved hjel av Instagram, Twitter og Facebook. 

Hver nordmann slapp i 2017 i gjennomsnitt ut 8,4 tonn CO2. Det er langt over det globale gjennomsnittet på 4,8 tonn, ifølge energiogklima.no.Foto: NASA

Hver nordmann slapp i 2017 i gjennomsnitt ut 8,4 tonn CO2. Det er langt over det globale gjennomsnittet på 4,8 tonn, ifølge energiogklima.no.

Foto: NASA

Fly som kilde til forurensning 

Ifølge forskning.no står fly alene for ca 2 prosent av klimagass-utslippene våre, hvis vi ser på hele verden. Vi kan sammenligne det med verdens kjøtt-produksjon som står for hele 14,5 prosent av utslippene, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk.

Men for ett menneske blir flyreiser en stor del av utslippene vi er med på sier seniorforsker ved CICERO, Borgar Aamaas, til forskning.no. Her spesielt for de av oss som flyr mye og flere ganger i året. 

Store utslipp fra den rikeste delen av verdens befolkning 

Men hvem forurenser egentlig mest? Professor Stefan Gössling ved Universitetet i Lund i Sverige, har tatt i bruk sosiale medier for å kartlegge hvor Bill Gates, Emma Watson, Jennifer Lopez, Karl Lagerfeld, Mark Zuckerberg, Meg Whitman, Oprah Winfrey, Andre Schürrle, Felix von der Laden og Paris Hilton reiste med fly i 2017. Kun reiser de selv har oppgitt, er tatt med, og bare de som er foretatt med fly, ifølge VG.no. De reelle utslippene til disse menneskene er i realiteten enda høyere, da andre reiseformer, kostnad ved flere boliger osv, ikke er inkludert. 

Ifølge artikkelen i VG er det store forskjeller som viser at få mennesker ødelegger mye. Gösslings kartlegging viser en enorm forskjell i karbonutslipp mellom rike og fattige. I 2018 slapp et menneske i gjennomsnitt ut 5 tonn CO₂ til sammen og flyreiser utgjorde 115 kg, ifølge VG

Kartleggingen til Gössling viser at å fly er den mest energiintensive aktivitet et menneske kan gjøre. Bill Gates for eksempel slipper ut minst 1600 tonn CO₂ årlig- bare fra kjente flyturer alene, ifølge VG

- De fleste mennesker i verden flyr aldri, så dette gjennomsnittet er skapt av svært store utslipp fra den rikeste delen av verdens befolkning, kommer det frem av Gössling i rapporten ifølge VG.

Antall flyreiser i 2017 er mange for personene tatt med i kartleggingen til Gössling. For eksempel har artisten Jennifer Lopez flydd hele 77 ganger, Paris Hilton 68 ganger og Mark Zuckerberg 44 ganger. Til sammen har disse tre menneskene hele 629 timer i luften til sammen i 2017.

I årene 2014–2018 foretok nordmenn mellom 22 og 27 millioner årlige reiser, og i hvert år var rundt 80 prosent feriereiser, viser tall fra SSB.Foto: Daniel Olah/Unsplash

I årene 2014–2018 foretok nordmenn mellom 22 og 27 millioner årlige reiser, og i hvert år var rundt 80 prosent feriereiser, viser tall fra SSB.

Foto: Daniel Olah/Unsplash

Nå skal det også sies at formålet med flyreisene til folk er ulike. Det er en kjent sak at Gates gir mye av formuen sin til veldedige formål og også er opptatt av og en sterk tilhenger av klimakampen. Så hva som kan rettferdiggjøres og ikke når det gjelder fly-reier kan diskuteres.

Hvilket ansvar har vi?

Vi vet at de 10 prosent rikeste i verden, står for halvparten av klodens karbonutslipp. Gössling sier til VG at han er enig med Greta Thunberg i at «Jo større klima-avtrykk du setter, jo større er ditt moralske ansvar».

- For å redusere utslipp, er det på tide å ansvarliggjøre enkeltindivider som slipper ut enormt mye, samtidig som de viser den livsstilen som positiv i sosiale medier, sier Gössling til VG.

I tillegg har dette med å fly gjerne vært forbundet til sosial status. Klimaforsker Borgar Aamaas trekker frem sosiale medier.

- Kjendiser er særlig ansvarlige for å bringe disse sosiale og moralske normene videre, når de gjennom sosiale medier viser sine glamorøse reiser over hele kloden som noe attraktivt, sier Aamaas til VG.

Hva er vi egentlig villige til å ofre?

De fleste av oss er opptatt av miljøet og har lyst til å minske de negative konsekvensene forbruket vårt har for kloden. Samtidig trives både du og jeg med livsstilen vår og få av oss hadde vært villige til å gjøre drastiske tiltak for å lette avtrykkene våre. Samtidig snakker vi gjerne om klima når vi kan, vi er gode på å snakke om andre sine vaner og vi kritiserer de som ikke har med seg bære-nettet på matbutikken. Vi kritiserer kanskje også Bill Gates og Paris Hilton? Likevel, er både du og jeg blant de som forurenser mest i verdenssammenheng. Hvorfor det?

Vi kan snakke om kjendisene i verden og utslippene de står for. Men, sannheten er at livsstilen til de fleste menneskene i Europa er et stort problem. Hver og en av oss er personlig ansvarlig for hvordan vi velger å leve livene våre. Ja, samfunnet vi lever i er konstruert på en måte som gjør andre alternativer vanskelige, men vi trives med måten vi lever på, gjør vi ikke?

Hvorfor vi er blant de værste virker kanskje åpenbart. Vi kjøper mest ting, vi kjører fly innenlands og over landegrenser så ofte vi kan og vi kjører mest bil. Listen er lang og den innebærer bruk av mye penger. Ifølge forskning.no har de med høy inntekt mye høyere klimapåvirkning enn folk med lav inntekt. Dette gjelder både du og jeg og resten av befolkningen i Norge. Her er jeg ikke ute etter å se på forskjellene innad i Norge, men for å fortelle deg at du og jeg er langt over gjennomsnittet i verdenssammenheng når det gjelder forurensing. Det visste du mest sannsynlig allerede. Noe du også kanskje vet er at vanene våre er en form for luksus du må gi opp dersom forandringer skal være i nærheten av å skje. Ja, kildesortering og mindre kjøp av unødvendige varer er vel og bra,  men hvor lenge skal vi fortsette å skylde på hverandre? Hvor lenge skal vi kritisere personen foran oss i køen som måtte kjøpe den plastposen? Hvor mange ganger skal du påpeke hvor flink du er? Kan det kanskje hende - at det ene plagget du droppet å kjøpe, droppet også kanskje noen andre å kjøpe? Mange gjør lite, men noe. Kanskje vi skal innse at få av oss egentlig er noe bedre enn resten befolkningen her til lands, og heller se oss selv som et kollektivt problem for resten av verden - spesielt for den fattige delen av den.