Kan vi stole på naturdokumentarer?

Artikkel - Marius G. Kaurin

Naturdokumentarer har lenge vært en populær sjanger der folk kan sitte hjemme og se på alle de forskjellige dyrene og landskap som finnes, men tegner de et urealistisk glansbilde av kloden vår?

En kameremann på filmcrewet til “Our Planet” observerer albatrosser i deres naturlig habitat.Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

En kameremann på filmcrewet til “Our Planet” observerer albatrosser i deres naturlig habitat.

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

BBC og Silverback Films har sammen med den kjente naturhistorikeren David Attenborough laget serier som "The Blue Planet", "Frozen Planet", "Planet Earth" og "Our Planet". Dokumentarer som tar oss dypt inn i dyreriket og steder der vi ellers trodde det var øde for liv. Disse seriene viser oss dyr i deres naturlige habitat på land, havdypet og i luften, og gir oss et uvurdelig innblikk. Seriene fokuserer på å la oss se hvordan en hverdag i deres liv er, samtidig som dramatiske og monumentale landskap trekkes inn i stuen vår.

Hva de mest kjente seriene ikke fokuserer for mye på er hvordan naturområder påvirkes av mennesker og menneskelig aktivitet, men vi får kun se de områdene dyrene befinner seg på, og ikke de som nå er blitt gjort utilgjengelig for dem. Vi ser ingenting til havet av søppel som driver med rundt kontinentene våre med havstrømmene og ender opp med å skade dyr og planter, eller landområder som er har brent ned eller blitt avskoget for å gi plass til plantasjer, beitemarker og alle mulige former for industri. Vi får på denne måte en mindre relasjon til alle problemene vi hører om i media siden store og kjente produsenter danner et forfinet glansbilde gjennom slike dokumentarer - som om alt skulle være bra.

Det er her naturdokumentarer har en mulighet til å skape endring og påvirkning - ved å heller vise oss hvor skjørt dyrelivet på planeten er og hvordan det egentlig ser ut i de områdene som påvirkes av mennesker, både direkte og indirekte kan Attenborough og naturvernorganisasjoner bidra til en form for opplysning for verdens befolkningen - som igjen kan bidra til varig endring i vårt forhold og vår forståelse av naturen og det økosystemet vi er en del av.

Attenborough retter allikevel fokuset i serien "Our Planet" mot våre handlinger, og hvordan de iløpet av de neste 20 årene vil påvirke hva som skjer med alt liv på jorden, ikke bare de områdene som er fjernt fra vårt eget vestlige samfunn. Serien hyller de naturlige fenomenene som fremdeles finnes, og forteller om det vi må ivareta for at mennesker, naturen og det dyrelivet vi har på jorden skal blomstre videre.