NY UKE, NY BINGE #22

A-Liste - Magnus Biringvad

Til tross for at vi snart er i Juni-måned, så er det likevel masse innendørsvær i dagene fremover. Perfekt for å se ukas kombinasjon av skandinavisk arthouse og amerikanske thrillere.

Chernobyl

Mini-serien fra HBO som har tatt verden med storm. Basert på den katastrofale ulykken som skjedde i Tsjernobyl i 1986. Den fem-delte serien er en thriller som starter kvelden Tsjernobyl-ulykken skjer og som videre følger flere forskjellige karakterer med sine unike historier. Vi blir med de som får det umulige oppdraget om å hindre videre spredning av radioaktivitet og som konstant jobber mot en tikkende dommedagsklokke. Vi følger de etterlatte av ofrene av ulykken, livene til de som blir sendt for å rydde opp det radioaktive avfallet og det politiske maskineriet i Sovjetunionen som ville dekke det til. Kjente fjes som Jared Harris, Stellan Skarsgård og Emily Watson bærer serien sammen med en ellers fenomenal besetning. Det utrolig godt skrevet, regissert og fotografert som dokumenterer en mørk tid i en enda mørkere del av verden. Chernobyl er et must for alle å se. Perfekt å bruke helgen på å ta igjen før den siste episoden kommer på mandag.

Foto: HBO.

Foto: HBO.

Play

På Mubi kan du nå streame Ruben Östlunds Play. I likhet med andre filmer i Östlunds mesterlige filmografi, så handler Play om ett enkelt fenomen i Sverige som blir utforsket. Denne filmen handler om hvordan en gjeng gutter i alderen 12-14 ranet andre barn på samme alder ved å psykologisk manipulere dem gjennom et rollespill. Uten å gå så mye i detalj, så er dette rollespillet et avansert stykke lek der offeret blir manipulert gjennom sosialisering enn fysisk vold. Dette er basert på virkelige hendelser i Göteborg og filmen utforsker den etniske og økonomiske urettferdigheten som gjorde dette mulig. I likhet med Turist, The Square og De Ofrivilliga så er dette en provoserende, hysterisk og klein affære som kun Ruben Östlund kan få til. Hans bitende kommentar på enkelte deler på samfunnet er alltid forsket på gjennom humor og pinlige situasjoner. En mesterlig film.

Foto: Coproduction Office.

Foto: Coproduction Office.

Under Sanden

Fra Danmark har vi Martin Zandvliets kriminelt undervurderte Under Sanden som nå er å finne på Netflix. Dette var en av de mest intense opplevelsene jeg hadde på kino da den kom for et par år siden, og dens oscarnominasjon var mer enn fortjent. Under Sanden handler om Danmarks tvilsomme behandling av tyske krigsfanger etter krigen. Tyskerne trodde de alliertes invasjon kom til å skje langs danskekysten, så de plantet over tre millioner miner på strendene. Ettersom denne planen slo feil stod minene urørte, og noen måtte rydde dem opp. Da ble tyske krigsfanger i alle aldre sendt til strendene for å grave dem opp for hånd og døde som fluer grunnet mangel på trening. Vi følger Sersjant Rasmussen som får sin egen tropp med tyske unggutter og et sted de skal rydde for miner. Hans hat for tyskerne er stort etter krigen så han gir dem ingen sympati, men etter flere hendelser på strendene begynner hans samvittighet å tære på han. Denne filmen er en mesterklasse i karakterutvikling og spenning som utfolder seg over tid. Roland Møller er fantastisk i rollen som den harde sersjanten og guttene som spiller de unge tyskere er også utrolige. Zandvliets regi sammen med Camilla Hjelms fantastiske foto inkapsulerer terroren i den idylliske skjærgården handlingen tar sted på en ironisk måte. En vanskelig, nervepirrende, rørende og brutal film som vil sette spor. Et historisk dokument som viser til en mørk del av Danmarks historie.

Foto: Nordisk Film.

Foto: Nordisk Film.

Shoplifters

Hirokazu Koreedas fantastiske og hjerteskjærende Shoplifters er å se på Vega Scene på fredag. Filmen vant den prestisjetunge gullpalmen i Cannes i fjor og har vært en storfavoritt siden. Filmen følger en fattig og småkriminell familie i Japan som sliter med å få endene til å møtes for dem selv og deres barn i forskjellige aldere. En kald vinterkveld etter jobb finner mannen et lite barn forlatt på verandaen utenfor hjemmet sitt og velger å ta henne inn. Handlingen som følger stiller spørsmål om hvem som er familien din og hvordan man kan stole på dem. Den utrolig produktive Koreeda viser igjen hvorfor han er en av de mest interessante regissørene for tiden. Hans skildringer av livet i det moderne Japan er alltid briljante og hans øye for detaljer er enestående. Alle skuespillerne gjør en fenomenal jobb med innholdet de er gitt. Shoplifters er en vakker film om familieverdier og moralske beslutninger som tas for andres beste.

Foto: AOI Promotion.

Foto: AOI Promotion.

Pulp Fiction

En film som ikke behøver en introduksjon. Quentin Tarantinos ustrukturerte og tidløse mesterverk er en hysterisk, mørk og spennende opplevelse ulik noen annen. Ikke sett den før? Skam deg. Sett den før? Se den igjen. Uansett, kom deg på Netflix nå og se denne ville turen av en film. Perfekt som oppvarming før Tarantinos nyeste film Once Upon A Time In Hollywood kommer i august.

Foto: Miramax.

Foto: Miramax.