NY UKE, NY BINGE #23

A-liste – Anders Wiig Letnes

Grillværet lar vente på seg, men regnet er kanskje ikke så ille, det heller. For det første blir det kanskje lovlig å grille i år - når sola først kommer. For det andre kan man sitte inne i stua eller kinosalen med brukbar samvittighet. Her er helgas anbefalinger!

Denne gangen krysser vi fingrene for etterlengtet revolusjon! Foto: HBO Nordic

Denne gangen krysser vi fingrene for etterlengtet revolusjon! Foto: HBO Nordic

The Handmaid´s Tale

Du lurer kanskje på hva man skal med HBO nå som Game of Thrones er ferdig? Vel, vi anbefalte jo Chernobyl forrige uke, men det er jo bare fem episoder?! Bør jeg kansellere, spør du. Vent litt, sier vi. I går slapp nemlig sesong 3 av The Handmaid´s Tale. Offred/June, mesterlig spilt av Elisabeth Moss, er endelig tilbake! Vi håper på opprør mot og oppgjør med både kommandører og tanter. Den dystopiske sci-fi-serien foregår en gang i et fremtidens USA. Gilead, som landet heter, styres av religiøse ekstremister som bedriver kvinneundertrykkelse i Kristendommens navn. Det mest skremmende med The Handmaid´s Tale er hvordan den bare blir mer og mer relevant. I den amerikanske staten Georgia protesterer kvinner mot innstramminger i abortloven iført Handmaid-kostymet fra serien. Ann Dowd, som spiller Aunt Lydia, har uttalt at USA er nærmere Gilead nå enn de var under innspillingen av sesong 1.

Draugen

Et norskutviklet spill hvor du skal løse et mysterium i en fjordlandsby? Sign me up! Draugen omtales som «Fjord Noir» i Norge på 1920-tallet. Man spiller som Edward Charles Harden, en amerikaner som leter etter sin forsvunne søster. Traileren ser fantastisk ut, og fjord-settingen pirrer nasjonalromantikeren. Draugen slapp 29. mai på Steam og GOG, og lanseres til konsoll senere i år. Spillet er utviklet av Oslo-baserte Red Thread Games, som blant annet består av tidligere Funcom-ansatte. Red Threads første spill var Dreamfall Chapters, fortsettelsen på Norges mest kjente, kanskje eneste kjente, spillserie.

Vakker grafikk og design. Ser ut som et nasjonalromantisk maleri! Foto: Red Thread Games

Vakker grafikk og design. Ser ut som et nasjonalromantisk maleri! Foto: Red Thread Games

De fem bøkene som har kommet hittil er temmelig tjukke. Tenk på alt TV-serien kuttet vekk! Foto:  Outland.no

De fem bøkene som har kommet hittil er temmelig tjukke. Tenk på alt TV-serien kuttet vekk! Foto: Outland.no

A Song of Ice and Fire

Ok, så Game of Thrones er over. Mange vil nok ikke ta i noe GOT-relatert igjen. For min del har skuffelsen lagt seg, og istedenfor husker jeg alle de gode stundene i Westeros. Skuffelse har blitt erstattet av sult. Av en eller annen grunn er jeg gira på mer. Hos mange har ironisk nok finalesesongen vekket interesse for bøkene serien er basert på. George R.R. Martin hylles for sin gradvise oppbygging av karakterer og plott. Altså det de første sesongene av GOT hadde masse av, men som de siste mangler. Selv om sluttene blir noenlunde like, håper altså mange at alt vil gi mer mening i Martins versjon. Man kan heller ikke anklage forfatteren for å rushe mot deadlines og andre prosjekter.

Dark Phoenix

Apropos GOT: Sophie Turner (Sansa Stark) spiller Jean Grey i den nyeste X-Men-filmen, Dark Phoenix, som har premiere i dag. Veien fra X-Men i 2000 til Dark Phoenix er lang og kronglete. Skuespillere har blitt byttet ut, ulike tidslinjer etablert og Hugh Jackman har lagt Wolverine-klørne på hylla. Klarer Turner & co å levere en god film? Trekker de publikum? Etter Disney kjøpte Fox, eier Marvel Studios nå X-Men igjen. Dette er altså siste Fox-produserte X-Men-film. Hvis filmen blir katastrofal, kan vi forvente at Marvel caster nye skuespillere, og på et tidspunkt får X-Men og Avengers til å møtes. Hvis filmen skulle lykkes, har Marvel litt av en nøtt å knekke. Hvordan skal de koble den lange, kronglete X-Men-veien til Avengers uten å skape 100 % hodepine for seerne?  

Sophie Turner i rollen som mutanten Jean Grey. Foto: Oslo Pix.

Sophie Turner i rollen som mutanten Jean Grey. Foto: Oslo Pix.

Oslo Pix

Denne uka inntar filmfestivalen Oslo Pix flere av hovedstadens kinoer. Dermed er det duket for en skikkelig filmhelg! En rekke nye og gamle filmer står på programmet. Fredag vises slumskildringen City of God, med regissør Fernando Mereilles til stede. Alien, som PRESSET. skrev om i slutten av mai, går både fredag og søndag. Dessuten sendes gamle Olsenbanden-klassikere hele helga. Til og med overnevnte Dark Phoenix inngår i Oslo Pix-programmet. Utover dette vises blant annet The Nightingale, Her Smell, DU, The Image Book og masse annet snadder.

Foto: Oslo Pix

Foto: Oslo Pix