NY UKE, NY BINGE #17

A-Liste - Magnus Biringvad

… Eller bedre kjent som “fem ting å se denne uken som ikke er Avengers: Endgame”.

Reprise

Foto: 4 1/2 Film.

Foto: 4 1/2 Film.

Fredag 26. April setter Cinemateket opp Joachim Triers utrolige debutfilm Reprise som satte Oslo og janteloven på kartet. Filmen starter med bestekompisene, og de aspirerende forfatterne, Erik (Klouman Høiner) og Philip (Danielsen-Lie) som står ved en postkasse på Frogner klare til å sende sine manuskripter. Etter at vi har fått en montasje om en alternativ virkelighet etterfulgt av et trashy New Dawn Fades cover med fulle nordmenn på 17. Mai har vi satt tonen for filmen som skal komme. Filmen inneholder ikoniske karakterer, scener, musikk og replikker som viser kunsten om å være ung og aspirerende i Oslo. Reprise er en modig, rørende, sterk, morsom og briljant film om vennskap, depresjon, kjærlighet og ambisjoner som kolliderer. Da filmen kom i 2006 var samtlige skuespillere ferske fjes og i dag er de i skuespiller-eliten du ser overalt. Dette var og starten på samarbeidet mellom Joachim Trier og manusforfatter Eskil Vogt, samt fotograf Jakob Ihre og klipper Olivier Couttè som senere kom til å lage kremen av norsk film med blant annet mesterverket Oslo, 31. August (som jeg skal finne unnskyldning til å snakke om en dag). Reprise er en viktig film enhver må se.

Dancer in the Dark

Björk i Dancer in the Dark.jpeg

Om Joachim Trier får deg i oppstemt humør på Cinemateket fredag, kan en annen Trier drepe all glede på søndagen. Lars von Triers bestialske Dancer in the Dark settes opp under musikalsøndagen og den er langt ifra det som forventes fra sjangeren. Vi følger Selma (spilt av musikkikonet Björk), en tsjekkoslovakisk immigrant som jobber på en fabrikk i Washington. Hun begynner å bli blind og for at sønnen skal slippe å lide samme skjebne sparer Selma opp penger til behandling gjennom hardt arbeid. Hun dagdrømmer om Hollywood-aktige musikalnumre i sin tunge tilværelse hun bruker til å komme seg gjennom dagen som resulterer i kompliserte situasjoner. I kjent Von Trier-stil er filmen deprimerende, knusende og pessimistisk, men den er et mesterverk uansett. Björks utrolige hovedrolle er resultatet av et giftig forhold med Von Trier på settet og slutten er en av de mest hjerteskjærende noensinne. Anbefalt på alle områder utenom som filmen man ser på første date.

Peer Gynt

Foto: Det Norske Teateret.

Foto: Det Norske Teateret.

Med en håndfull forestillinger igjen har Det Norske Teatrets oppsett av Peer Gynt sikkert noen plasser igjen. I en alder av 92 inntar teaterlegenden Toralv Maurstad rollen som en døende Peer som med den metaforiske knappestøperen skal se på livet sitt retrospektivt for å finne ut hva slags mann han egentlig er. Gjennom flere perioder ser vi Peers handlinger reflektere personligheten hans og hvor konfliktert den eldre Peer blir over sine tidligere synder. Peer Gynt er mesterlig regissert og en siste monolog av en fortvilet Maurstad setter dype spor lenge etter man har forlatt salen. Et testament uten like for en av Norges største bautaer innenfor kultur og teater. En opplevelse.

Unforgotten

Foto: BBC.

Foto: BBC.

Eller bedre kjent som Nedgravde Hemmeligheter på NRKs Nett-TV. Om du hadde en travel påske og ikke fikk med deg påskekrimmen så er dette serien du må få med deg. Et skjelett blir funnet nedgravd på en arbeidsplass utenfor London og det utløser et massivt mysterium som går nesten tjue år tilbake i tid. Med seriens tre episoder på 1,5 time hver får vi blitt kjent med en håndfull karakterer som alle bærer på en mørk hemmelighet og flere tragedier. Det utrolig velskrevet og konklusjonen vil sende frysninger ned ryggen på enhver. Serien styrer også unna den klassiske alkoholiserte politimannen som ikke klarer å sjonglere mellom privatlivet og jobben. Vi får heller servert nyanserte og plagede karakterer med en mer realistisk og original tilnærming til problemene sine. En briljant og forfriskende krimserie som absolutt er verdt å få med seg.

Dogtooth

Foto: Boo Productions.

Foto: Boo Productions.

På flere on demand-tjenester kan du nå finne den oppskalerte versjonen av Yorgos Lanthimos´ fantastiske debutfilm Dogtooth. De siste årene har Lanthimos har gjort stor internasjonal suksess med de surrealistiske filmene The Lobster, The Killing of a Sacred Deer og fjorårets kostymedrama The Favourite. Men denne debutfilmen foregår i hans hjemland Hellas. Vi følger en familie som lever i sin egen verden på en isolert herregård der barna har blitt terrorisert psykisk hele livet til å underkaste seg foreldrenes vilje. De lærer et eget vokabular som gir andre navn på objekter og det eneste de får vite er at de får forlate hjemmet når hundetennene deres faller ut. Dette er en bisarr og ubehagelig film som bærer alle kjennetegnene som senere ville prege Lanthimos´ filmografi: Sterile omgivelser, surrealistiske situasjoner, et kaldt observerende kamera, keitete hovedkarakterer og brutale avslutninger. Dette er en uhyre interessant og bisarr film som vil sette spor.