NY UKE, NY BINGE - #15

A-liste - Mathea Arsky

Da var det straks helg igjen, og denne gangen foreslår vi å drømme seg bort til varme middelhavsstrøk i påvente av mildere vær og grønne trær.


Den fabelaktige Amelie fra Montmartre (2001)

Foto: Miramax Entertainment

Foto: Miramax Entertainment

Den fabelaktige Amelie fra Montmartre opplevde braksuksess over hele den vestlige verden da filmen først kom ut i 2001.  Vi følger en ung servitrise med en vill fantasi som, ved en følge av prinsesse Dianas død, finner sitt livs kall om å spre hverdagslykke og rettferdighet i det lille lokalmiljøet på Montmartre i Paris. Men med bruk av så mye krefter på å gjøre alle andre glade, trenger hun at noen retter fokus mot hennes behov? Denne eksentriske romantiske komedien byr på unike estetiske kvaliteter, fantastisk musikk og er et friskt pust i havet av filmer innenfor denne sjangeren dominert av masseproduserte Hollywoodproduksjoner. Har du fortsatt ikke sett denne klassikeren så fyll deg et godt glass med rødvin og nyt.

Priceless (2006)

Foto: Icon Film Distribution

Foto: Icon Film Distribution

Skulle du mot formodning ønske å se en film i Hollywood-stilen som bugner av fantastiske romantiske klisjeer og klassens beste karaktertroper som finner sted i luksuriøse syd-Frankrike, er du nødt til å se Priceless. Irène elsker det gode livet og utnytter derfor sin sjarm når hun jakter på rike menn i Nices beste hoteller. En kveld tror hun feilaktig at bartenderen på et hotell, Jean, er en rik kjekk kar og sjarmerer ham til sengs. Morgenen etter forstår hun at hun har tatt feil og forlater han, men Jean er allerede forelsket. Vi følger Jeans artige forsøk på å vinne over Irène ved at han selv finner seg en rik dame ved et hotell, og Irène må se seg nødt til å lære han opp i kunsten om å få mest mulig verdi ut av byttene. Dette er lett, kvalitetsunderholdning som spiller på litt tøffere temaer, om man tar seg tiden til å se etter dem. Absolutt verdt titten.

Malèna (2000)

Foto: Miramax Entertainment

Foto: Miramax Entertainment

Ingen anbefalingsliste er komplett uten et tilbakeblikk på «krigen» (II verdenskrig). Året er 1940 og Italia har nettopp tatt del i krigføringen. Malèna, som flyttet til en liten by i Sicilia for å være med sitt livs store kjærlighet, blir overlatt til seg selv og byens vrede når mannen hennes må delta i styrkene. Hennes slående vakre utseende gjør at hun blir forgudet av byens menn, og følgelig forhatt og senere mishandlet av kvinnene. Den grusomme skjebnen til Malèna fortelles gjennom perspektivet til 12 år gamle Renato som raskt må vokse opp for å kunne utføre et selvpålagt oppdrag om å beskytte henne, spesielt når byen får vite at hennes mann er erklært død i krigen. Dette er en «coming of age» film full av symboler, viktig tematikk og vakre scener. Regissør Giuseppe Tornatore forteller en rørende historie om mye av de dårlige, men også gode, sidene ved mennesker. Filmens budskap er like relevant i dagens samfunn som den ville vært i krigens dager, nærmest 80 år tilbake i tid.

Certified copy (2010)

Foto: MK2 Productions

Foto: MK2 Productions

Den britiske forfatteren James befinner seg i Toscana, Italia, på promoteringstur for sin nylanserte bok der han møter franske Elle. De finner raskt tonen og bestemmer seg for å utforske en liten by like i nærheten. Ettersom samtaler dem i mellom utfolder seg i løpet av dagen blir forholdet deres vanskelig for publikum å ta standpunkt til. Har de virkelig aldri møtes før? Handlingsforløpet i filmen er minimalt i forhold til den utrolige diskusjonen som krever sylskarp årvåkenhet for å kunne tyde budskapet. Juliette Binoche (Elle) og William Shimell (James) viser formidlingsevner på toppnivå som vil engasjere deg fullt i en absurd fremstilling av livets opp- og nedturer.

Poirot (1989-2013)

Foto: Carnival Film & Television

Foto: Carnival Film & Television

Påskeuka er rett rundt hjørnet og i norsk tradisjon tro er krim like essensielt som appelsin og kvikk lunsj i solveggen. Denne kjente TV-serien følger den belgiske detektiven Poirot på hans verdensomspennende etterforskninger på mord og mysterier. Hans humoristiske sans og besynderlige særegenhet bidrar til god underholdning, mens de geniale forbrytelsene skrevet av krimdronning Agatha Christie er avhengighetsskapende. Episodemangfoldet kan virke overveldende, derfor anbefaler jeg at du starter med et spennende mordmysterie, Evil under the sun, som finner sted mens Poirot ferierer i Devon, sør i England. En kvinne han knytter bekjentskap til under turen blir myrdet, og han avbryter ferien for å undersøke de rare omstendighetene. Til helgen sender både NRK1 og NRK2 noen episoder av Poirot, så grip sjansen og kos deg!