NY UKE, NY BINGE - #33

A-liste – Anders Wiig Letnes

August betyr back to work, back to school og tilbake til virkeligheten. Heldigvis er det også back to binge! Under følger noe nytt, noe gammelt og noe aktuelt.


Foto: Amazon Studios

Foto: Amazon Studios

The Boys

Superheltserien for deg som er lei superhelter! I The Boys er superheltene kjendiser, men også arrogante og korrupte drittsekker. Vi følger «The Boys», en gruppe som forsøker å holde superhelter under kontroll, og superheltenes A-lag: «The Seven». Tenk «The Avengers», bare at heltene misbruker kreftene sine.

Brutal, morsom og leker med superheltkovensjoner. Perfekt for deg som har fått nok Marvel, men digger Watchmen og De Utrolige. Serien er laget av Eric Kripke, og komedieduoen Seth Rogen og Evan Goldberg. Førstnevnte er skaperen av Supernatural. Rogen og Goldberg har laget mange komedier, men står også bak den brutale serien Preacher. Både Preacher og The Boys er basert på tegneserier av Garth Ennis.

Once Upon a Time in Hollywood

Once.jpg

Quentin Tarantinos niende – og kanskje siste – film. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt som en falmende stjerne og hans stuntman. Hollywood i 1969. Margot Robbie, Emile Hirsch, Dakota Fanning, Al Pacino og mange flere. 2 t og 41 min med Tarantino-moro. Trenger vi si noe mer?

Alice Isn´t Dead

Alice.jpg

Hipp hurra for narrative podkaster! Serien følger en trailersjåfør på road trip gjennom USA. Hun leter etter kona si, Alice, som hun lenge har trodd var død. Langs de amerikanske veiene forstår hun at kona var innblandet i noe mystisk. Noe stort. En slags konspirasjon. Hva hun finner ut er uvisst – jeg har ikke hørt alt – men jeg er spent!

Alice Isn´t Dead er laget av Joseph Fink, en av skaperne bak fantastiske Welcome to Night Vale. Som i sistnevnte leker denne med fortellerkonvensjoner. Alice Isn´t Dead baserer seg på lydopptak hvor jeg-et snakker til Alice. Derfor avbrytes opptakene iblant, gjerne når det er mest spennende, noe som holder spenningen gående. Episodene er på rundt 25 min, det er 10 per sesong og 3 sesonger. Finnes bl.a. på Spotify.

Midsommar

Mid.jpg

Den perfekte filmen for deg som savner sommeren. Det var en vits. Etter du har sett denne vil du ønske høsten velkommen med åpne armer.

En sommerferie på landet i Sverige går skeis. Idyllen erstattes fort av en voldelig og absurd konkurranse arrangert av den lokale kulten. Regissør Ari Aster sto også bak fjorårets kritikerfavoritt Hereditary. Med Midsommar viser han at navnet er verdt å huske.

Orange is the New Black

Foto: Netflix

Foto: Netflix

Mange er sikkert lei serien for lengst. 26. juli slapp den syvende og siste sesongen. Det føles litt deilig at det er over, for det begynte å trekke litt ut de siste sesongene. Er man investert i karakterene er det riktignok ingen grunn til å ikke få med seg avslutningen.

Serien er i tillegg en viktig kritikk av fengselssystemet, USA, kjønnsroller, seksualitet og immigrasjonspolitikk. Dette med immigrasjon er den nye sesongens friske pust. Serien er også veldig populær, noe som gjør at denne kritikken når mange seere. Som nyhetsmedier har vist er forholdene i mange immigrasjonssentre umenneskelige. En del av fengselet ombygges til et slikt senter, og vi får bli med inn sammen med gamle og nye karakterer.  

Jeg skulle likt å lese en artikkel som går gjennom «påstandene» i serien. Hvor mye er faktabasert? Forholdene virker nemlig så grusomme, og prosessene så kafkaiske, at det er vanskelig å tro på. Uansett oppnår serien forhåpentligvis å skape medfølelse hos seerne. Kanskje kan det være første steg mot forandring.