NY UKE, NY BINGE - #42

A-liste – Anders Wiig Letnes

Regnhelg incoming! Det betyr at det er tid for en god bok i sofakroken, en tankevekkende klimafilm, koreansk zombie-skrekk og et etterlengtet (?) gjensyn med vår alles Jessie Pinkman. Mer trenger man vel ikke?


Opphavsrett: A24 / Foto:  IMDb

Opphavsrett: A24 / Foto: IMDb

First Reformed (2017) – Viaplay

PRESSET. var på filmseminaret «Apokalypse – nå igjen?» i helga! Vi fikk blant annet høre om klimafilm, noe du kan lese mer om her. Jeg ble helt satt ut av First Reformed, en av filmene vi så. Den er ifølge Julia Leyda, som forsker på sjangeren, neste generasjons cli-fi. Den utfordrer klisjéfylte kjønnsroller, den rammer ikke inn klimatrusselen som noe vi må løse for «våre barns skyld» og den går dessuten rett i strupen på «alliansen» mellom religiøse og klimaskeptikere i USA.  

First Reformed er regissert av Paul Schrader. I hovedrollene har vi mesterlige Ethan Hawke, Amanda Seyfried og Cedric the Entertainer. Den takler temaer som tro, håp og klimakrise på en overbevisende måte. Filmen er dessuten både uggen og tankevekkende! Vær forberedt på å kjenne sinne, smerte og maktesløshet på kroppen. Se den med noen du kan diskutere med etterpå!


Følg plogen din over de dødes knokler (2019) - Olga Tokarczuk

Opphavsrett: Gyldendal / Foto:  Gyldendal

Opphavsrett: Gyldendal / Foto: Gyldendal

Forrige uke ble Nobelprisen i litteratur for 2018 og 2019 delt ut. Svenska Akademien har med rette vært under heftig kritikk siden skandalene i fjor. Morgenbladets Bernhard Ellefsen mener vinnerne burde takke nei til prisen. 

– Dette handler ikke om litterær kvalitet. Dette handler om voldtekt og korrupsjon. Det må gå foran hensynet til litterær kvalitet, sa Ellefsen til Dagsavisen

Har Akademien ryddet opp? Fortjener de sjansen til å rydde opp? Det strides, men én ting er kommentatorene enige om: begge vinnerne har skrevet stor litteratur. Så hvorfor ikke lese noe av dem i helga?

Olga Tokarczuk fikk prisen i 2018 "for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life." I Følg plogen din over de dødes knokler finner Janina naboen sin død på gulvet. Utenfor står det flere hjorter. Har de noe med dette å gjøre?


Målmannens angst ved straffesparkmerket (2006) – Peter Handke

Opphavsrett: Tanum / Foto:  Tanum

Opphavsrett: Tanum / Foto: Tanum

Mange så for seg at Akademien kom til å “safe” i år. Derfor kom 2019-prisen til Peter Handke som et sjokk for noen. Ikke på grunn av litterær kvalitet, men fordi Handke har blitt kritisert for å ikke fordømme folkemord. 

Er ikke dette et perfekt valg for Akademien, da? Fortsatt skape overskrifter, men lede fokuset vekk fra seg selv? Offisielt fikk han prisen “for an influential work that with linguistic ingenuity has explored the periphery and the specificity of human experience.”

I Målmannens angst ved straffesparkmerket møter vi Joseph Bloch, som ikke ulikt Kafkas Josef K. en dag finner tilværelsen sin snudd på hodet. Han mister jobben, og driver hvileløst og fremmedgjort gjennom byen. Han handler på impuls og i aggresjon, og klarer ikke lenger å se helheten i alt rundt seg.


Opphavsrett: CJ ENM Corporation / Foto:  IMDb

Opphavsrett: CJ ENM Corporation / Foto: IMDb

Train to Busan (2016) – Amazon Prime

Jeg elsker togfilmer – av en eller annen grunn. Scenene på Galtvortekspressen kunne gjerne vart enda lenger. Dropp Fabeldyr, sier jeg, gi oss Fabeltog! Uansett: sørkoreanske Train to Busan en herlig blanding av tog og zombier. Toget er trangt og klaustrofobisk, og zombiene er raske og sultne.

filmseminaret trakk Stacey Abbott frem Train to Busan som et eksempel på hvordan zombie-sjangeren har spredd seg til hele verden. Filmen har globale trekk vi kjenner igjen, men kommenterer samtidig på lokale forhold. Her handler det om kritikk av klassesamfunnet i Sør-Korea, og dessuten myndighetenes håndtering av fergekantringen i 2014. Resultatet er en spenningsfilm som samtidig sier noe. Ypperlig!

Les også: Apokalyptisk fascinasjon


Opphavsrett: Netflix / Foto:  IMDb

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

El Camino (2019) – Netflix

Yo, I´m back, bitch! Fortsettelsen på Breaking Bad – en av de beste seriene noensinne? – droppet denne uka. El Camino: A Breaking Bad Movie passer perfekt for de som lurer på hva som skjedde etter siste episode. Hvis du elsker Aaron Paul i rollen som Jessie Pinkman kommer du til å digge denne!

Heldigvis står Breaking Bad-skaper Vince Gilligan for både manus og regi. Det er altså ikke 100 % melking fra Netflix sin side. Og det synes – filmen føles som en veldig lang Breaking Bad-episode. Mange har lurt på hva filmen kom til å handle om. Kommer den til å ødelegge Breaking Bad? Trenger vi egentlig en fortsettelse? Jeg vil ikke spoile filmen, så dette får du finne ut av selv, men si gjerne hva du synes om den i kommentarfeltet!