NY UKE, NY BINGE - #16

A-liste – Lars Myrvold

Korona-kjedsomheten vedvarer. Vi er fortsatt langt unna normalen. Heldigvis har kjære Netflix vært særdeles aktiv i forkant av lockdowns og karantenetid. Her er innholdet du bør få med deg, som garantert blir tatt opp i lunsjen når virkeligheten kommer i gang igjen.


Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Unorthodox - TV-serie (Netflix)

Miniserien Unorthodox er basert på selvbiografien til Deborah Feldman fra 2012; Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots. Gjennom historien om flukten fra et ultraortodokst jødisk miljø i New York til Berlin følger vi 19 år gamle Esther (Shira Haas). Selv om fortellingen i seg selv ikke er overdrevent fengslende, vinner serien ved å røre ved andre lyster hos publikum. Spenningen finnes i tilfredsstillelsen av å se inn i et relativt lukket samfunn, slik en ikke vanligvis får – og her i et samfunn så totalt forskjellig, men likevel så nært vårt eget. En del av seriens skjønnhet finnes også i hvordan vår egen oppfatning av virkeligheten tydeliggjøres gjennom Esthers blikk på ting som hittil har vært henne ukjent. Det er frigjørende å oppleve det kjente på ny – om så noe forskjønnet gjennom skjermen.

Historien i Unorthodox gir følelsen av å lese en god bok, og det visuelle bidrar til en behagelig sammensatt erfaring.


Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

The Valhalla Murders – TV-serie (Netflix)

Klassisk nordisk noir fra vakre Island. Både landskapet og sjangerkonvensjonene vil være kjente for mange, men det gjør ikke serien mindre fascinerende. Som med all nordisk noir utspiller handlingen seg nøyaktig så nærme og langt unna på en og samme tid, at en kan føle litt på stemningene og kuldegradene. Kanskje er ikke mysterier, seriemordere eller drama om slitne politietterforskere noe nytt, men det er få ting som er bedre å se en kveld midt i uka. Helt passe grusomt, og med nok twister til at det er vanskelig å ikke spille av neste episode med en gang.

Dette er foreløpig første sesong, og med åtte episoder ute er dette perfekt binge-materiale.


Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker – TV-serie (Netflix)

Historien om USAs første selvgjorte kvinnelige millionær kunne ikke blitt fortalt bedre enn gjennom Octavia Spencer. Det er ikke mange andre som har den nøyaktigheten Spencer har i balansegangen mellom storslått dramatikk og humoristisk timing. Self Made er en inspirerende historie og en viktig produksjon, for dette er ikke nødvendigvis en historie alle er kjent med. Serien er også en estetisk vakker fremstilling, med flere subnarrativer som gjør serien bedre og rikere, uten å fremstå som tomfyll. Hele fortellingen fremstår autentisk, og både de små og store detaljene fra Madam C. J. Walkers liv dramatiseres til en vakker, sammenhengende og troverdig biografi. Ikke alt gjør seg bra på TV, men her har Netflix gjort noe helt riktig.

Om det er vanskelig å komme inn i hjemmekontorånden, er det få andre ting som er så drivende for arbeidslysten som denne serien.


Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Hullet – Film (Netflix)

Et deilig avbrekk fra Hollywood-klisjeer og kjente skuespillere – en film fra 2019 gjort tilgjengelig via Netflix. I en fantastisk fremføring av menneskets moral portretterer spanske Iván Massagué den frivillige fangen Goreng, i et fengsel ulikt noe du har sett før. Her i denne dystopiske metaforen på verdenssamfunnet befinner det seg to fanger i hver etasje, i et fengsel bygd loddrett nedover. Maten blir servert fra toppen og ned, og det eneste å livnære seg på er restene fra etasjen over… og etasjen over den… og etasjen over den. Hvor lenge kan menneskets solidaritet bevares og hvor raskt setter en seg selv før den (bokstavelige) neste?

Et grusomt tydelig bilde på virkeligheten. Ser du etter noe som faktisk vekker adrenalinet og setter følelser i sving midt blant all annen binge watching? Se denne.


Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Opphavsrett: Netflix / Foto: IMDb

Tiger King: Drap, kaos, galskap – TV-serie (Netflix)

Ja, denne er også på listen. Har du ikke fått med deg denne elleville dokumentarserien er det ikke til å tro at du har kontakt med omverdenen overhodet. Når sant skal sies er det vanskelig å sette dette portrettet av den (mer enn) eksentriske og smågale Joe Exotic (Joseph Maldenado-Passage) inn i en korrekt sjanger. Serien presenterer i utgangspunktet Exotic og hans misligholdte dyrehage for store kattedyr i midten av ingenting i Oklahoma, USA. Likevel spinner det hele ut av kontroll og konvensjon når vi blir introdusert for mordteorier om eieren av nabodyrehagen, mistanker om et nettverk av ulovlig oppdrett av løver og tigre i USA, samt polygame ekteskap på tvers av legninger. Et sirkus av en historie.

Etter enorm suksess på bare et par uker, kom en oppfølgende episode til seriens avslutning ut andre påskedag. Får du ikke med deg serien nå, er det bare å forberede seg på å bli tvunget til å se den i nær fremtid.


Har du fått med deg alle disse? Hvilke andre serier og filmer har du fylt de siste dagene med?