Ny uke, nye anbefalinger #46 – Movies from the 80's

Anbefalingsliste – Vilde B. Dalstø

Inn i novembers mørke og kalde dager kan det være godt for sjela å sette seg ned i sofakroken med en kopp kakao og en god filmklassiker. Ingenting er som litt 80-talls nostalgi på en rolig lørdag eller en sliten søndag. 80-tallet innehar filmklassikere som Beetlejuice og Gremlins – det er rett og slett altfor mye bra å ta av! Her har du fem anbefalinger du virkelig burde se om du ikke har gjort det enda. 


Opphavsrett: Universal Pictures / backtothefuture.com

Back to the Future (1985)

Dette er en filmklassiker du ikke burde gå glipp av! Back to the Future er innenfor science-fiction/komedie sjangeren, regissert av Robert Zemeckis. Hovedpersonen, Marty McFly, er en 17-åring som er venn med den eksentriske vitenskapsmannen Dr. Emmet Brown, eller bedre kjent som Doc. Med et uhell drar Marty tilbake til 1955 i tidsmaskinen Doc har bygd av bilmodellen DeLorean. Han møter sine 17 år gamle foreldre, og roter seg bort i den kjente historien om hvordan de møttes. Nå må han finne en måte å spleise foreldrene sine på, før det er for sent og hans eksistens blir historie.

Back to the Future er en triologi der alle filmene er verdt å se. Universet tilbyr humor, følelsesladde øyeblikk og en intrikat handling der alt knyttes sammen. Har du en helg du vil bruke på å binge noen gode filmer, burde denne triologien være ditt valg. 


Opphavsrett: Paramount Pictures / NBC News

Airplane! (1980)

Denne komedien innehar tre regissører, Jim Abrahams, David Zucker og Jerry Zucker. Vi møter en traumatisert ex-jagerflypilot som er redd for å fly. Hans kjæreste dumper han rett før hun skal på jobb, og hennes jobb er selvfølgelig som flyvertinne. Han kjøper en flybillett og setter seg på flyet hun jobber på for å vinne henne tilbake. Halve flyet får matforgiftning som går utover pilotene også, og det er vår hovedkarakter som blir nødt til å prøve og redde dagen. 

I Airplane! blir du servert humor fra første stund. Filmens humor baseres mye på å ta ting bokstavelig, noe som bidrar til latterkrampe i flere av scenene. Jeg vet ikke om du har like teit humor som undertegnede her, men hvis du liker tilfeldig, altfor dum og fjollete humor er dette virkelig filmen du må sette deg ned å se om du ønsker noe lystig på skjermen i helgen. 


Opphavsrett: Universal Pictures / Superguide

Scarface (1983)

Scarface i regi av Brian De Palma, handler om flyktningen Tony (som spilles av legenden Al Pacino) på søket etter rikdom og herredømme i USA. Kompanjongen Manny og han får etterhvert oppdrag fra en av dop-dealerne i Miamis kriminelle underverden som innebærer drap, og kommer seg på denne måten ut av flyktningsleieren. Tonys sult på penger og makt samt hans kalde og karismatiske personlighet, gjør at han klatrer seg oppover i narkomiljøet. Ingenting er nok for han, og etterhvert vil han ha alt – inkludert sjefens imperium og kone. 

Scarface er fylt med alle elementene som gjør en mafiafilm god; spenning, drap, dop, svik, kjærlighet og grådighet. Hvis du enda ikke har sett denne klassikeren og du søker etter en fengslende, intens og svært godt laget film kan dette være akkurat den filmen du skal sette deg ned med i helgen. 


Opphavsrett: Warner Bros / Biography

The Lost Boys (1987)

I The Lost Boys (regissert av Joel Schumacher) flytter en skilt mor til en liten by i California med sine to sønner, Michael og Sam. Den eldste broren Michael blir etterhvert involvert i byens motorsykkelgjeng på grunn av en jente, og finner straks ut av at noe ikke er helt som det skal når han begynner å sove om dagen og være ute om natten. Sammen med lillebroren Sam prøver han å løse problemene som oppstår. Byen er nemlig preget av uoppklarte forsvinninger, nærmere bestemt; byen er full av blodtørstige vampyrer.

The Lost Boys skriker 80-tallet – klærne, hockey-sveisene og musikken står i god stil til filmens skumle og til tider overdrevne handlinger. Denne filmen har både spenning og et humoristisk glimt i øyet, perfekt for en kveld i sofaen med brus og popkorn.


Opphavsrett: Universal Pictures / SBS

The Breakfast Club (1985)

I John Hughes film The Breakfast Club møter vi fem ungdom som alle må sitte igjen på skolen på en lørdag. Alle er svært forskjellige og er i ulike klikker; vi har idrettsstjernen, en pøbel, en nerd, den alternative og den pene og populære. De liker hverandre ikke spesielt godt og har fordommer mot hverandre, men dagen med gjensitting gir dem et bredere perspektiv på mennesker og livet generelt. 

The Breakfast Club er et humoristisk drama om ungdommer med forskjellige forestillinger om hva som betyr noe i livet. Selv om personlighetene er satt på spissen er det fortsatt lett å kjenne seg igjen i det hierarkiske skolesystemet og stereotypiene, og filmen etterlater seeren beriket og tankefull. Den siste scenen er i tillegg episk (!!!) og har en av de beste avslutningssangene i filmhistorien.
Vil du se en humoristisk og fin ungdomsfilm i helgen er dette filmen for deg.