Ny uke, nye anbefalinger #8 – Seriemagi

Anbefalingsliste - Steffen Tomt

Sakte men sikkert går dagene mot vår, mot varmere tider, mot lysere øyeblikk og ikke minst mot en enklere hverdag – men selv om vinteren fortsatt holder et godt grep om hverdagen, er det ingen grunn til å sitte mutters alene i mørket å stirre i veggen? Du kan heller klistre deg fast til en av disse fem fantastiske seriene, så sett deg godt til rette å nyt skikkelige seriemagi!


Dan får i oppdrag å restaurere og digitalisere en mystisk samling med filmkassetter fra 90-tallet, og finner seg fort i noe større enn seg selv. Opphavsrett: Netflix / Variety

Archive 81 (Netflix, 2022-)

Det er en hel rekke med momenter som skal klikke godt i hverandre for å få en tv-serie til å virkelig bli en god en, og det er få som gjør det så bra som Archive 81 gjør det. Skuespillerprestasjoner av ypperste klasse, guffen stemningen av den aller verste sorten, og ikke minst en historie som sluker deg dypere inn for hvert øyeblikk.

Når filmarkivatoren Dan, som lever sitt rolige, firkanta liv blir dratt inn i et konfidensielt prosjekt av en mystisk arbeidsgiver, forandres alt. Fra storbyen til et avsidesliggende forskningssenter må Dan rekonstruere og digitalisere brannskadde filmkassetter fra en uløst brannulykke. Men hva er det egentlig som er på kassettene, hvordan fant arbeidsgiveren han dem, og hva skjedde egentlig i ulykken?

Archive 81 er et psykologisk mesterverk som drar deg inn, senker tennene sine i deg, og låser kjeven fast – du slipper ikke unna denne hvis du først begynner. En helt fantastisk start på 2022 kommer i form av denne neo-noir, iskalde og fantastisk fengslende thriller-serien. Må ikke gåes glipp av!


Kristen Bell briljerer i rollen som en deprimert, alkoholisert enke i søken etter noe mer.
Opphavsrett: Netflix / Tech2Sports

The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (Netflix, 2022-)

På topplista til Netflix over mest populære serier akkurat nå finner du miniserien med historiens mest konkrete og lengste navn: The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (si det fem ganger raskt du) – men tross det vel konkrete navnet, er dette en liten skjult underholdningsperle du ikke vil gå glipp av.

Kristen Bell er en enke fanget i en ufornektelig depresjon, som tilbringer sine ensomme dager med vin, piller, og en ekstrem nysgjerrighet for naboene sine. Men kanskje det er lys i enden av den mørke tunnelen full av depresjon når en kjekk, snill og imøtekommende mann flytter inn med sin unge datter tvers over gaten? Vel, kanskje, helt til hun blir vitne til et grusomt mord i huset hans. Eller var det egentlig et mord hun så?

Denne underholdende lille serien kan fort avslås som grunn, enkel og kort med sine snaue halvtimes lange episoder, men underholdning derimot, den er ikke til å skimte av. Sleng deg nedpå, finn fram popkornet og la deg slukes hel av denne mystiske og fengslende thrilleren!


Grusomt forstyrrende på alle mulige måter.
Opphavsrett: AppleTV+ / Aftenposten

Servant (Apple TV+, 2019-)

Denne ukas anbefalinger mangler ikke guffenhet, og det gjør heller ikke Servant, M. Night Shyamalans Apple TV+ produsert thrillerserie fra 2019.

Når et ungt par i Philadelphia opplever det som bare kan betegnes som en hver families verste mareritt, søker parret hjelp utenfra. Og inn kommer en hjelpende hånd i form av en ung barnepike. Men er hun noe mer enn bare en ung barnepike, og vet parret hvem de egentlig har sluppet inn i sitt hjem? Sånn lyder taglinen for M. Night Shyamalans storslåtte thriller, og regissøren viker ikke fra sine vante meritter med denne grøssende og ubehagelige serien.

Den perfekte blanding av hjemmekos, kjærlighet til sine neste, og ekstremt urovekkende og gufne sannheter. M. Night Shyamalan har perfeksjonert en blanding av husmorskjærlighet og ryggmarg skjelvende horror. Anbefales ikke å se alene – men anbefales virkelig å se! (Bonus: Rupert Grint gjør en fantastisk rolle)


En thriller av en annen verden. Opphavsrett: Netflix / Netflix

The Silent Sea (Netflix, 2021-)

Etter den nesten ufattelige suksessen til Squid Game i 2021, kan det virke som om Netflix har åpnet dørene sine på det videste gapet mulig for utenlandske produksjoner, og særlig asiatiske. Og The Silent Sea er et av de nyeste tilfellene av denne suksessen, hvor du garanter vil dra kjensel på hovedkarakteren fra fjorårets suksess.

Jorden er ikke lenger den blå planet i et av astronomisk hav av brente, tørre og ubeboelige planter – jorden er blitt like tørr som Mars, og den globale vannkrisen har aldri vært verre. I midten av det hele, blir et forskerteam samlet for å utforske en klassifisert månebase, fylt til randen av hemmeligheter, overraskelser og gamle ulykker. I løpet av 24 timer skal forskningsteamet ta seg gjennom den forlatte månebasen, finne frem til prøvene, og komme seg tilbake til jorden. Men hva er det som ligger i prøverørene, og hva skjedde egentlig med månebasen og ulykken som tok livet av samtlige astronauter og forskere på basen fem år tidligere?

Dette er science-fiction som du aldri har sett det før – og det i et format som krever vesentlig mer av deg som seer. Men for en givende gevinst det er å følge med på The Silent Sea. Denne sør-koreanske serien spinner deg rundt fingeren sin, trekker deg inn og gir ikke slipp før du er på siste episode.


Islandsk horror på sitt aller beste. Opphavsrett: Netflix / Film.org

Katla (Netflix, 2021-)

The Silent Sea er ikke den eneste anbefalingen denne uken som kommer i et fremmedspråklig format. Katla er riktignok litt nærmere hjemme for mange med sitt islandske opphav.

Ett år etter det voldsomme utbruddet fra den underjordiske vulkanen Katla, fanget under isen, forstyrres livet i den rolige småbyen Vik på alle måter. Merkelige hendelser oppstår, fremmede mennesker dukker opp, og alt forandres. Sagnene snakker om mystiske egenskaper ved Katla og isbreen den dekkes av, men kan historiene og sagnene være noe mer enn bare skrøner?

Hvis du enda ikke har tatt deg tid til å utforske denne forstyrrende, lovende og nesten uforståelig gripende islandske thrillerserien, vel da er det bare å komme i gang – for på lik linje med resten av denne ukas anbefalinger er dette ei en du heller vil gå glipp av.

God helg fra alle oss i redaksjonen, og nyt kveldene fylt til randen med skikkelig god seriemagi!