Ny uke, nye anbefalinger #14 – Krim & thriller

Anbefalingsliste - Steffen Tomt

Etter en liten forlenget pause er vår faste anbefalingsspalte, PRESSA, endelig tilbake – og denne helga, ja den dedikerer vi til de virkelige gode krim og thrillerne som er der ute. Forandring fryder, som det velkjente ordtaket lyder, så i den tro tenkte jeg å introdusere deg for ikke bare fem fantastisk imponerende thrillere, men óg en strømmetjeneste du kanskje ikke har hatt gleden av å prøve før. Denne helgas fem anbefalinger finner du alle på MUBI – en strømmetjeneste, en kurator, en utgiver, en distributør, og ikke minst en filmelsker. Noe ganske annet enn de andre strømmegigantene, og en mulighet for å oppleve filmens verden på nye måter.


En gripende, neo-noir kultklassiker du ikke vil gå glipp av. Opphavsrett: Ciby 2000 & October Films / MUBI

Lost Highway (MUBI, 1997)

David Lynch, regissøren som virkelige satt sitt preg på filmhistorien, skuffer ikke med denne fantastiske, noe glemte, perlen av en thriller. Lynchs ofte surrealistiske fortellingsform kommer virkelig til sin rette i denne kultklassikeren, der regissøren nok en gang dykker dypt ned Los Angeles, dobbeltgjengere og parallelle historier. Resultatet? En marerittaktig neo-noir film med blinkende røde varsellamper som suger tak i deg og holder deg fast hele veien.

En jazz musiker med et anstrengt forhold til sin kones affære, vikles inn som den hovedmistenkte for hennes drap begynner historiene og smelte sammen. Parallelt med dette, surres en ung mekaniker inn et spill om bedrag med en ung kvinne som er utro mot sin gangster kjæreste. Kan de to historien ha noe med hverandre å gjøre?


En blodig, brutal og kroppslig thriller fra Julia Ducournau.
Opphavsrett: Kazak Productions & Frakas Productions / MUBI

Titane (MUBI, ViaPlay, YouTube, Apple TV+, 2021)

Julia Ducournau, regissøren bak den vanvittige blodige, vittige og sjangersprengende Raw (2016), er endelig tilbake, og det med film du virkelige må stålsette deg for. Identitet, kroppslige forhold, maskulinitet og feminitet dykker Ducournau ned i gjennom skildringen av en brutal barndom, et knust legme og en usikker fremtid i Titane.

Som liten jente havner Alexia i en bilulykke forårsaket av hennes skjødesløse far. Resultatet? En titanium plate operert inn i hodet, og en overlevers brutale holdning til livet. Livet som danser i underholdnings- og bilverden rives opp når en fan blir for nærgående, og en serie med blodige drap følger Alexias fotspor. Et møte med den sørgende brannmannen Vincent, på evig jakt etter sin forsvunne sønn, skal forandre alt for de to.


Joaquin Pheonix i en bekmørk, nedbrutt og krigsherjet rolle.
Opphavsrett: Film4 Productions & Why Not Productions / MUBI

You Were Never Really Here (MUBI, ViaPlay, 2017)

Lynne Ramsay, bedre kjent fra filmer som We Need to Talk About Kevin, Polaris, og Ratcatcher bringer sammen noen av verdens beste skuespillere i filmen You Were Never Really Here fra 2017. Den skotske regissøren er kjent for å være en vanskelig person å arbeide med, men har tross omdiskutert personlighet regissert noen vanvittig perler av noen filmer, og You Were Never Really Here er intet unntak.

Joaquin Pheonix, i rollen som den herjede krigsveteranen Joe, lever av å spore opp savnede unge jenter. Men i det Joe legger ut på jakten etter en amerikansk senator savnede datter, går alt regelrett til helvete. Korrupsjon, hevngjerrighet, smelter sammen med mareritt fra Joes tidligere liv, og skillene mellom ekte, falskt og mareritt viskes vekk jo lenger Joe kommer i jakten etter den savnede unge jenta.


Satirisk, kunstnerisk og en markant del av den greske “Weird Wave”.
Opphavsrett: Boo Productions / MUBI

Dogtooth (MUBI, 2009)

Greske Yorgos Lanthimos, filmregissøren og den kjente auteuren av den mye omtalte “Greek Weird Wave”, en undergravende bølge med filmer fra de siste to tiår som utforsker politiske og kulturelle betente temaer spørsmål og temaer på en urovekkende måte, har overgått seg selv med den satiriske, dypt forstyrrende og kunstneriske Dogtooth fra 2009. En bekmørk og humoristisk innsikt i familiekontroll som har gått rett vest, markerer Lanthimos rolle som en innovativ og dristig auteur.

En familie som lever livet sitt helt avkoblet resten av samfunnet, kaver seg gjennom hverdagen. Familiens tre barn har aldri vært utenfor husets fire vegger, og farens overbærende makt over dem preger alle momenter av hverdagen. Men, en slik overbærende, diktatorisk makt kan ikke vare evig, og begynner å vakle i møte med innflytelse fra verden utenfor, noe som kaster familien inn i kaos.


Melissa Leo stråler som hovedrolleinnehaveren i denne naturalistiske og gripende thrilleren fra 2008. Opphavsrett: Harwood Hunt Productions & Off Hollywood Productions / MUBI

Frozen River (MUBI, 2008)

Den amerikanske regissøren Courtney Hunt, kjent for The Whole Truth (2016) og Utopia (2020) står for denne helgas siste anbefaling, Frozen River. Med seg i hovedrollen, hentet Hunt fram den velkjente skuespilleren Melissa Leo, kjent for sine mange biroller i dramaer, krim og thrillere. I filmen The Fighter fra 2010, endte Leo opp med en Golden Globe for best supporting actress, og i Hunts film fra 2008, får Leo virkelig bein å stå på som en enestående, ærlig og imponerende hovedrolleinnehaver.

Den hardtarbeidende enslige moren Ray Eddy (Melissa Leo), har et desperat behov for penger etter at mannen hennes stakk av med avbetalingspengene som var skrapt sammen for å skaffe et hus for familien. Med store muligheter for letttjente penger, vikles Ray inn i smuglingen av ulovelige innvandrer over grensa fra Canada til USA over den frosne St. Lawrence elva. Et naturalistisk, ærlig og sjelden innblikk i en mye oversett fattigdomsverden.


Der var helgas anbefalinger for deg, et knippe med fantastisk god, spennende og gripende krim og thriller filmer. Blant disse fem, er alle tilgjengelig for strømming på MUBI, utenom Julia Ducournaus Titane og Lynne Ramsays You Were Never Here – disse to kan du derimot finne for leie hos både ViaPlay, YouTube og Apple TV+, så det er ingen unnskyldninger for å ikke se disse vanvittig gripende filmene. God helg fra alle oss i PRESSET., og snurr film!