Resetting av de alternative - Resett, Lurås og iNyheter

Kommentar - Steffen Tomt

Hva er sommeren uten dramatikk? Uten litt kaos? Uten litt intern splid og store konsernendringer? For det sagnomsuste og ekstremt omtalte nettstedet Resett ble dette virkelig en fartsfylt sommer, og tidligere ansvarlig redaktør Helge Lurås stod i sentrum av det hele. Så hva skjedde egentlig i mellom intern-konfliktene, oppsigelsen, og aksjesalget i sommer? Og hva ble det til videre for den godt omtalte og omdiskuterte redaktøren?

En fartsfylt hverdag har preget alternative medie-Norge, Resett, Lurås og ikke minst iNyheter.
Foto: Ashni / Unsplash

Siden nettavisens speede oppstart i 2017 har det stormet titt og ofte rundt det alternative mediet. Det har sjeldent vært lengre perioder i det norske mediebildet uten uttalelser, problematiske redaksjonelle valg, eller større og mindre konflikter ført frem av nettavisens redaksjonelle styre. I sentrum av det hele har Lurås, som ansvarlig redaktør, ofte stått i bresjen for nettavisens valg og støttet sine medarbeidere og sine egne valg underveis, tross kritikernes mange fargerike formuleringer og sidespark.

Gjennom alt dette og mer, har Resett sementert seg som en sentral del, om ikke den meste sentrale delen, av norske alternative medier. I godt selskap med Steigan.no, Document.no, og andre lignende sider har Resett til tider utfordret, sparket fra seg, og understreker sitt syn på øvrig norske medier gang på gang. Men sommeren som var nå, vel den ble veis ende for Lurås rolle i hans eget lille hjertebarn.

Etter det som omtales av M24, VG og andre store norske medier, som redaksjonelle uenigheter ble Lurås avskjediget som ansvarlig redaktør for Resett juni denne sommeren. Nyheten om redaktørens avskjediget kom etter en lengre periode med interne konflikter, oppsigelser og generell turbulens. Sammen med sin avskjedighet var det flere sentrale journalister som hadde vært en del av Lurås sin redaksjonelle hånd som takket for seg samtidig. Maria Zähler, FrP-politiker og Resett-skribent overtok motvillig rollen som ansvarlig redaktør for Resett, og en ny tid for nettavisen var å skimte på horisonten.

iNyheter - en disiplinert redaktør?

Så, kort tid etter sin avskjed fra hjertebarnet sitt, kom (i)Nyheten. Lurås skulle ikke ligge på latsiden, og så seg allerede om etter muligheten for å starte noe nytt. Vi har vel alle hørt tanke om at å få enda et barn kan redde ekteskapet? Vel, det ble og realiteten for Lurås, med sin nye, disiplinerte nettavis iNyheter. Med lanseringsdato 25. august i år ble det en hektisk sommer for redaktører, hvor salg av aksjer hos sitt tidligere hjertebarn ble nok til å kunne ta fatt på dette nye eventyret som så dagens alternative lys 25. august som planlagt.

Enn så lenge har det vært litt stille i fjøset fra Lurås og iNyheter. Det har hverken vært noen store oppblomstringer av konflikter eller harde uttalelser, ingen nedrakking på andre norske medier med megafon, og ei heller ingen store overskrifter hos de landsdekkende mediene våre. Så kanskje det ble som den ferske redaktøren ønsket seg? En mer disiplinert, analytisk tilnærming enn vi er vant med fra den tidligere Resett-redaktøren. For øyeblikket virker det slik, men tiden vil vel bare vise om hele Norges alternative redaktør kan virkeliggjøre visjonene sine slik de ble fremlagt i den sene august-solen.